a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Játszd újra – Online történelmi csaták

piski lead

A 3D-s játékcsaláddal a magyar történelem kiemelkedő csatái kelnek majd életre és válnak játszhatóvá.

Fényes győzelem Piskinél, nemzeti tragédia Mohácsnál. Hogy minek mekkora szerepe van a győzelemben vagy vereségben, az kiderül a MaNDA által indított Magyar történelmi csaták 3D-ben című sorozatból.

A korhű környezetben, katonai felszerelésben küzdő seregekkel újrajátszható lesz rengeteg csata, és csak a játékosok ügyességén és eszén múlik, mi történik. A virtuális játékot oktatási segédanyagként is lehet majd használni, hiszen a Magyar Nemzeti Digitális Archívum távolabbi terve, hogy a közgyűjtemények digitalizált anyagai felhasználhatóak legyenek az oktatásban. Ezt a célt szolgálják majd azok a MaNDA-pontok, amelyek oktatási intézményekben, könyvtárakban lesznek elérhetőek és ingyenesen letölthetőek a felhasználók számára.

A koncepció alapját a Total War számítógépes stratégiai játékcsalád alkotja. A Medieval Total War játék "modolásával", átalakításával, átprogamozásával teremtjük meg a magyar történelem lejátszására alkalmas játékot.

A program első fázisában egy egyszerű (a Total War-tól teljesen független), interneten játszható flash játék készül, két dimenzióban, de a harc adott korszakra jellemző fizikája és szabályai szerint. A "Harcmezőkön" és a "Kelet-nyugat között" játék nem csak a csaták lejátszására jó. Komoly hadtörténeti adatbázis, melyben legalább félszáz lejátszható csata leírása, az összes csapatnem leírása és képei, a csaták két dimenziós animációi és háromdimenziós animációs betétek lesznek. A csaták folyamatosan jelennek meg a MaNDA honlapján.

A Total War Magyar Történelem az év végére készül el, közben filmek jelennek meg a csatákról. A filmek közül már elkészült a mohácsi és a piski csata. Hamarosan következik az isaszegi csata, Brenta, Nándorfehérvár is biztosan szerepelni fognak.

A Total War Magyar Történelem egy olyan stratégiai játék lesz, mely közép európai hatalmi környezetben a Magyar Királyság vezetését bízza a játékosra, aki csatákon keresztül, diplomáciai, gazdasági, politikai problémákat érintve mindig az adott környezetben vezeti a játékost. Közben kultúrtörténeti, művészettörténeti eseményekkel is találkozik: a nagy pestisjárván valóban az 1347-es játékévnél pusztítja a játékos seregét, 1222-ben pedig az Aranybulla mozgalom hatására gyengül meg központi hatalom.

A 3D-s és a flash játék, valamint a filmek – oktatási segédanyagok is, amellyel játszva tanulhatunk.

Baltavári Tamás

• Publikálva: 2012.03.28. 10:36 • Címke: csatajáték, manda, ajánló, digitalizálás, történelem

Kapcsolódó videók

video
Ugrás a videó oldalára

Kapcsolódó írások