a rovat írásai

Kultúrgyár lehet a szombathelyi volt 11-es huszárlaktanyából

Országos hatókörű kulturális logisztikai, valamint digitalizációs központ, egy „igazi kultúrgyár″ épülhet fel a volt 11-es huszárlaktanya műemléki védettség alatt álló épületeit is megújítva Szombathelyen –  közölte csütörtökön Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

Új felületen folytatjuk

Kedves Olvasó! Mindenek előtt köszönjük, hogy a kultúrával foglalkozó számos internetes oldal közül bennünket is érdeklődéssel lapozott. A MaNDA, mint közintézmény feldarabolása után e honlap kiadója a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság lett, feladata pedig az archívum gyarapodásának bemutatása, cégünk törekvéseinek ismertetése. Ezekhez a célokhoz egy új felületet készítettünk, ahol mindig elérhető lesz a most búcsúzó mandarchiv.hu is.

Visszabeszél a templom oldala

Hát, ha már egyszer eljutottunk Tihanyba, nem mehetünk el szó nélkül a félsziget legismertebb attrakciója, a visszhang mellett sem. Ami minden ellenkező híresztelés ellenére működik, és egészen pontosan hét egymás után gyorsan elhadart szót képes „visszamondani” a templom fala. Például azt, hogy „Hazádnak rendületlenül légy híve, óh magyar!”

Ózdi intézményeink az Echo Televízió építészeti műsorában

Huszonhárom percben mutatta be az Echo Televízió a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által működtetett két ózdi intézményt, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és a Digitális Erőművet. Az október 14-én, szombaton adásba kerülő műsorban az építész tervező mellett megszólalt a két intézmény és a Forum Hungaricum vezetője is.

Munkát bőven adó szeptember

Sok szó esett már ezen a felületen a két világháború közti falu életéről. Megismerhettük a tisztségviselőket, a falu tekintélyeit és mesterembereit is. Csak még magáról a parasztról, a falu lakójáról nem nagyon esett szó. Pedig ők adták akkoriban az ország lakosságának legnagyobb részét. Nézzük hát meg, mit csinált a magyar földműves az esztendő hónapjaiban. Nézzük meg már csak azért is, mert ez is egy elsüllyedt világ, azok a tevékenységek, szokások rég a múlté lettek, amik meghatározták a falusi ember életét akkoriban.

A rekorder múzeumalapító korsója

Nem is ez a korsó az érdekes most nekünk, bár egészen szép darab. Hanem a megtalálójával, Dornyay/Darnay Bélával foglalkozunk most. Aki amerre járt, mindenütt múzeumot alapított. Emellett 11 évig áldozópap is volt, és piarista szerzetes.

Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg

A jó Károly Róbert királyunk pedig annyi mindent tett itt, hogy azt kár is lenne egy cikkbe belezsúfolni. Hogy aztán némi képet kapjunk a 14. század elejének magyarországi viszonyairól, nézzük csak meg jobban az első vegyesházi uralkodónk hatalomra jutását.

Finta Sándor és Walt Whitman

Hogy mikor találkozhatott a Túrkevéről induló szobrász, Finta Sándor Walt Whitman költészetével, azt nem lehet tudni biztosan. A Szabó Lőrinc, Babits és Füst Milán által is fordított verseit leginkább eredetiben, angolul olvashatta, hiszen 1923-tól New Yorkban élt. Az viszont biztos, hogy tetszett neki ez a fajta költészet, ezért is készülhetett el a túrkevei Finta Múzeum által most 3D-ben tanulmányozható kis éremmel.

Tihany elveszett várai

Gyulaffy kapitány uram Csobánca után illenék szólni Tihany váráról, pontosabban várairól is. Mert a félszigeten már 5000 évvel ezelőtt állt egy földsánc, s rómaiak pedig az átkelő védelmére őrtornyot emeltek, és ez így ment tovább egészen 1683-ig, amikor Tihany a töröknek mindig sikeresen ellenálló földvára a levegőbe repült. Vagy eltalicskázták.

Lármafa, véres kard, postáskisasszonyok

A két világháború közötti falu egyik fontos közintézménye volt az éppen idén 150 éves Magyar Királyi Posta által fenntartott és működtetett postahivatal. Ahol a távíróval párhuzamosan a telefon is működött, ahol fel lehetett adni a leveleket és a táviratokat. Amiket aztán „házhoz is szállított” a postás, akit kézbesítőnek is neveztek. Az első emancipált munkahelyek egyike volt, a postáskisasszony kezelte az elektronikus masinákat, de ki is hordta a leveleket, ha nem volt önálló kézbesítője a hivatalnak.

Szép szál ember volt ez a III. Béla

III. Béla királyunkról pedig csak jót mondhatunk, konszenzus van arról a történészek között, hogy az ő uralkodása alatt volt a legerősebb, leghatalmasabb az Árpád-ház. Magyarország pedig – legalábbis a királyi bevételeket tekintve – megelőzte Franciaországot és Angliát is.

MaNDA összes cikke »

​Borotvaéles gyilok selyemövbe tűzve

manda_adatbazisMost akkor handzsár vagy jatagán, ez itt a kérdés. Mert a két török időkben használt gyilkos szerszám között inkább csak méretbeli különbségek vannak. A handzsár egy hosszabb tőrhöz közelít, míg a jóval hosszabb jatagánnal egy jófajta magyar végvári szablya ellen is lehetett védekezni - ideig, óráig.

A keszthelyi Balaton Múzeum gyűjteményébe és a MaNDA adatbázisába Nemeshany községből bekerülő szúrófegyver talán hadizsákmányként érkezett meg a Sümeg melletti, kisnemesek által lakott faluba. A magyar nemesség, mint ismeretes, vérével adózott, tehát kötelessége volt részt venni az országot érintő fegyveres konfliktusokban. Ugyan a végvári vitézek többsége már a közrendűek közül került ki, a törökellenes harcokból a magyar nemesség is tisztességesen kivette a részét. A háborúk pedig minden időben zsákmányolással is jártak, a katonák néha egészen furcsa dolgokat is hazacipeltek magukkal a harctérről. A Boross család egyik Nándorfehérvár környékén vitézkedő sarja például egy török pasa méretes fehér márvány síremlékét szekereztette egészen az ország nyugati határán fekvő Gasztonyig, a követ a mai napig meg lehet nézni a templom oldalába falazva.

jatagan
Kattintson a képre, majd a 3D ikonra!

Egy handzsár vagy jatagán háborús szuvenírként való hazavitele azért egyszerűbb dolog volt, de az is lehet, hogy még a török uralom megszűnésekor felejtette Nemeshanyban egy sebtiben távozó katona. A kétszer ívelt pengéjű gyilkos eszközt bátran nevezhetjük jatagánnak, hiszen 67,2 centiméteres a teljes hossza, a szakirodalom pedig általában a 25-30 centiméteres, hasonló formájú tőröket hívja handzsárnak. Ezt a két borotvaélesre fent egyélű fegyvert leginkább a közelharc során vetették be, akkor volt igazán hatásos, mikor az egymásnak feszülő gyalogos katonák már kardjukkal sem igazán tudtak kárt tenni egymásban. A jatagán a 95-100 centiméteres pengehosszú szablyával szemben csak védekezésre volt alkalmas, de arra sem sokáig. A handzsárt és a jatagánt egymás mellett, többnyire tokban és textilövbe tűzve hordták. A kezet védő keresztvasat soha nem tettek rájuk, viszont eredetileg a markolatukhoz a tevék térd alatti lábszárcsontját használták fel, innen jön ez a furcsa, két fülre emlékeztető nyélforma. Amit egyébként akkor is megtartottak, ha valamilyen más anyagból készítették el a markolatot.

A fegyverek a keleti szokásoknak megfelelően gazdagon díszítettek voltak, a pengékbe általában Korán-idézeteket véstek vagy marattak, a csont markolatot filigrános foglalattal rögzítették és sokszor drágakövekkel díszítették. Erről magunk is meggyőződhetünk, ha a 3D-s felvétel segítségével megforgatjuk a jatagánt.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2014.04.01. 13:42 • Címke: történelem, MaNDA adatbázis, 3D

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

károly róbert
Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg – A 12 éves Caroberto a délvidéki Frangepánok, Subicsok és Babonicsok lefizetése után partra is száll Dalmáciában, és elindul Buda felé. Még tart a menetelés, amikor III. András hirtelen elhalálozik, így aztán Bicskei Gergely esztergomi érsek meg is koronázza valami sebtében előkerített koronával a 13 éves ifjút. Ez volt Károly Róbert első megkoronázása, amit még kettő követett.