a rovat írásai

Múzeumok a párbeszédért és tanulásért

Interjú Sabine Jankkal, a berlini szenumLab egyik alapítójával, aki szevedélyesen hisz a kultúra részvételen alapuló közvetítésében.

A rézmozsarak legnagyobb ellensége

A címet látva valami vegyi anyagra, esetleg korróziós eljárásra gondolhatunk, pedig a válasz ennél sokkal egyszerűbb: az amúgy szinte elnyűhetetlen közönséges háztartási rézmozsarak legnagyobb ellensége bizony a Nagy Háború volt, ami a véráldozat mellett rengeteg színes- és nemesfémet is igényelt.

Régi londoni utcák online térképen

Két évig készült a London Picture Map, amely több mint 150 ezer régi londoni utcai fotón keresztül mutatja be az esős brit főváros múltját.

8000 romániai magánfotó online

Egy romániai fotográfus önkéntes munkával digitalizálta és publikálta online egyik elődjének, Costică Acsinte fényképésznek két világháború közötti munkáit.

Itt az orosz történelmi fotóadatbázis

A Moszkvai Multimédia Művészeti Múzeum elkészítette az a weboldalt, amelyen szinte képről-képre követhetjük Oroszország elmúlt 140 évének történelmét.

Műtárgyfelismerő túl sok információval

A képzőművészet világában a Magnus lesz az, ami a Shazam a zenekedvelő rádióhallgatók számára.

Szürreálisan feltuningolt régi fotók

A magyar származású, San Franciscóban élő művész, Bill Domonkos gifjei mindenkit lenyűgöznek, egyszerre viccesek és borzongatóak.

A Paris Musées berobban a közösségi médiába

A Paris Musées 14 párizsi múzeumot fog össze az Instagramon, hogy a felhasználók szubjektív műértelmezései, parafrázisai révén jusson közelebb a közönséghez – írja az Endgadget portálja

Forradalmi plakátok digitalizálva

Most a Michigani Egyetem dobott nagyot: 2153 politikai témájú, forradalmat, demonstrációkat hirdető posztert digitalizált és tett elérhetővé – írta meg a Hyperallergic művészeti magazin.

8000 afropop dal a British Library gyűjteményében

A Nyugat-Afrikában található Guinea a gyarmatosításig a ghánai birodalom része volt, majd francia gyarmattá vált. 1958-tól viszont független lett az ország, amit a guineaiak zenében is erősen kifejezték.

Madárfelismerő telefonos alkalmazás

Magyarország 157 leggyakoribb madárfajának felismerését segíti az ország első, ingyenesen letölthető okostelefonos madárhatározó alkalmazása, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesülettel közösen készített.

Digitalizálás összes cikke »

Játszd újra – Online történelmi csaták

piski lead

A 3D-s játékcsaláddal a magyar történelem kiemelkedő csatái kelnek majd életre és válnak játszhatóvá.

Fényes győzelem Piskinél, nemzeti tragédia Mohácsnál. Hogy minek mekkora szerepe van a győzelemben vagy vereségben, az kiderül a MaNDA által indított Magyar történelmi csaták 3D-ben című sorozatból.

A korhű környezetben, katonai felszerelésben küzdő seregekkel újrajátszható lesz rengeteg csata, és csak a játékosok ügyességén és eszén múlik, mi történik. A virtuális játékot oktatási segédanyagként is lehet majd használni, hiszen a Magyar Nemzeti Digitális Archívum távolabbi terve, hogy a közgyűjtemények digitalizált anyagai felhasználhatóak legyenek az oktatásban. Ezt a célt szolgálják majd azok a MaNDA-pontok, amelyek oktatási intézményekben, könyvtárakban lesznek elérhetőek és ingyenesen letölthetőek a felhasználók számára.

A koncepció alapját a Total War számítógépes stratégiai játékcsalád alkotja. A Medieval Total War játék "modolásával", átalakításával, átprogamozásával teremtjük meg a magyar történelem lejátszására alkalmas játékot.

A program első fázisában egy egyszerű (a Total War-tól teljesen független), interneten játszható flash játék készül, két dimenzióban, de a harc adott korszakra jellemző fizikája és szabályai szerint. A "Harcmezőkön" és a "Kelet-nyugat között" játék nem csak a csaták lejátszására jó. Komoly hadtörténeti adatbázis, melyben legalább félszáz lejátszható csata leírása, az összes csapatnem leírása és képei, a csaták két dimenziós animációi és háromdimenziós animációs betétek lesznek. A csaták folyamatosan jelennek meg a MaNDA honlapján.

A Total War Magyar Történelem az év végére készül el, közben filmek jelennek meg a csatákról. A filmek közül már elkészült a mohácsi és a piski csata. Hamarosan következik az isaszegi csata, Brenta, Nándorfehérvár is biztosan szerepelni fognak.

A Total War Magyar Történelem egy olyan stratégiai játék lesz, mely közép európai hatalmi környezetben a Magyar Királyság vezetését bízza a játékosra, aki csatákon keresztül, diplomáciai, gazdasági, politikai problémákat érintve mindig az adott környezetben vezeti a játékost. Közben kultúrtörténeti, művészettörténeti eseményekkel is találkozik: a nagy pestisjárván valóban az 1347-es játékévnél pusztítja a játékos seregét, 1222-ben pedig az Aranybulla mozgalom hatására gyengül meg központi hatalom.

A 3D-s és a flash játék, valamint a filmek – oktatási segédanyagok is, amellyel játszva tanulhatunk.

Baltavári Tamás

• Publikálva: 2012.03.28. 10:36 • Címke: csatajáték, manda, ajánló, digitalizálás, történelem

Kapcsolódó videók

video
Ugrás a videó oldalára