a rovat írásai

Hétvégén bárki bemehet a Képzőre!

A Magyar Képzőművészeti Egyetem idén is részt vesz a Kulturális Örökség Napjai szeptember 16-17-i programjában, amelyet Aranykorok emlékezete címmel hirdetettek meg a szervezők. Ezen a hétvégén az egyetem mindkét campusa látogatható lesz, ahol az érdeklődők ingyenesen vezetéseken vehetnek részt. A főépületben a Közös történetünk ‒ Hallgatói tettek a Képzőnek a Képzőről címmel a Barcsay Teremben és az Aulában megnyílt kiállítást is meg lehet majd tekinteni.

Kiállítást ajándékozott a Budavár testvérvárosának, Zentának

Megnyílt A zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háborúk című kiállítás a Zentai Városi Múzeumban. Az emlékkiállítást a Budavári Önkormányzat ajándékozta testvérvárosának azért, hogy a 320 éves zentai csata nemzeti és világtörténelmi jelentőségét bemutassák és egy állandó tárlatot hozzanak létre a zentai Városháza toronyszobájában.

Körbeutazza az országot a Seuso-kincs

Döntött a kormány a Seuso-kincs magyarországi vándorkiállításáról. A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányhatározat szerint az úgynevezett Seuso-kincs, amely az egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete magyarországi bemutatására Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár és Zalaegerszeg megyei jogú városokban vándorkiállítást szerveznek.

A mozi, amelynek nyitását Kosztolányi meg is verselte

Azért foglalkozunk most a Corvin mozival, mert éppen hatvan éve annak, hogy a megkapaszkodó Kádár-féle hatalom újjáépíttette a forradalom alatt rommá lőtt, félig leégett épületet. Bizony, feledtetni akarván az akkori napokat, csillivilli mozi lett ismét a Corvin, ahol először tudták az országban levetíteni a cinemascope filmeket.

Amikor a komputer megjelent az otthonokban

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és Nagy Károly magángyűjtő közös kiállításon mutatja be az informatikatörténet egy fontos és népszerű szeletét az első házi számítógépek világát.

Szobor a város asszonyainak, leányainak

Magánadományból, egy helyi vállalkozó felajánlásaként állítanak köztéri szobrot Nagykanizsán az egykori kereskedővárosi múltra és a város lányaira, asszonyaira emlékezve.

Ludovikás tiszt, partizán és a forradalom tábornoka

Száz esztendeje született Eperjesen Maléter Pál, aki önként jelentkezett katonának, majd fogságba esve partizánnak, hogy aztán a forradalom honvédelmi minisztereként csalják tőrbe, és végezzék ki kötél által, ami mindig nagy megszégyenítés egy katonának.

Derviskolostor a szőlőhegyen, a szultán sírjánál

Folytatódik szeptembertől a Szigetvár-turbéki szőlőhegyen felfedezett Szulejmán-sírkomplexum feltárása, közölte Pap Norbert, a kutatás vezetője.A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója elmondta: a türbe és dzsámi mellett eddig csak kismértékben feltárt derviskolostor régészeti kutatásával és az erődítmény további vizsgálatával folytatódik a munka.

Kőművessegédből kultúrpápa

Hogy mi volt a közös Napóleon és a kommunisták idejében, arra egyszerű a válasz. Míg a kis korzikainál minden katona úgymond a tarsolyában hordta a marsallbotot – így lett a huszár Murat-ból lovassági tábornok, majd király – addig a kommunisták alatt is lett villamoskalauzból miniszter (Kossa István), vagy éppen kőművessegédből évtizedeken át a kultúrpolitika teljhatalmú ura. 100 éve született Appel Henrik néven a későbbi Aczél György, aki barátai között tudhatta, Kádár Jánost, Illyés Gyulát és talán még Kodályt is.

Lemmyből őskrokodil lett

Lemmyről, a Motörhead néhai énekeséről nevezték el a londoni Természettudományi Múzeum hatalmas, jura kori krokodilfosszíliáját brit kutatók. Az 5,8 méteres fenevadnak a Lemmysuchus nevet adta az Edinburgi Egyetem kutatócsapata, miután rájöttek, hogy egy külön fajt képvisel.

A szabad pálinkafőzés jogát sem kellett volna bántani

Hát igen, lehet valaki a király első számú bizalmasa, az ország tényleges irányítója, a felvilágosodás rajongója és tudós orvos, ha nekimegy a kereskedők és a nemesek előjogainak, és korlátozza a pórnépet a pálinkafőzés szabadságában, vesznie kell. Még az 1700-as évek második felének Dániájában is vesznie kell, pedig az már a felvilágosult, polgárilag is fejlett Nyugat volt, legalább is innen úgy látjuk, láttuk sokáig.

Művelődés összes cikke »

Budapest Grand Hotelje és élő legendái

corinthialead

A Grand Budapest Hotelt nem Budapesten forgatta Wes Anderson, hanem Németországban; pedig állítólag járt Budapesten és megnézte az igazi Grand Hotel Budapestet is, amely az Erzsébet körúton található és számos ponton kötődik a filmhez, a mozihoz.

Ma a Corinthia Hotel Budapest nevet viselő (volt Royal szálló) épület Ray Dezső tervei alapján épült és 1896-ban nyitotta meg kapuit, a milleneumi ünnepekre készülve. Ekkoriban épült a Ferenc József-híd (ma: Szabadság-híd), a Nemzeti Szálloda és sok más budapesti szemet gyönyörködtető épületcsoda.

A szálloda 460 szobával nyitott és várta előkelő külföldi és magyar vendégeit. Hatalmas társasági élet folyt itt, délutánonként a cukrászdában a fiatalok gyülekeztek, az átriumban pedig már az esti élet folytatódhatott. Hamarosan megépítették a káprázatos báltermet is.

royalszalloda

A szálloda arról is nevezetes, hogy 1896 májusában a Lumière-testvérek itt tartották első vetítésüket Magyarországon. Az első világháború alatt a bálteremben hivatalosan is mozit rendeztek be, Royal-Apolló néven. Az első vetítésen Garas Márton Tetemrehívás (1915) című filmjét láthatta a közönség, amely Janovics Jenő kolozsvári stúdiójában készült. Később délelőttönként a családok háborús híradókat nézhettek itt, hátha felfedezhetik családtagjaikat, esténként pedig Chaplin filmjei segítségével igyekeztek elfeledkezni a háborúról.

1950-ben a Royal-Apolló mozi neve megváltozott Vörös Csillagra, ekkor már a Mokép üzemeltette. Közben a szálloda folyamatosan üzemelt, igaz, nem csak szállodaként. 1945 januárjától itt volt a Gestapo-központ, ekkor fő erősségüket a szobákba egyenként bekötött telefon jelentette, és az, hogy a szálloda saját generátorának köszönhetően szinte állandó volt a villany- és a melegvíz ellátás.

A második világháború után egy kis időre bezárták a mozit, majd újult erővel kinyitották 1956-ban. Bár még abban az évben egy tűzvész során leégett a mozibelső, de hamar újraépítették. A hatvanas években is pezsgett az élet, megváltozott közönséggel és produkciókkal: volt cigánybál cigányzenészekkel, a Csepel Művek dolgozói számára rendezett táncos mulatság és kéményseprő-bál is.

Royal Szalloda

Mindezek szemtanúja volt a szálloda egykori pincére, a mai ügyeletes igazgató, Meskál Tibor, aki már a hatvanas években is itt szolgált. Kalandos élete volt, a szállodát nagyon jól ismeri. New Yorkban és Ausztráliában is dolgozott, ahol a Sidney-i Operaházban az angol királynőt is kiszolgálta. Akkor tért vissza Magyarországra, amikor a máltai Corinthia-hotellánc tulajdonosa megvásárolta és az eredeti épülethez hűen felújította a szállodát. 

A patinás szállodában most képgalériánk segítségével is végigsétálhat, kísérőnk Meskál Tibor.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2014.03.21. 06:40

Kapcsolódó képgyűjtemény

Ugrás a galéria oldalára