a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

15 000 oldalnyi perzsa kézirat online

leadperzsa

A British Museum Ázsia- és Afrika-kutatói 15.000 oldalnyi perzsa nyelvű kéziratot digitalizáltak és tettek online elérhetővé – írják az intézmény Asian and African Studies blogján.

A digitalizálandó kéziratokat azok történelmi, irodalmi és művészeti fontosságaik alapján válogatták ki. A nagy felbontásban elérhető perzsa nyelvű könyvek digitalizálása három éves projekt keretében jött létre. A kéziratok lapozható formában láthatóak, kiegészítő bibliográfiát is mellékeltek hozzájuk. A digitalizálás folyamán katalogizálták az eddig még nem katalogizált kéziratokat, illetve az eddigi katalógusrekordokat is standardizálták. A kéziratok főképp Iránból, Közép-Ázsiából és Indiából származnak. A legrégebbiek a 12. századból származnak, de a gyűjteményben pár éve készült művek is találhatóak, amelyek főképp bölcseleti és vallási tematikával foglalkoznak. Több perzsa kézirat csak másolata az eredetinek, de ezek is gyönyörű illusztrációkkal vannak díszítve.

perzsairat
Fath Ali sah két herceggel a háttérben fogadja Mirza Riza Quli Munsi al-Mamalikot (forrás itt)

Mirza Riza Quli Munshi al-Mamalik

Látható például Khvadzsu Kirmani 14. századi, öt verset tartalmazó, Khamsah című versgyűjteménye. Itt olyan érdekes költemények olvashatóak, mint az 1331-ben született Humāy u Humāyūn, amely Humáj hercegről szól, akit vadászat közben egy piros ajkú onager (csacsifajta) elvezet a tündérek királynőjéhez, aki megmutatja neki a kínai császár lányának, Humájúnnak az arcképét. A herceg halálosan beleszeret és elhatározza, hogy meghódítja. Több kalandos helyzetet átvészelve végül elnyeri a császár lányának a kezét és Kína császára lesz.

Humay herceg ésAzar Afruz megtalálja a részeg Bihzadot, amint a ciprusfák alatt alszik
Humáj herceg út közben

humayakinaicsaszarnal
Humáj a kínai császárnál

humayuneshumayharca
Humáj herceg és Humájún, a kínai császár lánya (álruhában) éppen párbajoznak, amikor a császár lánya utolsó pillanatban leleplezi önmagát

aboldogpáregyütt
A boldog pár békésen lakomázik és hallgatja a zenészek előadását

Humāy u Humāyūn

A többek között ezt a költeményt tartalmazó kötet története önmagába is kalandos. A költeményeket a híres perzsa kalligráfus, Mír Alí ibn Iljász al-Tabrízí al-Bávarkhí szedte kötetbe, 1396-ban Bagdadban. Az illusztrációkról viszont nem tudni, hogy ehhez a kötethez készültek, vagy később kerültek a versek mellé. Egyetlen illusztrátor nevét ismerjük, Dzsunajdét, akinek az aláírása látható az egyik kép alatt. A kötetet valószínűleg újrakötötték a Szafavida herceg, Bahram Mirza számára, aki Iszmail Szafavida dinasztiaalapító hercegnek legkisebbik fia volt. Valószínűleg ekkor kivettek a kódexből egy oldalt és a számára Duszt Muhammad által készített albumba került. A kódexben viszont mai napig nincsenek az oldalak sorrendbe téve – a kutatók számára ez nagy kihívást jelent. A kódexet 1850-ben kapta meg a British Museum Thomas Gordon generálistól.

zebenciklopédia
A könyvek között megtalálható Iszkandar szultán zsebenciklopédiája is

Ismaʻil

Az eddig digitalizált kéziratok listája itt érhető el, a kutatók mindegyik kódexkhez mellékeltek egy részletes tartalomleírást és a látható iniciálék listáját is.

A munkát támogatta többek között az Iráni Örökség Alapítványa, a Bahari Alapítvány, Barakat Alap, a British Múzeum Baráti Köre.

forrás: britishlibrary.typepad.co.uk/

Bakk Ágnes

Bahari

• Publikálva: 2014.01.29. 15:29