a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Észt alkotás nyert az elsőfilmes animációs fesztiválon

primanima_logo_lead

Észt alkotás nyert a budaörsi Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Fesztiválon – közölték a szervezők az MTI-vel.

A hétfői animáció nemzetközi világnapjával összekötött, a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központban megtartott hétvégi gálán a fődíjat az észt Anu-Laura Tuttelberg Legyek a malomban című bábfilmje nyerte, a közönségdíjat és a legjobb diplomafilmért járó elismerést a cseh Matus Vizár Pandák című groteszk anti-evolúciós animációja kapta.

legyekamalomban
Legyek a malomban

A magyarok között a műfaj legígéretesebb hazai tehetségeit jutalmazó George Pal-díjat Horváth Molnár Panna és Zomborácz Virág, a MOME diákjai közösen készített, Dipendenza című diplomamunkája érdemelte ki. A groteszk humorú film egy halfeldolgozó üzemben játszódó szerelmi háromszögről mesél.

Dipendenza
Dipendenza

Vácz Pétert Nyuszi és Őz című, korábban több nemzetközi díjat kapott alkotásáért kétszer is jutalmazták, a legnépszerűbb magyar filmnek kijáró Macskássy Gyula-díj mellett az idén először odaítélt gyerekközönség díja is az övé lett. Az ugyancsak először kiosztott, a legjobb hang dizájnját értékelő PrimaSoundot az orosz Gyina Velikovszkaja Különös nagypapám című, „képzelet és a valóság határvonalán mozgó” bábfilmje érdemelte ki.

Nyuszi és Őz
Nyuszi és Őz


Az immáron második alkalommal megrendezett budaörsi díjátadóra a pályázók vizsgafilmekkel, diplomamunkákkal és debütáló animációkkal nevezhettek.
Az Animációs Filmek Nemzetközi Világnapját a Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA) kezdeményezésére 2002 óta ünneplik meg annak emlékére, hogy 1892. október 28-án a párizsi Grévin Múzeumban megtartották Émile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítését, amelyet azóta az első folyamatos mozgóképvetítésként tartanak számon.

MTI

• Publikálva: 2013.10.29. 11:07 • Címke: primanima, fesztivál, animáció

Kapcsolódó írások

Magyar játékfilmek