a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Cimélia – Könyvkincsek a szegedi Somogyi-könyvtárban

ciméliaA szegedi Somogyi-könyvtár könyvkincseiből rendeztek jubileumi kiállítást a közgyűjtemény megnyitásának 130. és az alapító, Somogyi Károly halálának 125. évfordulója alkalmából.

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet, a keddtől látható Cimélia – könyvkincsek címet viselő tárlatot rendező szakember elmondta, hogy a kincs, az érték fogalma a lehető legtágabb értelmezésben fedezhető fel a kiválasztott könyvekben. Nem elsősorban a nyomtatvány kora, ritka és egyedi volta vagy a díszes, védett könyvkötés szépsége volt a válogatás alapja, hanem az adott könyv „hírhedett volta”, történelmi, nyomdászati, irodalomtörténeti jelentősége, néhai tulajdonosainak rejtett bejegyzései, sőt a nyomtatvány vagy kézirat fellelésének különleges körülményei is szerepet játszottak a kiválasztásban – tette hozzá.

cimélia

Hét évszázadot ível így át a Somogyi-könyvtár Magyarországon unikális és Európában is csak néhány példányban ismert, fennmaradt köteteiből, egyedi ritkaságaiból szerkesztett válogatás. A legrégebbi „cimélia-csoport” a XV. századból való, emellett szerepelnek a tárlaton XXI. századi szerzemények, felfedezések is. Minden ritkaságot hozzá kapcsolódó kötetek vesznek körül, azaz minden tárló egy-egy érdekes történetet mutat be, mesél el – ismertette a tárlatot a szakember.

A kiállításon látható a könyvtár három féltve őrzött kincse is: a gyűjtemény legöregebb kódexe, az 1492-es Prágai Misekönyv, az egy évvel későbbről származó Schedel-világkrónika, valamint az első, képzőművészeti alkotásokat gyűjteményes formában bemutató kötet, a drezdai képtár 1753-as katalógusa. E könyveket később az emlékkönyvtárban láthatják az érdeklődők.

A könyvtár előcsarnokában látható például Liszt Ferenc Szeged városának írt és előadott Revive Szegedin! (Újhodj meg, Szeged!) zongoradarabjának eredeti kézirata, amelyet egy Dugonics András könyvtárából származó kötet kötéstáblájában találtak meg.
Először láthatja a nagyközönség azt az 1821-es, héber nyelvű, hatalmas nyomtatványt – Brill Ázriel művét –, amely egyetlen lapon Magyarország történeti, földrajzi és gazdasági leírását tartalmazza. A kiállítás meglepetése egy eddig ismeretlen Móra Ferenc-portré – Magyar László rajza –, amely az elmúlt csaknem hetven évet egy kötet háttáblájaként, észrevétlenül vészelte át a könyvtárban.

MTI

• Publikálva: 2013.07.17. 13:09 • Címke: közgyűjtemények, évforduló, könyvtár