a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​Gross-reneszánsz a fürdőben

gross_leadKarácsonyra nem is kaphatna a város szebb ajándékot, mint egy Gross Arnold-kiállítást. Az már a mi hozzáállásunkat minősíti, hogy az alkotó nem kapott tőlünk semmit a 85. születésnapjára. Ez persze így nem igaz, hiszen mindig is szerettük a mestert és mesevilágát. Csak hát arra is kellene gondolni, hogy ezt a szépséget mindenki megismerhesse.

Gross Arnold 85. születésnapjára igazán megérdemelt volna egy nagyszabású kiállítást valami nevesebb helyen. Igaz, nem egyszerű nyomatokból létrehozni egy tárlatot, de nem lehetetlen. Különösen úgy, hogy a Gross-karcokat a mester hatalmas játék- és villanyvasút gyűjteményével együtt mutatják be, amire már volt is példa. Azért persze a család és a barátok most sem maradtak tétlenek és egy olyan helyszínt találtak a műveknek, ahol azok igazán otthon érezhetik magukat. Nem tudom, hogy Gross Arnold amúgy látogatja-e a fővárosi fürdőket, de most azok egyik legelőkelőbbjében, a Gellértben nézegethetjük belépti díj nélkül műveit.

gross

Az 1929. november 25-én, Tordán született művész apja, Gross Károly rajztanár többször is hangoztatta gyermekeinek, hogy „nem baj, ha valami szép”. A híres táj- és szentképfestő papa nyomdokain haladva, Arnold a romániai iskolák után 1946-ban szökött át Magyarországra, egyenesen a fővárosba tartott, ahol magával hozott rajzai alapján egyből fel is vették az Ipar-, majd a Képzőművészeti Főiskolára. Már fiatalon nagyon népszerű lett rézkarcaival, amiket a kor szokásaival ellentétben jócskán ki is színezett. Jó barátja volt a repülőgépek modelljeivel szívesen bíbelődő Kondor Béla, aki az 1970-es Dürer teremben megrendezett kiállításának nyitóbeszédét is elmondta. Pasztellszínekben úszó kedves munkái, egészen pontosan a Kilátás a szigligeti várhegyről, már 1955-ben meghozták számára a Munkácsy-díjat. Amit még egyszer megkapott 1967-ben, hogy aztán 1995-ben érdemesnek találják a Kossuth-díjra is.

gross_orom
Az öröm ünnepe (részlet)

No de nem a díjak felsorolása a fontos, hanem az a kedvesség és szeretet, ami Gross lényéből, és így természetesen a képeiből is felénk árad. Az embert a Gellért aulájában, a fürdő beszüremkedő hangjai és a szökőkút csobogása mellett a képek láttán valami különleges, reneszánsz hangulat fogja el, mintha ott lenne a tárlat címét adó képen, vagy Az öröm ünnepe című Gross-nyomat szereplői közé kerülne a 7 fa valamelyike alá a varázslatos kertben. Vagy mintha maga is ott ülne a Beszélgetések a barátságról kisvonatán, vagy furcsa égi járművein. Vagy ott lenne a négy fázisban benépesülő Via Marguttán, a sétálgató emberek és különleges virágok között. A négy nagy vászonra nyomtatott híres munka mellett öt nagyobb nyomat és huszonegynéhány kisebb Gross-kép van a boltozatos mennyezet alatt. Köztük a mindenki által kedvelt mesevilág mellett most nagy gondossággal megalkotott „realista” táj és városképek is. Bár valahogy ezekből sem maradhat ki a mese.

gross_baratsag
Beszélgetések a barátságról

Aztán jó lenne, ha így karácsony táján mi is tudnánk kicsit hinni a mesékben, megpróbálnánk másképpen látni a világot. És ha már előkerült Szigliget, hát ahogy megígértem, nyáron elmentem a Rókarántóra, a kápolnához. De nem volt szerencsém, Gross járművei közül egy sem tűn fel a Badacsony felett. Talán túl meleg volt az égi hajózáshoz, rólam is folyt a víz rendesen. Viszont nem adtam fel, jövőre majd újra megpróbálom, hátha szerencsém lesz az esti hűvösben.

margutta
Via Margutta

Pálffy Lajos

Gross Arnold: Reneszánsz – Születésnapi kiállítás
Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, 1118 Budapest, Kelenhegyi út 4.
A tárlat mindennap megtekinthető a Gellért Fürdő aulájában 2014. január 6-ig.

• Publikálva: 2013.12.20. 07:00 • Címke: évforduló, kiállítás