a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A tudomány poétája – Kollányi Ágoston centenáriumára

DVD-bemutató

kollanyi

A magyar természetfilmezés doyenje, Kollányi Ágoston születésének századik évfordulójára a MaNDA és Filmintézet DVD-bemutatóval egybekötött vetítést rendez az Uránia Filmszínházban 2013. november 12-én 19.00 órakor.

Az ünnepség keretében bemutatjuk Kollányi Ágoston Noé bárkái című természetfilmjét, pályájának egyik csúcsát, amely nemcsak egyszerűen megkapó bájú természetfilm, filozofikus erejű filmköltészet, hanem az egyik első sikoly az ökológiai lánc megszakadása ellen, természetes élettereinkért, amelyek egyre inkább csak rezervátumokban léteznek.

video

A dvd előzetese

„Adhatnám címének azt is: »tarvágás«, ahogy menekülnek az állatok a fejsze alá fogott erdőrészből, ahogy nyivákolnak, sikoltoznak a kismalackák a dőlő fa odvában, ahogy tántorogva futnak az aljnövényzetben, ahogy pánikban körmölik föl magukat egy másik fa kérgére… Adhatnám címnek azt is: A tiszavirág élt százmillió évet...”

noe
Megjelent!

E megragadó, himnikus erejű természetfilmről Nemes Nagy Ágnes írta ezeket a csodáló sorokat. De Kollányi filmes „bárkái”, a számos nemzetközi díjat nyert Akvárium, Ragadozó növények, Örök megújulás, Az állatok válaszolnak nemcsak arról a különleges, megszállott munkáról voltak híresek, amit stábjával az állatok észrevétlen becserkészésétől a motívumgyűjtő fotók ezrein át észrevétlen lencsére kapásukig végigcsinált, hanem ugyanilyen ihlettel, elhivatottsággal készített művészi portréiról is. Többek között Kovács Margit, Barcsay Jenő, Szőnyi István életművét is értő, művészi közelségbe hozta filmjeiben.

kollanyi

A beszélgetés résztvevői ifj. Kollányi Ágoston rendező, Kollányi Judit vágó, Báron Gyögy filmesztéta és Fazekas Eszter kiadványszerkesztő.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2013.11.08. 13:31 • Címke: dvd, hír