a rovat írásai

Kultúrgyár lehet a szombathelyi volt 11-es huszárlaktanyából

Országos hatókörű kulturális logisztikai, valamint digitalizációs központ, egy „igazi kultúrgyár″ épülhet fel a volt 11-es huszárlaktanya műemléki védettség alatt álló épületeit is megújítva Szombathelyen –  közölte csütörtökön Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

Új felületen folytatjuk

Kedves Olvasó! Mindenek előtt köszönjük, hogy a kultúrával foglalkozó számos internetes oldal közül bennünket is érdeklődéssel lapozott. A MaNDA, mint közintézmény feldarabolása után e honlap kiadója a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság lett, feladata pedig az archívum gyarapodásának bemutatása, cégünk törekvéseinek ismertetése. Ezekhez a célokhoz egy új felületet készítettünk, ahol mindig elérhető lesz a most búcsúzó mandarchiv.hu is.

Visszabeszél a templom oldala

Hát, ha már egyszer eljutottunk Tihanyba, nem mehetünk el szó nélkül a félsziget legismertebb attrakciója, a visszhang mellett sem. Ami minden ellenkező híresztelés ellenére működik, és egészen pontosan hét egymás után gyorsan elhadart szót képes „visszamondani” a templom fala. Például azt, hogy „Hazádnak rendületlenül légy híve, óh magyar!”

Ózdi intézményeink az Echo Televízió építészeti műsorában

Huszonhárom percben mutatta be az Echo Televízió a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által működtetett két ózdi intézményt, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és a Digitális Erőművet. Az október 14-én, szombaton adásba kerülő műsorban az építész tervező mellett megszólalt a két intézmény és a Forum Hungaricum vezetője is.

Munkát bőven adó szeptember

Sok szó esett már ezen a felületen a két világháború közti falu életéről. Megismerhettük a tisztségviselőket, a falu tekintélyeit és mesterembereit is. Csak még magáról a parasztról, a falu lakójáról nem nagyon esett szó. Pedig ők adták akkoriban az ország lakosságának legnagyobb részét. Nézzük hát meg, mit csinált a magyar földműves az esztendő hónapjaiban. Nézzük meg már csak azért is, mert ez is egy elsüllyedt világ, azok a tevékenységek, szokások rég a múlté lettek, amik meghatározták a falusi ember életét akkoriban.

A rekorder múzeumalapító korsója

Nem is ez a korsó az érdekes most nekünk, bár egészen szép darab. Hanem a megtalálójával, Dornyay/Darnay Bélával foglalkozunk most. Aki amerre járt, mindenütt múzeumot alapított. Emellett 11 évig áldozópap is volt, és piarista szerzetes.

Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg

A jó Károly Róbert királyunk pedig annyi mindent tett itt, hogy azt kár is lenne egy cikkbe belezsúfolni. Hogy aztán némi képet kapjunk a 14. század elejének magyarországi viszonyairól, nézzük csak meg jobban az első vegyesházi uralkodónk hatalomra jutását.

Finta Sándor és Walt Whitman

Hogy mikor találkozhatott a Túrkevéről induló szobrász, Finta Sándor Walt Whitman költészetével, azt nem lehet tudni biztosan. A Szabó Lőrinc, Babits és Füst Milán által is fordított verseit leginkább eredetiben, angolul olvashatta, hiszen 1923-tól New Yorkban élt. Az viszont biztos, hogy tetszett neki ez a fajta költészet, ezért is készülhetett el a túrkevei Finta Múzeum által most 3D-ben tanulmányozható kis éremmel.

Tihany elveszett várai

Gyulaffy kapitány uram Csobánca után illenék szólni Tihany váráról, pontosabban várairól is. Mert a félszigeten már 5000 évvel ezelőtt állt egy földsánc, s rómaiak pedig az átkelő védelmére őrtornyot emeltek, és ez így ment tovább egészen 1683-ig, amikor Tihany a töröknek mindig sikeresen ellenálló földvára a levegőbe repült. Vagy eltalicskázták.

Lármafa, véres kard, postáskisasszonyok

A két világháború közötti falu egyik fontos közintézménye volt az éppen idén 150 éves Magyar Királyi Posta által fenntartott és működtetett postahivatal. Ahol a távíróval párhuzamosan a telefon is működött, ahol fel lehetett adni a leveleket és a táviratokat. Amiket aztán „házhoz is szállított” a postás, akit kézbesítőnek is neveztek. Az első emancipált munkahelyek egyike volt, a postáskisasszony kezelte az elektronikus masinákat, de ki is hordta a leveleket, ha nem volt önálló kézbesítője a hivatalnak.

Szép szál ember volt ez a III. Béla

III. Béla királyunkról pedig csak jót mondhatunk, konszenzus van arról a történészek között, hogy az ő uralkodása alatt volt a legerősebb, leghatalmasabb az Árpád-ház. Magyarország pedig – legalábbis a királyi bevételeket tekintve – megelőzte Franciaországot és Angliát is.

MaNDA összes cikke »

​A 30,5-ös mozsaraktól a kémek utolsó vacsorájáig

Három első világháborús kisfilm az Örökmozgóban

1vh_om_leadHárom, csak nagyon ritkán látható kisfilmmel is megemlékezik a MaNDA az első világháború kitörésének centenáriumáról a Múzeumok Éjszakáján. Az olasz fronton és Bukovinában forgatott haditudósítások különleges értéket képviselnek az amúgy is meglehetősen kevés hasonló tematikájú, Magyarországon fellelhető filmalkotás között.

A vetítés sorrendjében az első és leghosszabb, 35 perces kisfilmet a 10. isonzói csata idején, 1917. május 12. és június 8. között forgatták. Olyan kuriózum értékű felvételeket tartalmaz, mint például az új uralkodó, IV. Károly és stábjának frontlátogatása, amin az Osztrák Magyar Monarchia akkori vezérkari főnöke, a nagyszebeni születésű Arthur von Arz vezérkari főnök is részt vett. A kisfilmben működés közben láthatjuk a Monarchia híres és félelmetes 30 és feles, Skoda gyártmányú mozsarait. E Pilsenben előállított nehézfegyvereket az ellenséges állások, erődítmények lerombolására vetették be, lövedékeik 12 kilométeres távolságon belül képesek voltak átütni a két méteres betont is. A film többször is visszatér a 30 és felesekhez, bemutatja töltésének fázisait, a célzást és a tüzelést is. Különlegesen értékesek aztán a Monarchia haditengerészetében szolgáló hidroplánokról készített felvételek. A Polában és Cattaróban állomásozó felderítő és harcban is bevetett repülőgépekről készített légi felvételeken feltűnik kikötők és ipartelepek mellett a gyönyörű abbáziai tengerpart is villáival.

1vh_om_muzej

A második, a Görzi csata címen futó összeállítást a ma Goriziának nevezett város 1917 novemberi visszafoglalásának idején forgatták. A várost a Doberdo-fennsíkkal együtt még 1916 nyarán foglalták el az olaszok, mikor a Monarchia csapatai a Bruszilov-féle offenzívát igyekeztek megállítani a Kárpátokban. A tízperces kisfilmben láthatjuk az aláaknázott olasz lövészárkok és bunkerek felrobbantása mellett a kézigránátokkal felszerelt őrjáratok bevetését is. A Monarchia által használt nyeles gránátokat két mellkasra akasztható vászonzsákba rakták a katonák, mert az övben nem fértek volna el. Ezeken a felvételeken tűnnek fel először azok a német tisztek, akik a XI. isonzói csata (1917. augusztus 18. – szeptember 12.) után kritikus helyzetbe kerülő Monarchia segítségére siető német hadosztályokat vezették. A kamera hosszasan elidőzik a harcok során rommá lőtt Görz épületein és az operatőr lefilmez egy az olaszok által utcai harcra készített furcsa fedezéket is, amiből álló helyzetben tüzelhettek a katonák.

1vh_om_muzej

A Bukovina felszabadításáról szóló összeállítás a hadtestparancsnok, báró Kövess Hermann és tisztikarának bemutatásával kezdődik. A temesvári születésű katonatiszt harcolt a Kárpátok mellett a Szerbiában és Romániában is, 1917 augusztusában épp Bukovina visszafoglalásáért kapta meg II. Vilmos német császár javaslatára az altábornagyi rangot. Szintén a film elején látható a Monarchia által Ivangorod és Pulawy között, a Visztula fölé épített szép híd felszentelése is, ami a második világháború során pusztulhatott el. A 20 perces összeállítás során a kamera feljut egy fa tetején kialakított, álcázott tüzérségi megfigyelőállásba, láthatjuk egy lovakkal szállított nehézgéppuska összerakását, egy orosz állások ellen vezetett igazi rohamot és egy valószínűleg helyben barkácsolt páncélautót is. A számtalan orosz fogoly mellett felvesznek kémkedéssel gyanúsított civileket, köztük egy pópát is, akik egy másik snitten meglehetősen nyugodtan falatozzák a katonáktól kapott konzerveket, ami talán az utolsó vacsorájuk volt.  

A filmeket az Örökmozgóban 22 órától vetítik improvizatív elektronikus zenei kísérettel, amit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két elsőéves hallgatója, Berkó Gábor és Bodoki-Halmen Zsolt szolgáltat majd.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2014.06.17. 15:02 • Címke: első világháború 100, múzeumok éjszakája 2014, dokumentumfilm, történelem, manda

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

károly róbert
Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg – A 12 éves Caroberto a délvidéki Frangepánok, Subicsok és Babonicsok lefizetése után partra is száll Dalmáciában, és elindul Buda felé. Még tart a menetelés, amikor III. András hirtelen elhalálozik, így aztán Bicskei Gergely esztergomi érsek meg is koronázza valami sebtében előkerített koronával a 13 éves ifjút. Ez volt Károly Róbert első megkoronázása, amit még kettő követett.