a rovat írásai

Egy kilométert hatvanezer emberért

Száz éve, 1916. július 1-jén kezdődött a somme-i csata, az első világháború nyugati frontjának egyik legnagyobb és legvéresebb ütközete, amely a hiábavaló mészárlás metaforájává vált.

Szent László és a kun vitéz a denevérjárta padláson

Amikor pedig béke volt, és gyarapodni kezdett a közösség, akkor a templomára is többet tudott költeni. Mert arra büszke volt mindig a falu, vagy annak kiváltságos birtokosa.

A déli harangszó 560 éve szól

Ötszázhatvan éve, 1456. június 29-én rendelte el III. Callixtus pápa a déli harangozást a templomokban, a Nándorfehérvár elleni török támadás kivédésére irányuló könyörgésként.

Poznań–Varsó–Magyarország – 1956

A poznani munkásfelkelés kitörésének 60. évfordulója alkalmából szabadtéri fotókiállítás nyílik hétfőn Poznanban, a következő napon pedig Varsóban, a szejm előterében. Az ikertárlat az 1956-os lengyelországi és magyarországi eseményeket mutatja be.

Pizarro, aki becsapta az Inka Birodalom királyát

Négyszázhetvenöt éve, 1541. június 26-án gyilkolták meg limai palotájában saját társai Francisco Pizarrót, az Inka Birodalom meghódítóját.

Best of MuzÉj 2016

Mit ajánl a MaNDA a Múzeumok Éjszakájára? Applikációt, móka-kacagást, beszélgetést és igazi Moszkva téri nosztalgiabulit.

Olimpia és politika – Berlin/Barcelona 1936

A berlini nyári olimpia és a barcelonai munkásolimpia, az Olimpíada Popular 80. évfordulója alkalmából Olimpia és politika – Berlin / Barcelona 1936 címmel kiállítás nyílik a Blinken OSA Archívumban.

Ahol elakadt a villámháború

1941. június 22-én, hajnali 3.15-kor tüzérségi össztűzzel, bombázó repülőgépek százainak bevetésével, majd 3500 km-es arcvonalon 153 német és 29 szövetséges hadosztály támadásba lendültével a hitleri Németország hadüzenet nélküli háborút indított a Szovjetunió ellen, amivel új szakaszába lépett a második világháború.

​Veseelégtelenség és oxigénpalack

A 150 éve született Korányi Sándor, báró és professzor, akinek szép pályafutásáról csakis apjáéval együtt lehet megemlékezni. Mert Korányi Frigyes volt az, aki kitaposta azt az utat, amin elindulva fia a nemzetközi orvostudomány jelentős képviselői közé került. Sőt, ehhez kellett már a nagyapa is, aki még Korányi (Kronfeld) Sebald névvel praktizált mindenki legnagyobb megelégedésére, Nagykállóban.

​Istennek szentelt élet munkával és annak gyümölcseivel

Kolostorokba, azok refektóriumába, étkezőjébe pillanthatunk be még néhány napig a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Persze a győri, vagy a pannonhalmi refektóriumot nem lehet áthozni Óbudára, de körül lehet járni, a részleteken keresztül meg lehet mutatni, mint ahogyan a kolostori életet is. Amiről egyre kevesebb fogalmunk van szekularizálódó világunkban, ezért is lett 2015 az Istennek szentelt élet éve, és ezért készült el ez a kiállítás is, Saly Noémi vezetésével.

Különc matematikus, aki átformálta a gondolkodást

Még csak ötven éves, és máris a világ egyik legnagyobb elméje Grigorij Perelman orosz matematikus, aki három internetre kiposztolt cikkében megoldotta a Poincaré-sejtést, amely 1904 óta foglalkoztatta a matematikusokat.

Művelődés összes cikke »

Pbal Gallery – az interaktív flippermúzeum

flipper_leadKülönleges szórakozóhellyel – és egyben a hazai palettán egészen egyedi, interaktív muzeális kiállítóhellyel gazdagodott Budapest kulturális élete.

Az újlipótvárosi Radnóti Miklós utca labirintusszerű pincehelyiségébe lépve mintegy 130 kiállított gép fény- és hangáradatával találjuk szembe magunkat: mellbevágó élmény. Pálfi Balázs négy és fél év gyűjtőmunkájával alapozta meg a kiállítást. Lelkesedését nem törték le a szokásos előítéletek, melyek szerint a flipper szerencsejáték (nem az, nem összekeverendő a „félkarú rablóval”), így megvalósította álmát, hogy egy helyen láthassuk – és ki is próbálhassuk – a flippertörténet különleges darabjait.

flipper
Mellbevágó élmény – egészen éjfélig (fotó: Képes Gábor)


Azon túl, hogy ezek a bonyolult berendezések technikatörténeti érdekességeket is rejtenek – a kezdeti daraboktól az 1960-as évekbeli modelleken át egész napjainkig terjedő skálán végigtekinthető a mechanikus, elektromechanikus, majd elektronikus megoldások fejlődése -, minden flipper egy kis darab popkultúra-történet.

flipper
Kosárlabdagép (fotó: Képes Gábor)

Az aprólékosan kidolgozott pályákon és a gépek megvilágított fejüvegein számos olyan kép visszaköszön, amely a filmrajongók számára külön érdekes lehet. Pálfi elmondása szerint a hatvanas évek szórványos előzményei után az első mozifilmből készült flipper az 1975-ben, a Bally cég által kiadott Wizard volt (The Who Tommy című rockoperájának filmváltozata), a fejüvegen Roger Daltryval és Ann-Margrettel. 1976-ban ugyanerről a filmről készült még egy játékgép, fejüvegén a fiatal Elton John (Capt. Fantastic and The Brown Dirt Cowboy – Bally 1976). 1977-ben a Gottlieb céget megvásárolta a Columbia Pictures, így több filmadaptáció is megjelent a flipperekben (Rocky, Pink Panther).

flipper
Filmes flipperek... (fotó: Pálfi Balázs)

 Az 1987-ben létrehozott Data East üzletpolitikája már nagyrészt filmes témájú játékgépekre épült, később a jogdíjak nagysága miatt ez is hozzájárult az 1994-es megszűnésükhöz (Simpsons, Batman, Star Wars). A mai napig talán legnépszerűbb flippergépek pedig az 1991 és 1994 között készült Bally/Williams alkotások: a legnagyobb példányszámban (20270+1000) kiadott flipper, az Addams Family, a Twilight Zone és az ikonikus Indiana Jones. Az 1994 és 1999 között működő Sega Pinball kizárólag filmes témákat dolgozott fel (a gyűjteményben: Apollo 13, South Park, Godzilla, Lost in Space). Az 1999-től a mai napig piacon levő Stern Pinball is nagyon gyakran nyúl mozifilmekhez és televíziós filmsorozatokhoz, jó példa erre a Family Guy és a Shrek.

flipper
...még több film (fotó: Pálfi Balázs)

A 115-120 flippergép mellett néhány rokon szerkezet, például vidámparki céllövőgép is kiegészíti a kiállítást. Néhány kultikus játékautomata pedig a videojátékok aranykorába kalauzol: ezek közül, tanúsíthatom, a legendás Space Invaders megunhatatlan…

flipper
Céllövő gép (fotó: Képes Gábor)

A kiállítást azok fogják a legjobban szeretni, akik számára ezek a tárgyak személyes emlékeket is hordoznak, felidézik az elmúlt fél évszázad presszóit és szállodáit, a kilencvenes évek csillogó-villogó játéktermeit: a helyszíneket, ahol barátságok köttettek. Flipperekkel – és flipperezőkkel.

Képes Gábor

Pbal Gallery
XIII. Radnóti Miklós utca 18.
nyitva: szerdától vasárnapig 16.00 – 0.00

• Publikálva: 2014.04.14. 14:35 • Címke: művelődéstörténet, rejtett kincsek, kiállítás