a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Újonnan előkerült reklámfilm a Macskássy-emléknapon!

Macskássy leadAz újonnan felfedezett Macskássy-reklámfilmet az Örökmozgó Filmmúzeum február 25-i Macskássy-emléknapján is bemutatja.

A napokban került elő egy elveszettnek hitt reklámfilm nitro-kópiája, amely az Orion Rádió Vállalat számára készült. Az Orion jellegzetes háromarcú emblémáját szinte mindenütt ismerték, és hogy a magyar cég a kor egyik vezető világvállalata volt, jól mutatja, hogy a stop motiont és rajzfilmet kombináló kisfilmünk animált földgolyóbisát szinte ellepik a rádióantennák. A rádióhullámok az otthonokban lévő készülékek számára Tokiótól, Berlinen át Budapestig a világ minden pontjáról közvetítenek rádióműsort. Ezt jelzik a hangsávon egymásra következő rádiószignálok, amelyek között van többek között az olasz rádió kanárifütty-szólama, vagy a budapesti rádió jól ismert Rákóczi-indulós szünetjele. Nem csoda, hiszen az Orion "A világesemények krónikása, mindennapi mulattató" – ahogy a reklám végén a szlogen is hallható.

 

video

 

A film a főcím alatt látható logó alapján Macskássy Gyula és Szénásy György által 1937 és 1945 között vezetett filmstúdióban készült, az Országos Mozgóképvizsgáló Bizottság (O.M.B) katalógusa alapján 1942-43-ra datálható. A reklámfilm zeneszerzője Ilosvay Gusztáv volt, a Macskássy-Szénásy stúdió állandó alkotótársa, a két világháború közötti korszak egyik legtehetségesebb jazz-muzsikusa. (És hogy a zenék mellett az orgánumát is megismerjük, a reklám végén hallható szlogen az ő hangján szólal meg.) És habár Macskássyék stúdiója Magyarországon az elsők között készített színes filmfelvételeket (ún. Gasparcolor nyersanyagra), a most frissen előkerült Orion-reklám fekete-fehér nyersanyagra forgott, és csak előhíváskor kapta meg a kék, zöld, illetve lila alapszínt. Ennek köszönhetően az egy perces rádióreklámnak egészen különleges éteri jellege lett. (A színezett filmkópiáról készült felvételek a képgalériánkban tekinthetők meg.)

Macskássy Gyula államosítás előtt készült mozgóképes hirdetéseinek tetemes része a családi archívumban maradt, melyeket Macskássy Kati, az alkotó lánya ajándékozott oda a Filmarchívum részére még a kilencvenes években. Ugyanakkor számos film vesztegel a különféle gyűjtemények raktáraiban, arra várva, hogy megtalálják őket. Szerencsére a mostani jeles alkalomra, a magyar animáció atyjának 100. születésnapjára egy váratlanul előkerült!

A reklámfilm megtekinthető abban a rövidfilm-válogatásban, amelyet az Örökmozgó Filmmúzeum február 25-én, a hónap utolsó szombatján vetítéssel és beszélgetéssel egybekötött Macskássy-emléknapján tűzünk műsorra.

Macskássy Gyula, a magyar animáció atyja száz évvel ezelőtt született.

Orosz Annaida

Macskássy Gyula képtár (Filmkultúra)
Dizseri Eszter: A Ceruza és a Radír (Filmkultúra)

• Publikálva: 2012.02.22. 10:50 • Címke: macskássy gyula, filmtörténet, örökmozgó, évforduló, animáció, ajánló