a rovat írásai

​A lándzsáik hegyén tartották volna, mégis rájuk szakadt az ég

Hatszázharminc évvel ezelőtt vallott csúfos kudarcot az utolsó igazi keresztes hadjárat, ami a Balkánon egyre inkább teret nyerő és immár Konstantinápolyt ostromló oszmán törökök ellen szerveződött.

Megnyitotta kapuit az Afroamerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzeuma Washingtonban

Megnyitotta kapuit az Afroamerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzeuma Washingtonban, a kizárólag az afroamerikaiakra összpontosító létesítmény a feketék történetét és eredményeit igyekszik közelebb hozni az érdeklődők számára.

A Vaskapu-csatorna, amely még a rómaiakon is kifogott

Százhúsz éve, 1896. szeptember 27-én avatták fel ünnepélyesen a Vaskapu-csatornát, ezáltal lehetővé vált a zavartalan al-dunai hajózás.

Aki rájött arra, hogy igazából minden anyag méreg

Négyszázhetvenöt éve, 1541. szeptember 24-én halt meg Paracelsus svájci orvos, filozófus, alkimista, az 1500-as évek egyik legnagyobb polihisztora.

Dunajeci tutajozás 100 éves képeslapon

Dunajeci tutajozásról őriz dokumentumot a MaNDA adatbázisa. Nehéz eldönteni, hogy udvarlója, Ferike, vagy barátnője, Terike küldött egy lapot Irénkének Magyarország legészakibb részéről. Koronahegyfürdőről keltezi a lapot, de ilyen nevű helyet már nem találunk. Červený Kláštor-kúpele, így hívják ma ezt a gyönyörű fekvésű települést.

170 éve került vízre a Kisfaludy

Százhetven éve, 1846. szeptember 21-én indult meg a balatoni gőzhajózás, amikor a balatonfüredi kikötőből kifutott első útjára a Kisfaludy lapátkerekes gőzhajó.

Carl Lutz budapesti fotói a Fortepanon

A héten újabb különkiadással jelentkezett a Fortepan. Több hónapos egyeztetés után a zürichi Archiv für Zeitgeschichte és Carl Lutz nevelt lánya, Agnes Hirschi jóvoltából felkerült a honlapra az embermentő diplomata 1942 és 1949 között Budapesten készült 230 fényképe.

225 éve született a legnagyobb magyar

Kétszázhuszonöt éve, 1791. szeptember 21-én született Bécsben Széchenyi István gróf, a legnagyobb magyar, a reformkor kiemelkedő egyénisége.

Optimizmus és életöröm két keréken

Hetven éve, 1946. szeptember 20-án gördült le a futószalagról a legendás olasz robogó, a Vespa első példánya. A Vespa az elmúlt évtizedekben túlélte a kétkerekű járműpiac összes divathóbortját, és rendre bebizonyította, hogy minden ráköltött pénzt megér.

​Jól forgatta a kést „Frozen Fritz”

25 éve találták meg Ötzit, a gleccserbe fagyott bronzkori embert. Már sokat tudunk róla, hála a tudósoknak, akik minden porcikáját átvizsgálták. Ha meg akarjuk nézni (nem éppen szép látvány), akkor Bolzanóig kell mennünk, ahol állandó hőmérsékleten (-6 fok) és 100 százalékos relatív páratartalom mellett alussza tovább évezredes álmát.

A nemzetőr és a géppisztolyos forradalmár

Izgalmas kiállítással köszönti a költözőfélben lévő Néprajzi Múzeum az ’56-os forradalom 60. évfordulóját. A szabadság kódjai című tárlat mindazon erényeket magában hordozza, amik egy 21. századi, közönségsikerre számító attrakcióhoz kellenek. Modern, világos üzenetet hordoz és szellős, nincs fölösleges tárgyakkal, információkkal telezsúfolva.

Művelődés összes cikke »

Pbal Gallery – az interaktív flippermúzeum

flipper_leadKülönleges szórakozóhellyel – és egyben a hazai palettán egészen egyedi, interaktív muzeális kiállítóhellyel gazdagodott Budapest kulturális élete.

Az újlipótvárosi Radnóti Miklós utca labirintusszerű pincehelyiségébe lépve mintegy 130 kiállított gép fény- és hangáradatával találjuk szembe magunkat: mellbevágó élmény. Pálfi Balázs négy és fél év gyűjtőmunkájával alapozta meg a kiállítást. Lelkesedését nem törték le a szokásos előítéletek, melyek szerint a flipper szerencsejáték (nem az, nem összekeverendő a „félkarú rablóval”), így megvalósította álmát, hogy egy helyen láthassuk – és ki is próbálhassuk – a flippertörténet különleges darabjait.

flipper
Mellbevágó élmény – egészen éjfélig (fotó: Képes Gábor)


Azon túl, hogy ezek a bonyolult berendezések technikatörténeti érdekességeket is rejtenek – a kezdeti daraboktól az 1960-as évekbeli modelleken át egész napjainkig terjedő skálán végigtekinthető a mechanikus, elektromechanikus, majd elektronikus megoldások fejlődése -, minden flipper egy kis darab popkultúra-történet.

flipper
Kosárlabdagép (fotó: Képes Gábor)

Az aprólékosan kidolgozott pályákon és a gépek megvilágított fejüvegein számos olyan kép visszaköszön, amely a filmrajongók számára külön érdekes lehet. Pálfi elmondása szerint a hatvanas évek szórványos előzményei után az első mozifilmből készült flipper az 1975-ben, a Bally cég által kiadott Wizard volt (The Who Tommy című rockoperájának filmváltozata), a fejüvegen Roger Daltryval és Ann-Margrettel. 1976-ban ugyanerről a filmről készült még egy játékgép, fejüvegén a fiatal Elton John (Capt. Fantastic and The Brown Dirt Cowboy – Bally 1976). 1977-ben a Gottlieb céget megvásárolta a Columbia Pictures, így több filmadaptáció is megjelent a flipperekben (Rocky, Pink Panther).

flipper
Filmes flipperek... (fotó: Pálfi Balázs)

 Az 1987-ben létrehozott Data East üzletpolitikája már nagyrészt filmes témájú játékgépekre épült, később a jogdíjak nagysága miatt ez is hozzájárult az 1994-es megszűnésükhöz (Simpsons, Batman, Star Wars). A mai napig talán legnépszerűbb flippergépek pedig az 1991 és 1994 között készült Bally/Williams alkotások: a legnagyobb példányszámban (20270+1000) kiadott flipper, az Addams Family, a Twilight Zone és az ikonikus Indiana Jones. Az 1994 és 1999 között működő Sega Pinball kizárólag filmes témákat dolgozott fel (a gyűjteményben: Apollo 13, South Park, Godzilla, Lost in Space). Az 1999-től a mai napig piacon levő Stern Pinball is nagyon gyakran nyúl mozifilmekhez és televíziós filmsorozatokhoz, jó példa erre a Family Guy és a Shrek.

flipper
...még több film (fotó: Pálfi Balázs)

A 115-120 flippergép mellett néhány rokon szerkezet, például vidámparki céllövőgép is kiegészíti a kiállítást. Néhány kultikus játékautomata pedig a videojátékok aranykorába kalauzol: ezek közül, tanúsíthatom, a legendás Space Invaders megunhatatlan…

flipper
Céllövő gép (fotó: Képes Gábor)

A kiállítást azok fogják a legjobban szeretni, akik számára ezek a tárgyak személyes emlékeket is hordoznak, felidézik az elmúlt fél évszázad presszóit és szállodáit, a kilencvenes évek csillogó-villogó játéktermeit: a helyszíneket, ahol barátságok köttettek. Flipperekkel – és flipperezőkkel.

Képes Gábor

Pbal Gallery
XIII. Radnóti Miklós utca 18.
nyitva: szerdától vasárnapig 16.00 – 0.00

• Publikálva: 2014.04.14. 14:35 • Címke: művelődéstörténet, rejtett kincsek, kiállítás