a rovat írásai

Kultúrgyár lehet a szombathelyi volt 11-es huszárlaktanyából

Országos hatókörű kulturális logisztikai, valamint digitalizációs központ, egy „igazi kultúrgyár″ épülhet fel a volt 11-es huszárlaktanya műemléki védettség alatt álló épületeit is megújítva Szombathelyen –  közölte csütörtökön Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

Új felületen folytatjuk

Kedves Olvasó! Mindenek előtt köszönjük, hogy a kultúrával foglalkozó számos internetes oldal közül bennünket is érdeklődéssel lapozott. A MaNDA, mint közintézmény feldarabolása után e honlap kiadója a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság lett, feladata pedig az archívum gyarapodásának bemutatása, cégünk törekvéseinek ismertetése. Ezekhez a célokhoz egy új felületet készítettünk, ahol mindig elérhető lesz a most búcsúzó mandarchiv.hu is.

Visszabeszél a templom oldala

Hát, ha már egyszer eljutottunk Tihanyba, nem mehetünk el szó nélkül a félsziget legismertebb attrakciója, a visszhang mellett sem. Ami minden ellenkező híresztelés ellenére működik, és egészen pontosan hét egymás után gyorsan elhadart szót képes „visszamondani” a templom fala. Például azt, hogy „Hazádnak rendületlenül légy híve, óh magyar!”

Ózdi intézményeink az Echo Televízió építészeti műsorában

Huszonhárom percben mutatta be az Echo Televízió a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által működtetett két ózdi intézményt, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és a Digitális Erőművet. Az október 14-én, szombaton adásba kerülő műsorban az építész tervező mellett megszólalt a két intézmény és a Forum Hungaricum vezetője is.

Munkát bőven adó szeptember

Sok szó esett már ezen a felületen a két világháború közti falu életéről. Megismerhettük a tisztségviselőket, a falu tekintélyeit és mesterembereit is. Csak még magáról a parasztról, a falu lakójáról nem nagyon esett szó. Pedig ők adták akkoriban az ország lakosságának legnagyobb részét. Nézzük hát meg, mit csinált a magyar földműves az esztendő hónapjaiban. Nézzük meg már csak azért is, mert ez is egy elsüllyedt világ, azok a tevékenységek, szokások rég a múlté lettek, amik meghatározták a falusi ember életét akkoriban.

A rekorder múzeumalapító korsója

Nem is ez a korsó az érdekes most nekünk, bár egészen szép darab. Hanem a megtalálójával, Dornyay/Darnay Bélával foglalkozunk most. Aki amerre járt, mindenütt múzeumot alapított. Emellett 11 évig áldozópap is volt, és piarista szerzetes.

Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg

A jó Károly Róbert királyunk pedig annyi mindent tett itt, hogy azt kár is lenne egy cikkbe belezsúfolni. Hogy aztán némi képet kapjunk a 14. század elejének magyarországi viszonyairól, nézzük csak meg jobban az első vegyesházi uralkodónk hatalomra jutását.

Finta Sándor és Walt Whitman

Hogy mikor találkozhatott a Túrkevéről induló szobrász, Finta Sándor Walt Whitman költészetével, azt nem lehet tudni biztosan. A Szabó Lőrinc, Babits és Füst Milán által is fordított verseit leginkább eredetiben, angolul olvashatta, hiszen 1923-tól New Yorkban élt. Az viszont biztos, hogy tetszett neki ez a fajta költészet, ezért is készülhetett el a túrkevei Finta Múzeum által most 3D-ben tanulmányozható kis éremmel.

Tihany elveszett várai

Gyulaffy kapitány uram Csobánca után illenék szólni Tihany váráról, pontosabban várairól is. Mert a félszigeten már 5000 évvel ezelőtt állt egy földsánc, s rómaiak pedig az átkelő védelmére őrtornyot emeltek, és ez így ment tovább egészen 1683-ig, amikor Tihany a töröknek mindig sikeresen ellenálló földvára a levegőbe repült. Vagy eltalicskázták.

Lármafa, véres kard, postáskisasszonyok

A két világháború közötti falu egyik fontos közintézménye volt az éppen idén 150 éves Magyar Királyi Posta által fenntartott és működtetett postahivatal. Ahol a távíróval párhuzamosan a telefon is működött, ahol fel lehetett adni a leveleket és a táviratokat. Amiket aztán „házhoz is szállított” a postás, akit kézbesítőnek is neveztek. Az első emancipált munkahelyek egyike volt, a postáskisasszony kezelte az elektronikus masinákat, de ki is hordta a leveleket, ha nem volt önálló kézbesítője a hivatalnak.

Szép szál ember volt ez a III. Béla

III. Béla királyunkról pedig csak jót mondhatunk, konszenzus van arról a történészek között, hogy az ő uralkodása alatt volt a legerősebb, leghatalmasabb az Árpád-ház. Magyarország pedig – legalábbis a királyi bevételeket tekintve – megelőzte Franciaországot és Angliát is.

MaNDA összes cikke »

Foci minden mennyiségben

muzeumok ejszakaja leadDiafilmek és könyvbemutató a labdarúgás témakörében.

November 23-án szombaton délután 16 órától az Örökmozgóban újból előkerül a londoni 6:3, sporttörténeti és politikai szövegkörnyezetbe helyezve. Valószínűleg sokak számára furcsa lehet focimeccset diafilmen nézni, pedig az élmény egyedi és maradandó, főleg a 6:3 eredményét újraélve és újraértékelve.

orokmozgi

Műfajilag érdekes vállalkozásként tarthatóak számon a Diahíradók, amelyek kísérőfilmként csatlakoztak az egyes 1950-es években tartott ismeretterjesztő előadásokhoz, de önálló kiadványként Világ és Sporthíradóként is megjelentek a játékboltok és közművelődési könyvtárak polcain. Céljuk a gyors politikai, gazdasági és ideológiai tájékoztatás volt, mint ahogy ez a budapesti Úttörő Áruház reklámjából kiderül. Az időközben újra rendszeressé váló filmhíradó részben feleslegessé tette ezt a kezdeményezést. Hasonló híradófilmek elsősorban a sport területéről azonban továbbra is készültek, például az 1953-as angol–magyar futballmérkőzésről, és annak visszavágójáról, az 1954 májusában a Népstadionban lezajlott meccsről. Az 1955 februárjában a városligeti műjégpályán tartott budapesti műkorcsolyázó Európa-bajnokságról is készült diafilm összefoglaló. Természetesen több olimpiáról is gyártottak diatekercset: a tokiói, római, müncheni, vagy a népszerű hazai labdarúgó csapatok történetét feldolgozó összeállításokat. Az Érdekességek az olimpiák történetéből című diafilm aránylag későn, 1984-ben még díjat is kapott a magyar sportfilmfesztiválon. Azonban a tömegkommunikáció fejlődése túlhaladottá tette ezt a formát, elsősorban a tematikus televíziós csatornák megjelenésével, valamint a videokazetták és DVD-k tömegméretű kiadásának hatására napjainkban csak a mesediafilmeknek van létjogosultsága.

4 

De nem csak fociról lesz szó a dia- és mozgófilmeken, hanem a műkorcsolyázás akkori technikáiról, és az 1955-ös bajnokságról is. A dia- és mozgófilmeket felváltva vetítik majd, páronként, ugyanazt a témakört körüljárva.

focialista

A vetítés után könyvbemutatóval egybekötött beszélgetés lesz Benedek Szabolccsal a Focialista forradalom című regényéről. A történelmi dokumentumokon alapuló regény a magyar közelmúlt egyik elfelejtett epizódját eleveníti fel egy tipikus budapesti bérház lakóinak sorsán keresztül, akik között éppúgy megtalálható a kommunista házmester, mint a volt horthysta főtiszt vagy a munkatáborból hazatért házaspár. A szerző arra keresi a választ, hogy ez az 1956-os forradalom előtt kitört futballhisztéria mennyiben befolyásolhatta a későbbi eseményeket. A könyv, bár nemrég jelent meg, máris sikerkönyvnek számít. Esterházy Péter így ajánlja: „Gazdag regény, van benne országsors, szerelem, taccs, gól, százezrek. Most az olvasó térfelén pattog a pettyes (a játékszer)”.

A beszélgetés után pedig a híres, Tímár Péter által rendezett 6:3 avagy, játszd újra Tutti című filmet vetítik, amely talán a focis délután koronázásának is számít.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2013.11.19. 09:49 • Címke: program, manda, diafilm, örökmozgó

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

károly róbert
Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg – A 12 éves Caroberto a délvidéki Frangepánok, Subicsok és Babonicsok lefizetése után partra is száll Dalmáciában, és elindul Buda felé. Még tart a menetelés, amikor III. András hirtelen elhalálozik, így aztán Bicskei Gergely esztergomi érsek meg is koronázza valami sebtében előkerített koronával a 13 éves ifjút. Ez volt Károly Róbert első megkoronázása, amit még kettő követett.