a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

A feltaláló – és a kocka, amit nem vetünk el soha

rubikBartók Béla, zeneszerző. Lugosi Béla, filmszínész. Puskás Ferenc, labdarúgó. Hírességek, akiket az egész világ ismer, akik kelet-európaiak, akik magyarok. E névsorba tartozik egy kortársunk is, a ma 70 éves Rubik Ernő. Ha a neve mellé egy foglalkozást szeretnénk írni, az adja magát: Rubik Ernő, játéktervező. A Kocka atyja.

Édesapja, idősebb Rubik Ernő gépészmérnök és országos hírű repülőgéptervező volt, édesanyja költő. E sorok írója ismerte az édesanyját. Egy utcában laktam vele, mindenki Rubik néniként emlegette nagy szeretettel. Kisgyerekként néha segítettem neki bevásárolni, egyszer jutalmul kaptam tőle ajándékba egy különleges játékot – Karikavarázs néven ma is kapható –, szerényen említette: „a fiam tervezte”. Persze mindenki tudta, hogy fia „A játéktervező”, nagy A-val. Ez a nyolcvanas években történt, s nem volt olyan gyerek az utcában, de az országban – és a világ összes szerencsésebb országában sem, akinek ne lett volna legalább egy Rubik-kockája, s ne próbálta volna több-kevesebb sikerrel kirakni.

rubik

Jó térlátás és megfelelő logikai képességek birtokában, türelemmel és sok gyakorlással. Vagy a türelmetlenek a matricák átragasztgatásával. A Kocka kihívás volt, a gyerekszobát díszítő, egy generáció identitását meghatározó dizájngyönyörűség – és nem kevés frusztráció okozója. Mert nagyon egyszerűnek tűnik, de valójában a kirakása bonyolult algoritmus, amely a matematikusoknak is fejtörést okozott.

Nem véletlen, hogy a nemzetközi hírű Mathematical Intelligencer címlapjára is került (két ilyen magyar vonatkozású tárgy van: a Rubik-kocka és évtizedekkel később a Gömböc). Árulkodó adalék, hogy neves tudósok kutatták a lehető legkevesebb forgatással történő kirakás algoritmusát, „Isten számát”. A 3x3x3-as Rubik-kockának 43 252 003 274 489 856 000 eltérő állása lehetséges. 2010-re ismerték fel, hogy a Rubik-kocka 20 lépésből kirakható. A magamfajta földi halandónak persze talán örökké kihívás marad – felejthetetlen az abszurd vicc, miszerint a kockának „már öt oldalát kiraktam, de a hatodik csak nem akar sikerülni”. A robot bezzeg könnyedén boldogul vele:A hazánkban eleinte Bűvös kockaként híressé vált játékot idén negyven évvel ezelőtt találta ki az akkor a Magyar Iparművészeti Főiskola belsőépítész szakának tanársegédjeként dolgozó Rubik. A térlátást fejlesztő, oktató-szemléltető eszköz szabadalmaztatási eljárása 1975-ben indult el, majd pár ezres tételben a gyártás is megkezdődött a Politechnika (később Politoys Ipari Szövetkezet) cégnél. A Kádár-korszak szövetkezeti világában persze a gyártás megszervezése nem volt egyszerű, majd a világsiker után a milliós igények kielégítése sem. Mezei András riportkönyvet szentelt a sztorinak, s valóban, tehetnénk sommás megállapításokat a magyar ipar és a világhírnév találkozásáról. Az idő viszont Rubik Ernőt igazolta: e végtelenül szerény, tisztességes, hűséges ember ma is a játékipar megkérdőjelezhetetlen figurája – és szülőhazájában sem irigység, hanem általános megbecsülés övezi.

A Kocka 1979-80-tól lett nemzetközi siker, az Év játéka, amely 1981-ben a New York-i Modern Művészetek Múzeumába is bekerült. A nyolcvanas években az egész világ Rubik nevétől volt hangos, még humoros dalban is megénekelték:A rajongók valóságos sportágat szerveztek a kockakirakás köré, világbajnokságokkal, szabályokkal, sportszerekkel. Máig nagyon élénk világukról számos gyűjtőoldal tudósít. A nyolcvanas évekből még jó pár hasonló játékot felsorolhatnánk, hiszen Rubik sikere által inspirálva számos magyar feltaláló jelentkezett rokon elven működő fejtörő termékekkel. Ez a bábeli „csűrcsavar” nem is tett rosszat az ország arculatának. Magyarország a mechanikai- és a számítógépes játékok piacán is a logikai játékairól vált ismertté.

Rubik Ernő stúdiójából pedig újabb és újabb játékok kerülnek ki azóta is, néhány éve például a Rubik360, amely egész más filozófia alapján, de megint egy egyszerű geometriai test köré szerveződik. Ez egy igazi Bűvös gömb, a benne lévő golyók saját kis univerzumot alkotnak, a játék kézügyességet igényel – és szabályainak fizikája van. Erről a pompás kis játékról – és előzményeiről, tehát saját pályájáról így mesél a feltaláló:Ez a cikk legyen befejezetlen, mint egy Rubik-kocka, amit csak nem sikerül kirakni. Örüljünk együtt Rubik Ernő 70 évének – és kívánjunk mellé annyi új játékot, hogy tervezésük 120 éves koráig kitartson.

Képes Gábor

• Publikálva: 2014.07.13. 09:00 • Címke: design, művelődéstörténet, évforduló