a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Ő sem lett próféta saját hazájában

szolzsenyicinHogy lehet az, hogy az az ember, aki 11 év börtön és kényszermunka után, a hallgatás falát először áttörve megírta a szovjet munkatáborok kegyetlen világát, akit ezért elüldöztek szeretett hazájából, a Szovjetunió összeroskadása után mégsem lesz igazán elfogadott otthon? Utcatábláját összetörik, tévéműsorára nem kíváncsi senki. Erre a kérdésre is kerestük a választ a Terror Háza Múzeum Szolzsenyicin-kiállításán.

A fél évig megtekinthető tárlat deklarált célja az, hogy Szolzsenyicin nem hétköznapi életének hátterében bemutassák a legnagyobb hatású műveket és azok környezetét. Ehhez a falakra festve, applikálva mindjárt ott van a nagy orosz pusztaságban az a nyolc oroszországi ház, épület, amelyekhez 1966-ig köze volt az írónak, a kiszlovodszki szülőháztól egészen az észtországi Vaszuláig. Érdemes megnézni jobban ezeket a hajlékokat. Jobbára szépek, impozánsak, de fából készültek. A faház állítólag nagyon jó télen, de kevésbé tud ellenállni a történelem tüzes viharainak. Szolzsenyicinnek pedig kijutott ebből rendesen. 1941 októberétől katonáskodik, a Vörös Csillag érdemrendig jut a nagy háborúban, 1945. február 9-én, a győzelem küszöbén egy üteg parancsnokaként tartóztatják le. A tüzérszázados, akinek levelezését régóta figyelte az NKVD, most azt írta gyermekkori barátjának, hogy Sztálin egy bandavezér. (Ebben lehetett is valami, hiszen a népek nagy tanítómesterét ifjú éveiben többek között postarablással is vádolták.)

szolzsenyicin
Szolzsenyicin a Gulagon (kép: Mozaik web-tankönyv)


Szolzsenyicint ezért a levélért szovjetellenes szervezkedéssel és agitációval vádolva – mint ahogy a kiállítás első vitrinjéből megtudhatjuk – 8 év kényszermunkára ítélte az NKVD különleges tanácsa. Ugyan ezt az ítéletet 1957 februárjában bűncselekmény hiányában hatályon kívül helyezik, leleplező könyvei után mégis erre hivatkozva bélyegzik hazaárulónak. Külön vitrint kap aztán 1973. szeptember 5-én született, a Szovjetunió akkori vezetőinek szóló, később szamizdatban terjesztett levele, melyben arra figyelmeztet, hogy a kommunista ideológia nemzeti katasztrófába sodorja Oroszországot. A harmadik vitrin 1974 februári letartóztatásáról és a kiutasításáról rendelkező titkos párthatározatról szól. És arról, hogy a hontalanná vált írót legelőször Heinrich Böll fogadta be, házának egy részét átadva neki. És ha már Németország, akkor mindjárt ott is a falon egy idézet, ami a bevezetőben feltett kérdésre is felelet lehet. Amiben Szolzsenyicin egy egyszerű aránypárral hívja fel a figyelmet bizonyos igazságtételi hiátusokra: 1966-ig Németországban 86 ezer náci bűnöst ítéltek el, közben a Szovjetunióban csak 30 kommunistát vontak bűneiért felelőségre. Pedig arányosan legalább negyedmilliót kellett volna. Mert bűnük legalább akkora volt szerinte, és itt előjöttek az emlékei a gyógyszer nélkül hagyott flekktífuszos és vérhastól sújtott barakkokról, mikor az emeletes ágyakról csorgott le a szenny az alul alvókra. És mikor a köztörvényes szanitécek kihúzkodták a még élő betegek aranyfogait. Vagy a bomlásukig rejtegetett hullákat, akiknek fel lehetett venni és elosztani a fejadagját.

szolzsenyicin
Egy nem hétköznapi életút dokumentumai

Szolzsenyicin, az örök meg nem alkuvó ezen a kiállításon is igazságtételt követel: „Alázatosan hagytuk, hogy milliószám agyonverjék társainkat, aztán gondosan ápoltuk a gyilkosokat békés öregkorukban. El kell érnünk, hogy legalább hangosan kimondják: Igen, hóhér voltam, gyilkos voltam! – fut körbe a falon a felirat. Egy másikban pedig azt vallja, hogy ez emberek megfelejtkeztek Istenről, azért történhetett mindez. Még azt is hozzáteszi, hogy a pravoszláv hit szellemi támasza nélkül, ami az orosz kultúra lényegét adja, nem lehet újjászületés Oroszországban.

szolzsenyicin
Faháztól faházig

Külön falakat kapnak az ellene és mellette szóló idézetek. Az Iván Gyenyiszovics egy napja megjelenése után 10 évvel, 1972-ben Pablo Neruda arról beszél, hogy Szolzsenyicin egy unalmas alak, egy elviselhetetlen idióta, de a szovjeteknek békén kellene hagyniuk, mert ennek ők, a kommunista írók látják majd kárát. Jean-Paul Sartre 1974-ben írja róla: „Szolzsenyicin a fejlődésre veszélyes elem. Gondolatai 19. századiak. Tanúsága semmis.” A nálunk nem igazán ismert Juan Benet spanyol író pedig egyenesen arról értekezik, hogy talán egy kicsit jobban kellene őrizni ezeket a táborokat, hogy olyan emberek, mint Szolzsenyicin, ne tudjanak kijutni belőlük.

Végül a mellette szólók, őt méltatók közül csak egy idézetet: „Szolzsenyicin megírta a 20. század szent könyveit. Ez nem irodalom. Szentírás.” Sokan meglepődnének azon, hogy ezt ki nyilatkozta, de nem árulom el. Aki kíváncsi, az Egy orosz hazafi – Alexandr Szolzsenyicin (1918-2008) című tárlaton megtudhatja.

Pálffy Lajos

Egy orosz hazafi – Alexandr Szolzsenyicin (1918-2008)
Terror Háza Múzeum
2013. szeptember 21-től

• Publikálva: 2013.11.04. 10:18 • Címke: kiállítás, történelem