a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Városi tér és pedagógia

varosisetakepleadHogyan tanít a városi tér? Milyen társadalmi kérdésekről beszélhetünk a városi helyszínek felfedezésén keresztül? Milyen céllal és módszerekkel használhatjuk az épített örökséget, mint pedagógiai eszközt?

A MAROM Egyesület és az ELTE Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központ Városi tér és pedagógia címmel szakmai programot szervez a területen dolgozó szakemberek és a téma iránt érdeklődő közönség számára.

Az elmúlt években egyre több olyan civil kezdeményezés indult Budapesten, amely a városi teret, illetve annak történeti, társadalmi kérdéseit állítja tevékenysége fókuszába. E sok esetben innovatív (művészeti, pedagógiai) módszerekkel dolgozó programok az ismeretterjesztésen túlmutatva a környezeti és aktív állampolgári neveléssel, a társadalmi tudatosság és felelősség erősítésével, a kollektív múltfeldolgozás kérdéseivel, a társadalmi részvétel és a civil aktivizmus fellendítésével foglalkoznak.

De hogyan taníthat a városi tér? Milyen társadalmi kérdésekről beszélhetünk a városi helyszínek felfedezésén keresztül? Milyen céllal és milyen módszerekkel használhatjuk a városi környezetet, az épített örökséget, mint pedagógiai eszközt? Ezekre a kérdésekre keresik a szervezők a válaszokat 12 különböző városi térrel foglalkozó projekt bemutatásán és irányított beszélgetéseken keresztül.

varosisetakkepcikkbe
Fotó: Fortepan

A program során városi séták, városi játékok, környezeti nevelésről szóló könyvek, online felületek, mental mapping workshopok, telefonos applikációk és múzeumpedagógiai eszközök kidolgozói és megvalósítói mutatják be röviden a projektek hátterében álló szakmai koncepcióikat prezentációk és élő demonstrációk formájában.

Program

2013. Június 28., péntek
14.00 Köszöntő, bevezető a programhoz

I. Szekció: Épített környezet – megismerési cél vagy eszköz?
Zöldi Anna (kultúrAktív Egyesület): Gyerekszemmel – épített környezeti nevelés az iskolában és az iskolán kívül
Lénárd Anna (BUPAP - Budapesti Aszfaltprojekt): Budapest politikai emlékezete – idegenvezetés a múltba
Koncz Kinga és Sziray Zsófia (Kiscelli Múzeum): Pre–panel projekt (A Korszerű lakás múzeumpedagógiai program bemutatása)
Merker Dávid (Hosszúlépés. Járunk?): Kaftán és frakk – másfél évszázad zsidó társadalomtörténete a városi térben

15.35 – 15.50 Kávészünet

15.50 – 16.50
II. Szekció – Köztéri akciók
Sarah Günter (Pneuma Szöv., Mobile Albania): A vándorló utcaegyetem, mint performatív gyakorlat
Nánay Fanni (Placcc Fesztivál): Láthatatlan játszótér – köztéri művészeti akciók
Tarján Edina (Artemisszió Alapítvány): Budapest ws – a város másképp

16.50 – 17.10 Kávészünet

17.10 – 18.40
III. Szekció – Digitális város
Toronyi Zsuzsanna (Magyar Zsidó Levéltár): Itt lakott Rosenthal
Ruttkay Zsófia (MOME Kreatív Technológia Labor): Séta Ottlik Budapestjén okostelefonnal
Nánay Fanni (Placcc Fesztivál): Virtuális játszótér – új technológiákon alapuló köztéri projektek
Bagi Judit (Publikon Kiadó): Immigropoly - Játék a vándorlásról!
Susán Eszter (MAROM Egyesület): Időutazó – online tananyag Budapest zsidó örökségéről

18.40 – 19.00 Összegző gondolatok az első napról

2013. június 29. szombat – DEMONSTRÁCIÓK
(A demonstrációkon való részvétel a korlátozott férhelyek száma miatt regisztrációhoz kötött! A regisztráció a a programokra az alábbi linkeken történik)

10.00 – 11.00 Lénárd Anna (BUPAP – Budapesti Aszfalt Project): Faltól falig-séta
Találkozó: a Deák téri evangélikus templom előtt
Regisztráció itt.

10.00 – 11.30 Guba Anna (kultúrAktív Egyesület): Pop-up Pest – élő társasjáték
Helyszín: MÜSZI
Regisztráció itt

12.00 – 13.30 Biksz Judit és Varga Attila (Beyond Budapest és Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány): Séta a múltból a jelenbe – zsidók és romák a VIII. kerületben
Találkozó a Teleki téren
Regisztráció itt.

12.00 – 13.30 Balázs Anna és Koniorczyk Bori (Hosszúlépés – Járunk?): Közösségi sétaépítés a nyolcadik kerületben
Helyszín: MÜSZI
Regisztráció itt.

További információk a Marom weboldalán és a program Facebook-eseményének oldalán.

A konferencia a MAROM Időutazó (Time traveler) online tananyagfejlesztési programjának keretében valósul meg.

A program támogatói:
Az L. A. Pincus Fund for Jewish Education in the Diaspora, Israel és a Rothschild (Hanadiv) Foundation Europe.

Partnerek:
ELTE IPPK
BUPAP (Budapesti Aszfalt Projekt) 
Hosszúlépés. Járunk? 
Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány 
Beyond Budapest 
kultúrAktív Egyesület
Placcc Fesztivál 
Kiscelli Múzeum
Artemisszió Alapítvány 
MOME Kreatív Technológia Labor 
Magyar Zsidó Levéltár
Pneuma Szövetség
Mobile Albania 
Immigropoly
Parforum Részvételi Kutató Műhely

• Publikálva: 2013.06.26. 07:05 • Címke: város, konferencia, beszélgetés, program