a rovat írásai

A Művészetek Völgyében is felbukkan a Néprajzi

Egyedüli múzeumként vesz részt idén a Művészetek Völgye fesztiválon a Néprajzi Múzeum, amely július 21. és 30. között Taliándörögdön, az Etno Ligetben minden nap állandó programokkal és koncertekkel, az Etno Portán pedig vetítésekkel várja a fesztiválozókat.

Egy kard különös kalandjai

Több mint 150 év után került elő az amerikai polgárháborúban megalakult első, feketékből álló katonai egység parancsnokának a kardja, amelyet az 1861 és 1865 között zajló konfliktus egyik legfontosabb fegyvereként tartanak számon.

Cenzúrázzák Micimackót?

Rászálltak a Micimackóval kapcsolatos kommentekre a kínai hatóságok; a mesebeli medve képeit még közzé lehet tenni, de hozzászólni már alig-alig lehetett hétfőn az ilyen képekhez, miután korábban többen Hszi Csin-ping kínai elnököt a csacsi öreg medvéhez hasonlították.

God save the Queen, aki most Windsor éppen

Anélkül, hogy csak kicsit is részleteznénk az elképesztően bonyolult családfákat, azért meg kell emlékeznünk a tényről: éppen 100 esztendeje létezik az ködös Albionban jelenleg is uralkodó Windsor-ház. Eme, az ilyen családoknál nem éppen hosszúnak számító uralkodásra (gondoljunk csak a Habsburgokra!) nagyon egyszerű a magyarázat: 1917. július 17-ig egészen máshogy nevezték magukat.

Újabb darabok értek haza a Seuso-kincsből

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Gépkarabély százmillió példányban

Hetven éves minden idők legismertebb és legnagyobb számban legyártott gépkarabélya, az AK-47-es. Már milliókban mérhető talán áldozatainak száma, lepusztult darabjait büszkén markolják az afrikai gyermekkatonák, és ott van két, nem éppen demokratikus ország címerében is. Hát persze, hogy lopással indult ez a 100 millió legyártott darabot eredményező világkarrier.

Bajoroknak rettenet, magyaroknak világraszóló diadal

Aztán az utóbbi tíz esztendőben, 1100 év után lassan felfedeztük a Pozsonyi csatát is, ahol egy számarányát tekintve jóval kisebb magyar sereg gyakorlatilag megsemmisített három nehézfegyverzettel ellátott keleti frank hadoszlopot. Világraszóló diadal nekünk, végzetes vereség a bajoroknak, pontosabban a keleti frankoknak, akik vissza akarták venni az avaroktól karddal megszerzett Pannóniájukat az új hódítóktól.

Sok pénzt adtak Einstein leveleiért

190 ezer euróért (58,7 millió forintért) keltek el egy jeruzsálemi árverésen Albert Einstein levelei, melyekben a fizikáról, Istenről és Izrael államról is írt.

Főbejárata az athéni Erekhteion mintáját követi

Száznyolcvan éve, 1837. június 22-én helyezték el Pesten a Magyar Nemzeti Múzeum épületének alapkövét.

A fejedelmi aranykortól a kisemmizésig

Tiltott kastélyok – Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében címmel nyílt nemzetközi vándorkiállítás a Pesti Vigadóban.

Kalapács alatt David Rockefeller gyűjteménye

A márciusban elhunyt David Rockefeller mesés műkincsgyűjteményéből, bútoraiból és egyéb berendezési tárgyaiból rendeznek árverést jövő tavasszal, jelentette be a Christie's árverési ház.

Művelődés összes cikke »

Budapest Grand Hotelje és élő legendái

corinthialead

A Grand Budapest Hotelt nem Budapesten forgatta Wes Anderson, hanem Németországban; pedig állítólag járt Budapesten és megnézte az igazi Grand Hotel Budapestet is, amely az Erzsébet körúton található és számos ponton kötődik a filmhez, a mozihoz.

Ma a Corinthia Hotel Budapest nevet viselő (volt Royal szálló) épület Ray Dezső tervei alapján épült és 1896-ban nyitotta meg kapuit, a milleneumi ünnepekre készülve. Ekkoriban épült a Ferenc József-híd (ma: Szabadság-híd), a Nemzeti Szálloda és sok más budapesti szemet gyönyörködtető épületcsoda.

A szálloda 460 szobával nyitott és várta előkelő külföldi és magyar vendégeit. Hatalmas társasági élet folyt itt, délutánonként a cukrászdában a fiatalok gyülekeztek, az átriumban pedig már az esti élet folytatódhatott. Hamarosan megépítették a káprázatos báltermet is.

royalszalloda

A szálloda arról is nevezetes, hogy 1896 májusában a Lumière-testvérek itt tartották első vetítésüket Magyarországon. Az első világháború alatt a bálteremben hivatalosan is mozit rendeztek be, Royal-Apolló néven. Az első vetítésen Garas Márton Tetemrehívás (1915) című filmjét láthatta a közönség, amely Janovics Jenő kolozsvári stúdiójában készült. Később délelőttönként a családok háborús híradókat nézhettek itt, hátha felfedezhetik családtagjaikat, esténként pedig Chaplin filmjei segítségével igyekeztek elfeledkezni a háborúról.

1950-ben a Royal-Apolló mozi neve megváltozott Vörös Csillagra, ekkor már a Mokép üzemeltette. Közben a szálloda folyamatosan üzemelt, igaz, nem csak szállodaként. 1945 januárjától itt volt a Gestapo-központ, ekkor fő erősségüket a szobákba egyenként bekötött telefon jelentette, és az, hogy a szálloda saját generátorának köszönhetően szinte állandó volt a villany- és a melegvíz ellátás.

A második világháború után egy kis időre bezárták a mozit, majd újult erővel kinyitották 1956-ban. Bár még abban az évben egy tűzvész során leégett a mozibelső, de hamar újraépítették. A hatvanas években is pezsgett az élet, megváltozott közönséggel és produkciókkal: volt cigánybál cigányzenészekkel, a Csepel Művek dolgozói számára rendezett táncos mulatság és kéményseprő-bál is.

Royal Szalloda

Mindezek szemtanúja volt a szálloda egykori pincére, a mai ügyeletes igazgató, Meskál Tibor, aki már a hatvanas években is itt szolgált. Kalandos élete volt, a szállodát nagyon jól ismeri. New Yorkban és Ausztráliában is dolgozott, ahol a Sidney-i Operaházban az angol királynőt is kiszolgálta. Akkor tért vissza Magyarországra, amikor a máltai Corinthia-hotellánc tulajdonosa megvásárolta és az eredeti épülethez hűen felújította a szállodát. 

A patinás szállodában most képgalériánk segítségével is végigsétálhat, kísérőnk Meskál Tibor.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2014.03.21. 06:40

Kapcsolódó képgyűjtemény

Ugrás a galéria oldalára