a rovat írásai

Kultúrgyár lehet a szombathelyi volt 11-es huszárlaktanyából

Országos hatókörű kulturális logisztikai, valamint digitalizációs központ, egy „igazi kultúrgyár″ épülhet fel a volt 11-es huszárlaktanya műemléki védettség alatt álló épületeit is megújítva Szombathelyen –  közölte csütörtökön Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

Új felületen folytatjuk

Kedves Olvasó! Mindenek előtt köszönjük, hogy a kultúrával foglalkozó számos internetes oldal közül bennünket is érdeklődéssel lapozott. A MaNDA, mint közintézmény feldarabolása után e honlap kiadója a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság lett, feladata pedig az archívum gyarapodásának bemutatása, cégünk törekvéseinek ismertetése. Ezekhez a célokhoz egy új felületet készítettünk, ahol mindig elérhető lesz a most búcsúzó mandarchiv.hu is.

Visszabeszél a templom oldala

Hát, ha már egyszer eljutottunk Tihanyba, nem mehetünk el szó nélkül a félsziget legismertebb attrakciója, a visszhang mellett sem. Ami minden ellenkező híresztelés ellenére működik, és egészen pontosan hét egymás után gyorsan elhadart szót képes „visszamondani” a templom fala. Például azt, hogy „Hazádnak rendületlenül légy híve, óh magyar!”

Ózdi intézményeink az Echo Televízió építészeti műsorában

Huszonhárom percben mutatta be az Echo Televízió a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által működtetett két ózdi intézményt, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és a Digitális Erőművet. Az október 14-én, szombaton adásba kerülő műsorban az építész tervező mellett megszólalt a két intézmény és a Forum Hungaricum vezetője is.

Munkát bőven adó szeptember

Sok szó esett már ezen a felületen a két világháború közti falu életéről. Megismerhettük a tisztségviselőket, a falu tekintélyeit és mesterembereit is. Csak még magáról a parasztról, a falu lakójáról nem nagyon esett szó. Pedig ők adták akkoriban az ország lakosságának legnagyobb részét. Nézzük hát meg, mit csinált a magyar földműves az esztendő hónapjaiban. Nézzük meg már csak azért is, mert ez is egy elsüllyedt világ, azok a tevékenységek, szokások rég a múlté lettek, amik meghatározták a falusi ember életét akkoriban.

A rekorder múzeumalapító korsója

Nem is ez a korsó az érdekes most nekünk, bár egészen szép darab. Hanem a megtalálójával, Dornyay/Darnay Bélával foglalkozunk most. Aki amerre járt, mindenütt múzeumot alapított. Emellett 11 évig áldozópap is volt, és piarista szerzetes.

Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg

A jó Károly Róbert királyunk pedig annyi mindent tett itt, hogy azt kár is lenne egy cikkbe belezsúfolni. Hogy aztán némi képet kapjunk a 14. század elejének magyarországi viszonyairól, nézzük csak meg jobban az első vegyesházi uralkodónk hatalomra jutását.

Finta Sándor és Walt Whitman

Hogy mikor találkozhatott a Túrkevéről induló szobrász, Finta Sándor Walt Whitman költészetével, azt nem lehet tudni biztosan. A Szabó Lőrinc, Babits és Füst Milán által is fordított verseit leginkább eredetiben, angolul olvashatta, hiszen 1923-tól New Yorkban élt. Az viszont biztos, hogy tetszett neki ez a fajta költészet, ezért is készülhetett el a túrkevei Finta Múzeum által most 3D-ben tanulmányozható kis éremmel.

Tihany elveszett várai

Gyulaffy kapitány uram Csobánca után illenék szólni Tihany váráról, pontosabban várairól is. Mert a félszigeten már 5000 évvel ezelőtt állt egy földsánc, s rómaiak pedig az átkelő védelmére őrtornyot emeltek, és ez így ment tovább egészen 1683-ig, amikor Tihany a töröknek mindig sikeresen ellenálló földvára a levegőbe repült. Vagy eltalicskázták.

Lármafa, véres kard, postáskisasszonyok

A két világháború közötti falu egyik fontos közintézménye volt az éppen idén 150 éves Magyar Királyi Posta által fenntartott és működtetett postahivatal. Ahol a távíróval párhuzamosan a telefon is működött, ahol fel lehetett adni a leveleket és a táviratokat. Amiket aztán „házhoz is szállított” a postás, akit kézbesítőnek is neveztek. Az első emancipált munkahelyek egyike volt, a postáskisasszony kezelte az elektronikus masinákat, de ki is hordta a leveleket, ha nem volt önálló kézbesítője a hivatalnak.

Szép szál ember volt ez a III. Béla

III. Béla királyunkról pedig csak jót mondhatunk, konszenzus van arról a történészek között, hogy az ő uralkodása alatt volt a legerősebb, leghatalmasabb az Árpád-ház. Magyarország pedig – legalábbis a királyi bevételeket tekintve – megelőzte Franciaországot és Angliát is.

MaNDA összes cikke »

A Grand Hotel Balatonfüred képeslapokon

manda_adatbazis

Nemsokára nálunk is bemutatják Wes Anderson várva-várt filmjét, a Grand Hotel Budapestet. Észak-Amerikában már hatalmas sikereket aratott, a Berlinalén pedig megnyerte az Ezüst Medvét. A hotel viszont, amelyben forgatták, Németországban található, tehát csak nevében utal a magyar vidékekre. Képeslapok a MaNDA adatbázisában.

Viszont Magyarországon is van egy Grand Hotel, amely úgy történetében, mind nagyságában méltó a nevéhez. Viszont nem Budapesten található, hanem Balatonfüreden, a magyar tenger melletti társasági élet központjában, mai neve pedig Anna Grand Wine & Vital Hotel (korábban nemes egyszerűséggel Grand Hotel). A MaNDA jelenleg kiépülő adatbázisában több olyan fotót, valamint képeslapot lehet találni, amely a hotel történetét vázolja fel. A keszthelyi Balatoni Múzeum, amely 1898-ben létesült, több régi fényképen és képeslapon őrzi a ma is nagy hírű hotel történetét.

grandhotel1917kepeslapbalatonfured

grandhotel1917kepeslapbalatonfured

Eredetileg a hotel a Gyógyforrás ivókút közelében épült 1748-ban akkoriban az első vendégfogadóként, majd 1803-ban fejeződött be a felső vendéglő kiépítése. 1836-ban, az akkor már Nagyvendéglőként nevezett épületegyüttest tovább kezdték bővíteni, később összesen 52 vendégszoba várta a megpihenni vágyókat. 12 év alatt viszont annyira megugrott a forgalma, hogy Bresztyenszky Béla, az akkori tihanyi apát úgy látta, érdemes lenne egy külön kávéházat, étkezőt és tánctermet is építtetni rá. Az ablakok előtti részt fásították és elnevezték Gyönyördének, amelyet mára beüvegezett társalgóvá építettek át. Ekkor már Marienbadba illő fürdőhelyi élet zajlott a balatonfüredi szállodában. Ezért még nagyobb igény mutatkozott arra, hogy fedett sétányt is építessen az akkori pannonhalmi rendi káptalan. 1877-79-ben épült meg a kurszalon, azaz a gyógyfürdők komplexumán belül épült kaszinószalon.

grandhotelbucsukepeslap1928

balatonfured1928granhotelbucsukepeslap

A kifejezetten táncterem céljából épült egységet 1912 és 1913 között kétszintűvé bővítették (alul volt a zongoraterem, a kártyaszoba, olvasóterem) és azóta rendezik meg évente ott az Anna-, illetve a Flóra bálokat valamint a vendégek számára további 40 szobát építettek, az épület mögött parkot alakítottak ki és ekkor kapta a Grand Hotel nevet.

balatonfuredgrandhotelkepeslap1968

balatonfuredgrandhotel1968

A mai napig Magyarország egyik legelőkelőbb szállodája, amely egy kis vendéglőből alakult ki és 266 éve a balatoni társasági élet egyik központja, az Anna-bálokat pedig azóta is hatalmas nyilvánosság övezi.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2014.03.17. 10:12 • Címke: MaNDA adatbázis

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

károly róbert
Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg – A 12 éves Caroberto a délvidéki Frangepánok, Subicsok és Babonicsok lefizetése után partra is száll Dalmáciában, és elindul Buda felé. Még tart a menetelés, amikor III. András hirtelen elhalálozik, így aztán Bicskei Gergely esztergomi érsek meg is koronázza valami sebtében előkerített koronával a 13 éves ifjút. Ez volt Károly Róbert első megkoronázása, amit még kettő követett.