a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Filmajánló: Dal Marionnak

marion

A filmipar az utóbbi időkben felfedezte a 60+ korosztályt mint témát és célközönséget, és ezek a különféle műfajokban megfogalmazott „old-age-movie”-k sorra utat találnak a magyar forgalmazásba is. A Szerelem, a Kvartett A nagy négyes, A búcsúkoncert után most itt a legújabb: egy angol tragikomédia egy kapcsolat végéről, a búcsúzásról és túlélésről.

A rákbeteg Marion (Vanessa Redgrave) a helyi nyugdíjaskórus lelkes tagja. A nem szokványos repertoárral működő kórust egy fiatal zenetanárnő (Gemma Arterton) vezeti a szabadidejében. Ellenállhatatlan vehemenciával veszi rá a tagokat, hogy teli torokból fújják: Let’s Talk About Sex – azaz korukhoz nem éppen passzoló pop- és rockszámokat dolgoznak fel vokális formában. (Akárcsak a Young at Heart – Örökifjak című dokumetumfilmben, amely egy hasonló koncepcióval működő massachusettsi kórusról szól). Marion önállóan már nem tud járni, a próbákra a férje (Terence Stamp) viszi el, de ő maga a világért nem állna be az „őrült kompániába”, nem hajlandó bohócot csinálni magából, az ajtó előtt dohányzik szótlanul. Marion egy napon összeesik próba közben. Kiderül, hogy rosszabbodott az állapota, már csak hetei vannak hátra. De nem adja fel, már csak azért sem, mert a kórus benevezett egy versenyre. A szűkreszabott időben betanul egy szólószámot, megpróbálja a férjét is becsalni a próbákra és elérni, hogy férje és felnőtt fia kibéküljenek.

marion

Két, egymástól nagyon különböző, mégis ötven éve együtt élő, egymást feltétel nélkül elfogadó ember búcsújának története a film. Kár, hogy nem tudunk meg többet az egymástól ilyen különböző karakterű emberek szoros kapcsolatának titkairól. Míg az asszony igazi társasági ember, sugárzik belőle az életszeretet, a férje éppen az ellentéte: morcos, goromba emberkerülő, de csak a nagyvilág felé. A feleségével (és az unokájával) meghatóan gyengéd, önfeláldozó és gondoskodó. A rendező nyilatkozata szerint ez a legszemélyesebb filmje, amin nem lehet csodálkozni, hiszen eddig jobbára thrillereket és egy horrorvígjátékot készített. Ezzel a nagyszüleinek emléket állító filmjével sikerrel vált műfajt.

marion

Jól megkomponálva, bár kissé kiszámítható ritmusban váltják egymást a könnyfakasztó és a vicces jelenetek, az érzelmi csúcsok és a kóruspróbákból vett, nagyon angol poénok (robbottánctól beálló derekú tata és társai). Az sem okoz nagy meglepetést, amikor kiderül, hogy a bájos kórusvezető azért veti bele magát hivatásába, mert a saját korosztályával nem boldogul. Számomra ennek a filmnek nem a nyugdíjaskórus-vonal a legnagyobb erőssége, amely néha sablonosan, parodisztikusan hat, hanem az ellentmondásos, bonyolult kapcsolatok finom, visszafogott ábrázolása, különös tekintettel a főszereplőkettősre. Nagy szerencséje a rendezőnek, hogy olyan színészeket sikerült meggyőznie a forgatókönyvvel, mint Vanessa Redgrave (Júlia, Isadora, de mindenekelőtt: Nagyítás) és Terence Stamp (A lepkegyűjtő, Távol a tébolyult tömegtől), akinek le lehet olvasni az arcáról, hogy hogyan küzd benne a düh, a zavar és az elbizonytalanodás, majd az erőfesztés, hogy átlépje a saját árnyékát.

marion

Visszakanyarodva a kezdetekhez: lehetne fanyalogni, én mégis örülök, hogy divatba jöttek ezek a filmek. Már csak abból a személyes okból is, mert mostanában úgy alakult, hogy több barátom kényszerült nyugdíjba. Legalább ezekkel a példákkal is szemléltethetem számukra a nyugdíjas lét napos oldalát. Példákat arra, hogyan tehetjük derűsebbé az életünket mindennek ellenére, és hogy sohasem késő megváltozni.

Ajánljuk:
• nyugdíjasoknak
• de fiataloknak is, az öregekkel kapcsolatos előítéletek oldására
• akik szeretik az egyszerűen megfogalmazott, érzelmes, de nem giccses filmeket

Nem ajánljuk:
• akik nem szeretnek meghatódni


Dal Marionnak
Song for Marion
angol tragikomédia, 93 perc, 2012
rendező,  forgatókönyvíró: Paul Andrew Williams, szereplők: Terence Stamp (Arthur), Vanessa Redgrave (Marion), Gemma Arterton (Elizabeth), Christopher Eccleston (James)

Bemutató: 2013. július 4.
Forgalmazó: Budapest Film

LE

• Publikálva: 2013.07.04. 15:03 • Címke: film, moziajánló