a rovat írásai

​Nemsokára szavaznak is helyettünk?

November 29-én rendezte meg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tizedik Digitális Esélyegyenlőség (DE!) konferenciáját, ahol nem csak robotokról és drónokról hallhatott a közönség, hanem olyan gondolatébresztő kérdésekről is, mint az ember és gép viszonya és az ebből fakadó társadalmi feszültségek.

Online lapozgatható középkori bestiárium

A varázslatosan illusztrált Aberdeen Bestiárium egyike a legnépszerűbb és legdíszesebb kódexeknek.

Már a szomszédban is digitalizálnak

A Szlovák Nemzeti Galéria is követi a nagy nemzetközi intézetek példáját és gyűjteményéből mára már több 80 ezer tételt digitalizált, amelynek egy részét szabadon felhasználhatjuk.

Régi mesterek portréi az új smileyk

Mostantól akár régi németalföldi mesterek portréit is használhatjuk csetelés közben. Szigorúan önkifejezésre.

MUZEUM@DIGIT Konferencia 2016

Az elmúlt három évben rendezett MUZEUM@DIGIT Múzeumi Digitalizálási Konferenciák nagy sikerére való tekintettel a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja november 22-23. között immár negyedik alkalommal rendezi meg a MUZEUM@DIGIT Konferenciát.

​Szerzői jog a 21. században – Copy21 Blogshop

Október 7-én először rendezték meg a Copy21 blogshopot a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi karán. A szervezők, a Szerzői jog a 21. században blog nem titkolt szándéka, hogy ezzel az eseménnyel hagyományt teremtsenek, és új fórumot nyissanak a szerzői jogi kérdésekről tartott diskurzusoknak.

Paul Klee jegyzetei online

Paul Klee nevét mindenki ismeri, hiszen nagy hatással volt a 20. század művészetére. Most nem csak a 9000 remekművét nézegethetjük online, hanem jegyzeteit is böngészhetjük.

A MoMA kiállításai online

Mint mi is folyamatosan beszámolunk róla, egyre több múzeum teszi online is elérhetővé kincseit. A művészet egyik fellegvára, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) azonban sokáig nem tett semmilyen lépést a digitalizáció felé. Most ez megváltozott – de másképp kezdtek hozzá, mint a többiek.

Csaknem tízezer fotó a Terror Háza Múzeum digitális fotóarchívumában

Szeptember végére teljessé válik az az adatbázis, amelyben a ’60-as, ’70-es és ’80-as években Szekszárdon, Pakson, Dombóváron, Bonyhádon és más Tolna megyei településen készült fényképeket találhatnak meg az érdeklődők. A képek kiválóan mutatják be a kádári Magyarország vidéki életmódját, s adják vissza a kor hangulatát.

A világ legnagyobb Braille-írásos kottagyűjteményét is digitalizálják

A Braille-kották szkennelése korántsem egyszerű művelet. A tapintásos lejegyzések digitalizálása többlépcsős művelet, mivel a régebbi kottákon már gyakran megrongálódtak a jelzések, sokszor egészen olvashatatlanná váltak.

MET-térképek insidereknek

Immár szinte minden magára valamit adó múzeumnak és galériának van saját appje, amely segít a látogatók számára a megfelelő információk begyűjtésében, sőt esetenként akár szubjektív véleményt is közvetítenek. Ez utóbbiak számát gyarapította most a Metropolitan Museum.

Digitalizálás összes cikke »

Játszd újra – Online történelmi csaták

piski lead

A 3D-s játékcsaláddal a magyar történelem kiemelkedő csatái kelnek majd életre és válnak játszhatóvá.

Fényes győzelem Piskinél, nemzeti tragédia Mohácsnál. Hogy minek mekkora szerepe van a győzelemben vagy vereségben, az kiderül a MaNDA által indított Magyar történelmi csaták 3D-ben című sorozatból.

A korhű környezetben, katonai felszerelésben küzdő seregekkel újrajátszható lesz rengeteg csata, és csak a játékosok ügyességén és eszén múlik, mi történik. A virtuális játékot oktatási segédanyagként is lehet majd használni, hiszen a Magyar Nemzeti Digitális Archívum távolabbi terve, hogy a közgyűjtemények digitalizált anyagai felhasználhatóak legyenek az oktatásban. Ezt a célt szolgálják majd azok a MaNDA-pontok, amelyek oktatási intézményekben, könyvtárakban lesznek elérhetőek és ingyenesen letölthetőek a felhasználók számára.

A koncepció alapját a Total War számítógépes stratégiai játékcsalád alkotja. A Medieval Total War játék "modolásával", átalakításával, átprogamozásával teremtjük meg a magyar történelem lejátszására alkalmas játékot.

A program első fázisában egy egyszerű (a Total War-tól teljesen független), interneten játszható flash játék készül, két dimenzióban, de a harc adott korszakra jellemző fizikája és szabályai szerint. A "Harcmezőkön" és a "Kelet-nyugat között" játék nem csak a csaták lejátszására jó. Komoly hadtörténeti adatbázis, melyben legalább félszáz lejátszható csata leírása, az összes csapatnem leírása és képei, a csaták két dimenziós animációi és háromdimenziós animációs betétek lesznek. A csaták folyamatosan jelennek meg a MaNDA honlapján.

A Total War Magyar Történelem az év végére készül el, közben filmek jelennek meg a csatákról. A filmek közül már elkészült a mohácsi és a piski csata. Hamarosan következik az isaszegi csata, Brenta, Nándorfehérvár is biztosan szerepelni fognak.

A Total War Magyar Történelem egy olyan stratégiai játék lesz, mely közép európai hatalmi környezetben a Magyar Királyság vezetését bízza a játékosra, aki csatákon keresztül, diplomáciai, gazdasági, politikai problémákat érintve mindig az adott környezetben vezeti a játékost. Közben kultúrtörténeti, művészettörténeti eseményekkel is találkozik: a nagy pestisjárván valóban az 1347-es játékévnél pusztítja a játékos seregét, 1222-ben pedig az Aranybulla mozgalom hatására gyengül meg központi hatalom.

A 3D-s és a flash játék, valamint a filmek – oktatási segédanyagok is, amellyel játszva tanulhatunk.

Baltavári Tamás

• Publikálva: 2012.03.28. 10:36 • Címke: csatajáték, manda, ajánló, digitalizálás, történelem

Kapcsolódó videók

video
Ugrás a videó oldalára