a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Szarajevó, a tuberkulózis és Emir Kusturica

gavriloprincipleadSokaknak a muzulmánok lakta város hosszú, három és fél éves ostroma és a mészárlások jutnak az eszébe, pedig most egy híres, Magyarország sorsát is meghatározó merényletre emlékezünk, annak 100. évfordulóján.

Mi lehet a találkozási pont a tuberkulózis, Bosznia-Hercegovina annektálása és Emir Kusturica között? Ha a Jugoszlávia szétesése után BIH autójellel önállóvá váló országocska fővárosát, Szarajevót nézzük, már közelebb jutunk a megoldáshoz.

Bosznia-Hercegovina a balkáni kérdés rendezése során, a klasszikus diplomácia és nagyhatalmi politika idején, a boldog békeévekben került az Osztrák Magyar Monarchiához. Gyarmatosítottunk hát mi is, mert annak volt a divatja, de még inkább a balkáni orosz befolyás terjedését akarták azzal a döntéssel megakadályozni a nagyhatalmak, hogy a gazdaságilag nem éppen értékes területet a Monarchia, pontosabban a közös pénzügyminiszter irányítása (1878 okkupáció, 1908 annexió) alá helyezték. A szerbek által is lakott területre természetesen a formálódó és az oroszok támogatását bíró Szerb Királyság is igényt tartott, és meg is tett mindent megszerzése érdekében. A szerb tisztikarból és titkosrendőrségből szerveződő Fekete Kéz és a merénylőket adó Ifjú Bosznia nevű szervezet együttműködésében már 1910-ben ötször rálőttek az amúgy saját parlamenttel rendelkező terület katonai kormányzójára. Dimitrijevic ezredes, a Fekete Kéz vezetője természetesen nem adta fel, Ferenc Ferdinánd kijelölt trónörökös és a Monarchia hadseregének főparancsnoka pedig az új kormányzó, Potiorek táborszernagy invitálására egy hadgyakorlatot készült meglátogatni Szarajevó mellett.

elotte I vilaghaboru
Nem sokkal előtte

És itt kerül elő a szegény obljaji postamester fia, a tuberkulózisos Gavrilo Princip, akinek hat testvére halt meg ebben a szörnyű, akkoriban szinte gyógyíthatatlan kórban. Princip, aki már korábban kapcsolatba került Dimitrijevic ezredessel, most két szintén tuberkulózisban szenvedő ifjú társával együtt 2-2 bombát, egy-egy Browningot és ciánkapszulákat kapott az ezredestől, majd a gyenge ellenőrzés miatt simán be is jutottak Szarajevóba. Ott van bennük a lobogó nacionalizmus mellett a halálos kór is, nincs tehát vesztenivalójuk. A szerencse is többszörösen a kezükre játszik. Ferenc Ferdinánd részletes városi programja benne van például az újságokban, a népszerűséget kereső, a Monarchiát a fennmaradás érdekében átalakítani szándékozó trónörökös pedig nem kér az út mellé katonai sorfalat.

gavrilo
Gavrilo Prinzip

Így dobhat bombát a Miljacka folyócska rakpartján haladó, hat autóból álló konvojra Nedeljko Cabrinovic, akit előtte egy rendőr világosított fel arról, hogy a főhercegi pár Potiorekkel a harmadik autóban, egy Gräf & Stift limuzinban ül, aminek lehajtott ponyvájáról a negyedik autó alá esett a bombája. A repeszek jó részét így az alváz felfogta, két tiszt én néhány bámészkodó sérült csak meg a robbanásban. Cabrinovic ezután ugyan lenyelte a valami miatt hatástalan ciánt, így végül a folyócskából halászták ki a gyorsan a helyszínen termő detektívek.

legjobbabrazolas
A merénylet

Principnek viszont minden összejött, természetesen a véletlen segítségével. A főherceg a hivatalos fogadás után, megváltoztatva a programot, feleségével a kórházba indult meglátogatni a negyedik autó sebesültjeit, de a sofőrt erről nem tájékoztatták. Így az más irányba indult és pont Princip orra előtt igyekezett aztán nagy körülményesen megfordulni. Könnyű dolga volt hát a merénylőnek, aki állítólag szinte csukott szemmel, álló célpontokra lőhetett. Princip amúgy sem volt egy mesterlövész, társaival a bevetés előtt állítólag fatörzsekre lövöldöztek, kevés sikerrel. A félautomata belga Browning lövedékei Zita hasába fúródtak és feltépték Ferenc Ferdinánd nagy ütőerét (utolsó szavai a következők voltak: Es ist nichts!), a főhercegi pár néhány percen belül halott volt. Principet a Monarchiával egyáltalán nem ellenséges bosnyák bámészkodók jól elagyabugyálták, végül a rendőrök mentették ki a tömegből. Mivel a merénylők 20 év alattiak voltak, a Monarchia törvényei szerint halál helyett 20 év börtönt kaptak, de Theresienstadt kazamatáiban a tuberkulózis néhány éven belül végzett velük. A Monarchia ultimátumában – tudván, hogy a szerbek hazudni fognak – az is szerepelt, hogy az osztrák-magyar hatóságok Szerbia területén is nyomozhassanak a merénylők után. Természetesen elutasító válasz született.

gavrilo_prinzip
A merénylők elfogása

Principnek, akiről intézmények és utca is van elnevezve, állítólag szobrot emelnek Belgrádban a kerek évfordulóra, de a vajdasági Tovarisev község már megelőzte a fővárost. Az avatóbeszédet áprilisban a világhírű szerb filmrendező, Emir Kusturica mondta, aki szerint Princip és tette nélkül nem létezne a modern szerb állam.

gavrilo
Kusturica szobrot avat (fotó: balkaneau.com)

Ferenc Ferdinánd szarajevói látogatásáról az Imperial War Museums digitális adatbázisában nézhetünk meg egy korabeli mozgóképes beszámolót.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2014.06.28. 07:13 • Címke: évforduló, művelődéstörténet, történelem