a rovat írásai

Szárnyak helyett propellerek

125 éve, 1890. október 8-án született Brémában Heinrich Focke, az első sikeres kétrotoros helikopter német tervezője. A repülőgép szárnyainak helyére szerelte a rotorokat. 

Az Universitas Budensis rövid élete

620 éve, 1395. október 6-án adta ki IX. Bonifác pápa az Óbudai Egyetem megalapításáról szóló bulláját. A rövid életű alapítás klerikusai eljutottak a konstanzi zsinatra is.

​Színes és szagos világháború a Várkert Bazárban

Valóban újszerű, a látogatót bevonó, az élményszerűségre törekvő kiállítást hozott létre az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság a Várkert Bazár termeiben.

Érdekességek a Nobel-díj történetéből

Ezen a héten jelentik be az idei Nobel-díjasok nevét. Érdekességek a világ legrangosabb tudományos kitüntetésének történetéből.

Winnetou sápadtarcú magyar barátja

190 éve született Xántus János néprajzkutató, akadémikus, a budapesti állatkert első igazgatója. Karl May is lelkes olvasója volt, a legenda szerint levélben kérte Xántust, hogy róla mintázhassa Old Shatterhandot, Winnetou sápadtarcú barátját.

Népbüféből Jégbüfé

Mindenkinek volt kedvence itt: a nagymamák krémest, a fiatalok goffrit, a férfiak tökmagos pogácsát ettek, és szürcsölték a kávét az utcára néző pultnál, integetve, ha ismerőst láttak, vagy szitkozódva, ha épp lekésték a buszt. A hamarosan újranyitó Jégbüfé különleges történetéről, és hogy miért is tiltották be annak idején a fagyit?

Nyilakkal a tankok ellen

Nyolcvan éve, 1935. október 3-án támadta meg a gyarmatbirodalom kiépítésére törekvő fasiszta Olaszország Etiópiát. Az etiópok sokszor lándzsákkal, nyilakkal harcoltak a korszerűen felfegyverzett olaszok ellen.

​Amikor várták az izotópsofőröket

Negyven éve, 1975. október 3-án tették le a Paksi Atomerőmű alapkövét. A baráti Szovjetunió hathatós közreműködésével 1987-re mind a négy blokk elkészült, ma pedig hazánk energiatermelésének több mint 50 százalékát biztosítja.

​Egy évnyi kastély a Tisza ölelésében

Van Magyarországnak egy olyan pontja, ahol azt hinné az utazó, hogy a Loire völgyében jár. Ha Tiszadobra, az Andrássyak kastélyához vetődik az ember, akkor megint csak a magyar múlt egyik gyönyörű darabkájával találkozik, ami annyi hányattatás után 2014-re elnyerte ismét méltó formáját.

Gyilkos eszközöket gyártó női kezek

Az alább megtekinthető, 1917-ben készült filmhez talán nem is kellene magyarázatot írni, hiszen már az iskolában tanítják, hogy a Nagy Háború idején a katonának behívott munkások helyett sok helyen nők, fiatal lányok és családanyák dolgoztak az üzemekben, különösen a létfontosságú hadianyagyárakban.

​A polgári anyakönyvezés 120 éve indult Magyarországon

Százhúsz éve kezdődött meg Magyarországon a hivatalos állami anyakönyvezés.

Művelődéstörténet összes cikke »

Farkas Bertalan ma már cseppet sem titkos űrhajója

Farkas leadMagyarország a baráti országok közül hetedikként küldhetett embert az űrbe.

Az első és máig egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan 1980. május 26-án repült ki a Föld légköréből a világűrbe. A Szojuz–36 űrhajó fedélzetén ketten voltak, a magyar asztronauta társa Valerij Kubaszov szovjet űrhajós volt. Űrhajójuk május 28-án összekapcsolódott a Szaljut–6 űrállomással, ahol Leonyid Popov és Valerij Rjumin fogadta őket. Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov június 3-án tértek vissza, a Szovjetunióban, Dzsezkazgan (ma: Zsezkazgan) város közelében értek földet. 1980 májusában vagyunk tehát, az országban mindenki tudja, hogy az Interkozmosz űrkutatási együttműködés keretében bármelyik pillanatban elhagyhatja a sztratoszférát az első magyar űrhajós. Ugyanakkor ez óriási titok volt, hivatalosan senki sem tudhatott róla (Magyar Országos Levéltár – Út a repülésig). Az indulás előtti órákban a tömegtájékoztatási eszközök vezetői telefont kaptak, hogy műsoraikban, lapjaikban a vezető helyek maradjanak üresen, az ajándékboltokban szigorúan titkos csomagokban sorakoztak a közös szovjet–magyar űrutazás emléktárgyai: pólók, sapkák, képeslapok, jelvények; a kommunista párt és ifjúsági szövetsége titokban ünnepi taggyűlések forgatókönyvét készítette elő. A kormány rendkívüli ülésre készült, az úttörők és a kisdobosok számára csináltatott zászlócskák már útban voltak az iskolák felé. Az eseményt megörökítő postai bélyegek már régen kikerültek a nyomdából, az emlékérmék a Pénzverdéből. Mindenki tudott tehát mindent, de hivatalosan senki nem tudott semmit. A magyarok mindenesetre szerették a magyar űrhajósjelölteket, akiket 1977 májusától kezdtek kiválogatni a vadászpilóták közül Kecskeméten. A válogatást óriási sajtóérdeklődés kísérte. A vizsgálatok végén Farkas Bertalan és Magyari Béla maradt talpon, és került ki a Gagarin Űrhajós Kiképző Központba, ahol a szovjet űrhajósokkal és jelöltekkel készültek a nagy repülésre 1978 és 1980 között. Erről az időszakról is rendszeresen tudósított a magyar és a szovjet média. Magyari Béla társa Vlagyimir Dzsanibekov volt. A magyar pilóták közül mindketten kiváló eredménnyel teljesítették a kiképzést, az eddig ismert adatok szerint közülük a magyar szervezők választották ki Farkas Bertalant a repülésre. Magyarország a baráti országok közül hetedikként küldhetett embert az űrbe. Minden, a korszakra jellemző komikus titkolózás ellenére, Farkas Bertalan űrrepülése komoly és őszinte büszkeséggel töltötte el a magyarokat. Mindenki a tehetség, a kitartó munka, az elszántság és bátorság eredményeit látta Farkas Bertalanban megtestesülni. Az űrben töltött idő alatt a magyar tudósok által kidolgozott programot az űrhajós maradéktalanul teljesítette: orvosbiológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforrás kutatási kísérleteket végzett.

Az elpusztíthatatlan űrjárművek
A Szojuz űrhajók többszemélyes géptípusok szállítási, kutatási programok ellátására. Több száz űrrepülést végeztek Szojuz típusú űrhajókkal. A Szojuz-program a hatvanas években a szovjet holdprogram része volt, majd az űrállomások kiszolgálására alakították át. Az űrhajók többször indítható hajtóművei és nagy hajtóanyag-tartalékai kiváló manőverezési képességeket adnak. Az űrhajó alkalmas nagyméretű pályaváltoztatásra, űrrandevúra, összekapcsolási manőverekre, személy- és teherszállításra, önálló kutatási programokra. A Szojuz űrhajóból fejlesztették ki a nagyobb, több utánpótlást szállító személyzet nélküli Progressz teherűrhajót. A Szojuzok az amerikai űrsikló program leállása óta szállító- és mentőhajóként működnek.

Az a Szojuz parancsnoki űrkabin, mellyel az első magyar űrhajós visszatért a Földre, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban a Hírességek Csarnokában tekinthető meg. A magyar űrhajós bábuja az éppen földet ért kabin előtt áll, a kabinból Kubaszov alakja mosolyog, a kerek szerkezet mögött ott az óriási ejtőernyő. Farkas Bertalan szkafanderét a Hadtörténeti Múzeumban őrzik.

Farkas Bertalan
1949-ben született Gyulaházán. Jól tanult, kitűnő sportoló volt, futballistának készült. Kisvárdán, a Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett. A repülést a nyíregyházi sportrepülőtéren ismerte meg, ekkor született meg benne az elhatározás: repülőtiszti főiskolára jelentkezik. A rendkívül szigorú fizikai és mentális vizsgálatok után felvették. A Kilián György Repülőműszaki Főiskolát 1967 és 69 között Szolnokon végezte el, 1970-1971-ig a Szovjet Repülőműszaki Főiskola növendéke volt. 1972 és 1978 között a Magyar Néphadsereg légierejének tisztje Pápán. 1976-tól első osztályú vadászrepülő. 1978-ban űrhajósnak jelentkezett. 1980-ban sikeres űrutazása után a Magyar Népköztársaság Hőse kitüntetést kapta. 1986-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett közlekedésmérnöki diplomát. 1995-ig aktív katona, ebben az évben dandártábornokká léptették elő. 1996 és 1997 között légügyi attasé volt Washingtonban, ittas vezetés miatt visszahívták. 1997 óta nyugállományban él itthon. Az MDF színeiben indult (sikertelenül) 2006-os országgyűlési választáson.

Dippold Pál

• Publikálva: 2012.03.05. 15:25 • Címke: technika, dokumentumfilm, videó, történelem

Kapcsolódó videók

video
Ugrás a videó oldalára