a rovat írásai

A főtér, amit elsodort a történelem

Talán sosem volt olyan szép és történelmi Érsekújvár főtere, mint a többi felvidéki városé, de hát nem is volt olyan régi, hiszen a híres, hatszögletű vár lebontása után épült, teljesedett ki.

​70 éve adták át az újjáépített Szabadság hidat

Hetven éve, 1946. augusztus 20-án adták át a forgalomnak az újjáépített Szabadság hidat, amelyet a második világháborúban, Budapest ostromakor robbantottak fel.

140 éve adták át Budapest legszebb sugárútját

Száznegyven éve, 1876. augusztus 20-án avatták fel ünnepélyesen a budapesti Sugárutat, a mai Andrássy utat, amely 2002 óta a világörökség része.

A budapesti állatkert 150 éves

Százötven éve, 1866. augusztus 9-én nyílt meg Magyarország első állatkertje, a mai Fővárosi Állat- és Növénykert.

Luther Márton képregényen

Képregény mutatja be Luther Márton életét a reformáció 500. évfordulója alkalmából, mely 2017-ben lesz.

A halott szultánnal lelkesítették a sereget

450 éve, augusztus 6-án vette ostrom alá I. Szulejmán szultán Szigetvárt. A fenséges paddisah a hadjárat kezdetétől Bécs bevételére készült, ehhez azonban először Szigetvárt kellett elfoglalnia. A hadjárat útvonalában az is szerepet játszott, hogy Zrínyi Miklós – Szigetvár kapitányaként  rövid időre felszabadította Siklós várát, amivel amellett, hogy felbőszítette a szultánt, lehetőséget is kapott, hogy a Dráván túlra szorítsa ki az törököket, ezt nem lehetett figyelmen kívül hagyni.

Bálványossy uram csavargói és cselédei

Bálványossy László főerdész uram pedig haladt a korral és fotóapparátot vásárolt magának valamikor még a 19. században talán. Az biztos, hogy a MaNDA adatbázisából is elérhető hagyatékában olyan fényképekre bukkanunk, amik mellett nem mehetünk el szó nélkül. Pedig csak azt fényképezte, amit látott, ami körülvette, az életet a századfordulón, a boldog békeévek végén, és még egy kicsit tovább.

Husziták leszármazottja az első magyar kormányban

150 éve, 62 évesen halt meg Klauzál Gábor, az első felelős magyar minisztérium földművelési, ipar- és kereskedelemügyi minisztere. A nemzeti liberális ellenzék vezetője, a hajdanvolt husziták leszármazottja, magyar nemes ember.

Az első légi száguldozó

Nyolcvan éve, 1936. augusztus 2-án halt meg Louis Blériot francia mérnök, a repülés úttörője. Ő volt az első ember, aki átrepülte a La Manche-csatornát, és a levegőben ő lépte át először az óránkénti 100 kilométeres sebességet.

Amiben csak hatodikok voltunk Európában

Százötven éve, 1866. augusztus 1-jén indult el Pesten az első lóvasút, a járat a mai Kálvin tér és Újpest között biztosította a menetrend szerinti összeköttetést.

Aki erőtt adott a nőknek

„Ahhoz, hogy egy nő szép legyen, elég egy fekete pulóver, egy fekete szoknya és az oldalán egy szerető férfi” – így vélekedett a nőiességről Yves Saint Laurent, a múlt század egyik legismertebb francia divattervezője, aki nyolcvan éve, 1936. augusztus 1-jén született.

Művelődés összes cikke »

Pbal Gallery – az interaktív flippermúzeum

flipper_leadKülönleges szórakozóhellyel – és egyben a hazai palettán egészen egyedi, interaktív muzeális kiállítóhellyel gazdagodott Budapest kulturális élete.

Az újlipótvárosi Radnóti Miklós utca labirintusszerű pincehelyiségébe lépve mintegy 130 kiállított gép fény- és hangáradatával találjuk szembe magunkat: mellbevágó élmény. Pálfi Balázs négy és fél év gyűjtőmunkájával alapozta meg a kiállítást. Lelkesedését nem törték le a szokásos előítéletek, melyek szerint a flipper szerencsejáték (nem az, nem összekeverendő a „félkarú rablóval”), így megvalósította álmát, hogy egy helyen láthassuk – és ki is próbálhassuk – a flippertörténet különleges darabjait.

flipper
Mellbevágó élmény – egészen éjfélig (fotó: Képes Gábor)


Azon túl, hogy ezek a bonyolult berendezések technikatörténeti érdekességeket is rejtenek – a kezdeti daraboktól az 1960-as évekbeli modelleken át egész napjainkig terjedő skálán végigtekinthető a mechanikus, elektromechanikus, majd elektronikus megoldások fejlődése -, minden flipper egy kis darab popkultúra-történet.

flipper
Kosárlabdagép (fotó: Képes Gábor)

Az aprólékosan kidolgozott pályákon és a gépek megvilágított fejüvegein számos olyan kép visszaköszön, amely a filmrajongók számára külön érdekes lehet. Pálfi elmondása szerint a hatvanas évek szórványos előzményei után az első mozifilmből készült flipper az 1975-ben, a Bally cég által kiadott Wizard volt (The Who Tommy című rockoperájának filmváltozata), a fejüvegen Roger Daltryval és Ann-Margrettel. 1976-ban ugyanerről a filmről készült még egy játékgép, fejüvegén a fiatal Elton John (Capt. Fantastic and The Brown Dirt Cowboy – Bally 1976). 1977-ben a Gottlieb céget megvásárolta a Columbia Pictures, így több filmadaptáció is megjelent a flipperekben (Rocky, Pink Panther).

flipper
Filmes flipperek... (fotó: Pálfi Balázs)

 Az 1987-ben létrehozott Data East üzletpolitikája már nagyrészt filmes témájú játékgépekre épült, később a jogdíjak nagysága miatt ez is hozzájárult az 1994-es megszűnésükhöz (Simpsons, Batman, Star Wars). A mai napig talán legnépszerűbb flippergépek pedig az 1991 és 1994 között készült Bally/Williams alkotások: a legnagyobb példányszámban (20270+1000) kiadott flipper, az Addams Family, a Twilight Zone és az ikonikus Indiana Jones. Az 1994 és 1999 között működő Sega Pinball kizárólag filmes témákat dolgozott fel (a gyűjteményben: Apollo 13, South Park, Godzilla, Lost in Space). Az 1999-től a mai napig piacon levő Stern Pinball is nagyon gyakran nyúl mozifilmekhez és televíziós filmsorozatokhoz, jó példa erre a Family Guy és a Shrek.

flipper
...még több film (fotó: Pálfi Balázs)

A 115-120 flippergép mellett néhány rokon szerkezet, például vidámparki céllövőgép is kiegészíti a kiállítást. Néhány kultikus játékautomata pedig a videojátékok aranykorába kalauzol: ezek közül, tanúsíthatom, a legendás Space Invaders megunhatatlan…

flipper
Céllövő gép (fotó: Képes Gábor)

A kiállítást azok fogják a legjobban szeretni, akik számára ezek a tárgyak személyes emlékeket is hordoznak, felidézik az elmúlt fél évszázad presszóit és szállodáit, a kilencvenes évek csillogó-villogó játéktermeit: a helyszíneket, ahol barátságok köttettek. Flipperekkel – és flipperezőkkel.

Képes Gábor

Pbal Gallery
XIII. Radnóti Miklós utca 18.
nyitva: szerdától vasárnapig 16.00 – 0.00

• Publikálva: 2014.04.14. 14:35 • Címke: művelődéstörténet, rejtett kincsek, kiállítás