a rovat írásai

Kultúrgyár lehet a szombathelyi volt 11-es huszárlaktanyából

Országos hatókörű kulturális logisztikai, valamint digitalizációs központ, egy „igazi kultúrgyár″ épülhet fel a volt 11-es huszárlaktanya műemléki védettség alatt álló épületeit is megújítva Szombathelyen –  közölte csütörtökön Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

Új felületen folytatjuk

Kedves Olvasó! Mindenek előtt köszönjük, hogy a kultúrával foglalkozó számos internetes oldal közül bennünket is érdeklődéssel lapozott. A MaNDA, mint közintézmény feldarabolása után e honlap kiadója a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság lett, feladata pedig az archívum gyarapodásának bemutatása, cégünk törekvéseinek ismertetése. Ezekhez a célokhoz egy új felületet készítettünk, ahol mindig elérhető lesz a most búcsúzó mandarchiv.hu is.

Visszabeszél a templom oldala

Hát, ha már egyszer eljutottunk Tihanyba, nem mehetünk el szó nélkül a félsziget legismertebb attrakciója, a visszhang mellett sem. Ami minden ellenkező híresztelés ellenére működik, és egészen pontosan hét egymás után gyorsan elhadart szót képes „visszamondani” a templom fala. Például azt, hogy „Hazádnak rendületlenül légy híve, óh magyar!”

Ózdi intézményeink az Echo Televízió építészeti műsorában

Huszonhárom percben mutatta be az Echo Televízió a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által működtetett két ózdi intézményt, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és a Digitális Erőművet. Az október 14-én, szombaton adásba kerülő műsorban az építész tervező mellett megszólalt a két intézmény és a Forum Hungaricum vezetője is.

Munkát bőven adó szeptember

Sok szó esett már ezen a felületen a két világháború közti falu életéről. Megismerhettük a tisztségviselőket, a falu tekintélyeit és mesterembereit is. Csak még magáról a parasztról, a falu lakójáról nem nagyon esett szó. Pedig ők adták akkoriban az ország lakosságának legnagyobb részét. Nézzük hát meg, mit csinált a magyar földműves az esztendő hónapjaiban. Nézzük meg már csak azért is, mert ez is egy elsüllyedt világ, azok a tevékenységek, szokások rég a múlté lettek, amik meghatározták a falusi ember életét akkoriban.

A rekorder múzeumalapító korsója

Nem is ez a korsó az érdekes most nekünk, bár egészen szép darab. Hanem a megtalálójával, Dornyay/Darnay Bélával foglalkozunk most. Aki amerre járt, mindenütt múzeumot alapított. Emellett 11 évig áldozópap is volt, és piarista szerzetes.

Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg

A jó Károly Róbert királyunk pedig annyi mindent tett itt, hogy azt kár is lenne egy cikkbe belezsúfolni. Hogy aztán némi képet kapjunk a 14. század elejének magyarországi viszonyairól, nézzük csak meg jobban az első vegyesházi uralkodónk hatalomra jutását.

Finta Sándor és Walt Whitman

Hogy mikor találkozhatott a Túrkevéről induló szobrász, Finta Sándor Walt Whitman költészetével, azt nem lehet tudni biztosan. A Szabó Lőrinc, Babits és Füst Milán által is fordított verseit leginkább eredetiben, angolul olvashatta, hiszen 1923-tól New Yorkban élt. Az viszont biztos, hogy tetszett neki ez a fajta költészet, ezért is készülhetett el a túrkevei Finta Múzeum által most 3D-ben tanulmányozható kis éremmel.

Tihany elveszett várai

Gyulaffy kapitány uram Csobánca után illenék szólni Tihany váráról, pontosabban várairól is. Mert a félszigeten már 5000 évvel ezelőtt állt egy földsánc, s rómaiak pedig az átkelő védelmére őrtornyot emeltek, és ez így ment tovább egészen 1683-ig, amikor Tihany a töröknek mindig sikeresen ellenálló földvára a levegőbe repült. Vagy eltalicskázták.

Lármafa, véres kard, postáskisasszonyok

A két világháború közötti falu egyik fontos közintézménye volt az éppen idén 150 éves Magyar Királyi Posta által fenntartott és működtetett postahivatal. Ahol a távíróval párhuzamosan a telefon is működött, ahol fel lehetett adni a leveleket és a táviratokat. Amiket aztán „házhoz is szállított” a postás, akit kézbesítőnek is neveztek. Az első emancipált munkahelyek egyike volt, a postáskisasszony kezelte az elektronikus masinákat, de ki is hordta a leveleket, ha nem volt önálló kézbesítője a hivatalnak.

Szép szál ember volt ez a III. Béla

III. Béla királyunkról pedig csak jót mondhatunk, konszenzus van arról a történészek között, hogy az ő uralkodása alatt volt a legerősebb, leghatalmasabb az Árpád-ház. Magyarország pedig – legalábbis a királyi bevételeket tekintve – megelőzte Franciaországot és Angliát is.

MaNDA összes cikke »

Megmozdított filmplakátok a MOME hallgatóitól

eltusszentettA MOME kísérletező kedvű hallgatói régi filmplakátokat és mozgóképeket értelmeztek újra a MaNDÁval közös projektjükben.

A filmarchívum látogatói általában rácsodálkoznak a falakon lógó színpompás, eredeti filmplakátokra. Így voltak ezzel a MOME hallgatói is, akik ismerkedni jöttek a MaNDA Budakeszi úti épületébe.

Wunder Judit, Esős vasárnap
Esős vasárnap, rendezte: Keleti Márton, 1962; a plakát tervezője ismeretlen, animáció: Wunder Judit

Bár a két intézmény térben igen közel helyezkedik el egymáshoz, és tevékenységük is sok ponton kapcsolódhatna, bizony a hallgatók közül az előzetes felmérés szerint igen kevesen hallottak az archívumról és az itt folyó tevékenységről. A kapcsolat felfrissítésére találta ki a tavaly év végén lezárult projektet Bényei Judit, a MOME médiapedagógia oktatója.

Máriás Attila, Fejlövés
Fejlövésrendezte: Bacsó Péter, 1968; plakát: Pecsenke József, animáció: Máriás Attila

Ennek során az animáció, média design és tervezőgrafika szakos hallgatók gif-animáció formájában dolgozták fel a kiválasztott filmplakátokat. A gif formátum különlegessége abban rejlik, hogy valahol az állókép és a mozgókép határán van, így lehetőséget ad egy pillanat kibontására, többletjelentés hozzáadására is.

stafeta
Stafétarendezte: Kovács András, 1970; a plakát tervezője ismeretlen, animáció: Kopasz Milán

A feldolgozásra kiszemelt plakátok közül előnyt élveztek a stilizált, pár színre, figurára redukált művek.

kutya
Kutyakötelességrendezte: Macskássy Gyula, 1952; plakát: Macskássy Gyula, animáció: Kopasz Milán

Király Krisztián, a projektben részt vevő animáció szakos hallgató elmondta, hogy a munka egyrészt technikai kihívást jelentett, mivel a plakátokat rétegeikre kellett bontani, bizonyos részeket újra kellett alkotni vagy kiegészíteni. A másik fontos kérdés az volt, hogy hogyan mozdítják meg az elemeket: ez néha a film történetéhez kapcsolódott, máskor szabad asszociációk mentén, az adott plakát vizualitásából indultak ki.

Mózes Anna XVII 771
Gázolás, rendezte: Gertler Viktor, 1955; plakát: Bánki László, animáció: Mózes Anna

Voltak, akik elsősorban az eredeti plakát grafikai elemeit használták, mások új elemekkel is kiegészítették azokat.

Bogó Krisztina, Időzített bombáink
Időzített bombáink, rendezte: Magyar József, 1986; a plakát tervezője ismeretlen, animáció: Bogó Krisztina

A legtöbb esetben az animációkat úgy időzítették, hogy végtelenítve lejátszhatóak legyenek – így most mi is hosszan rácsodálkozhatunk, hogyan kelnek új életre a régi, nagy gonddal készített plakátok.

Király Krisztián Eltüsszentett birodalom
Az eltüsszentett birodalomrendezte: Banovich Tamás, 1956; plakát: Mallász Gitta, animáció: Király Krisztián

Löwensohn Enikő

A MaNDA plakáttárát tovább böngészhetjük a filmes európai adatbázisban, az EFG-ben.

• Publikálva: 2014.01.09. 10:22 • Címke: manda, film

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

károly róbert
Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg – A 12 éves Caroberto a délvidéki Frangepánok, Subicsok és Babonicsok lefizetése után partra is száll Dalmáciában, és elindul Buda felé. Még tart a menetelés, amikor III. András hirtelen elhalálozik, így aztán Bicskei Gergely esztergomi érsek meg is koronázza valami sebtében előkerített koronával a 13 éves ifjút. Ez volt Károly Róbert első megkoronázása, amit még kettő követett.