a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Megelevenednek a fürdőépületek a Margitszigeten

ybllead

Most vasárnap különböző felületeken és technikákkal elevenítik meg Ybl Miklós egykori, mára elpusztult margitszigeti építményeit az Ybl-emlékév keretében szervezett építészeti programon a Holdudvarban.

Az Ybl Egyesület programja délelőtt kezdődik a Hoppart Társulat előadásával, akik Ferenc József császár és Sissi királynő alakját, valamint udvartartásukat idézik meg a Margitsziget hajóállomásán. Ezt követően Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese nyitja meg az egész napos ünnepséget, amelynek keretében óriáskivetítőn, háromdimenziós vetítéssel mutatják be Ybl Miklós egykori épületeit – közölte az egyesület az MTI-vel. A vetítést több előadás követi: Kelecsényi Kristóf művészettörténész a szigetről és Ybl épületeiről tart prezentációt, később A királyné glóriája címmel Ferencz Marcell Ybl-díjas építész előadását hallgathatják meg az érdeklődők, Szentes Tamás főpolgármester-helyettes pedig a korabeli higiénés szokásokról és a fürdőorvosi szolgáltatásokról beszél. Korabeli koncertekkel szórakoztatja majd a közönséget a Művészetekkel a Jövő Emberéért Egyesület 45 tagú ifjúsági zenekara, a Seventeen Big Band, a korabeli gyerekjátékokat pedig Kalmár Ágnes művészettörténész és Berhidai Magdolna múzeumpedagógus mutatja be a gyerekeknek. A programot a Momentán Társulat interaktív művészi produkciója zárja, akik az egykori Margitszigetet elevenítik meg.

szentmargitgyogyfurdo_ybl_fortepan
A Szent Margitsziget Gyógyfürdő Rt. irodaháza (később Spolarich vendéglő, majd a Magyar Athlétikai Club klubháza) is Ybl tervei alapján készült (forrás: Fortepan)

A korábban Palatinus nevet viselő szigeten József főherceg megbízásából Zsigmondy Vilmos bányamérnök artézi kút fúrásába kezdett és az 1867-es eredményes fúrás után 1868-ban Ybl Miklós kapott megbízást egy fürdőépület megtervezésére. Ybl margitszigeti épületeinek túlnyomó része – a Nagyszálló, a Kisszálló, a Kisvendéglő, a mosó- és gépház, valamint a villák – elpusztultak a II. világháborúban. A Margit-fürdőt 1958-ban lebontották, egyetlen megmaradt épülete a Kaszinó, a ma Holdudvar néven ismert hajdani Nagyvendéglő, amely a szombati esemény központi helyszíne lesz.

Részletes program az esemény honlapján.

MTI

• Publikálva: 2014.06.27. 13:32 • Címke: építészet, program