a rovat írásai

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

​Nemsokára szavaznak is helyettünk?

November 29-én rendezte meg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tizedik Digitális Esélyegyenlőség (DE!) konferenciáját, ahol nem csak robotokról és drónokról hallhatott a közönség, hanem olyan gondolatébresztő kérdésekről is, mint az ember és gép viszonya és az ebből fakadó társadalmi feszültségek.

Online lapozgatható középkori bestiárium

A varázslatosan illusztrált Aberdeen Bestiárium egyike a legnépszerűbb és legdíszesebb kódexeknek.

Már a szomszédban is digitalizálnak

A Szlovák Nemzeti Galéria is követi a nagy nemzetközi intézetek példáját és gyűjteményéből mára már több 80 ezer tételt digitalizált, amelynek egy részét szabadon felhasználhatjuk.

Régi mesterek portréi az új smileyk

Mostantól akár régi németalföldi mesterek portréit is használhatjuk csetelés közben. Szigorúan önkifejezésre.

Digitalizálás összes cikke »

Játszd újra – Online történelmi csaták

piski lead

A 3D-s játékcsaláddal a magyar történelem kiemelkedő csatái kelnek majd életre és válnak játszhatóvá.

Fényes győzelem Piskinél, nemzeti tragédia Mohácsnál. Hogy minek mekkora szerepe van a győzelemben vagy vereségben, az kiderül a MaNDA által indított Magyar történelmi csaták 3D-ben című sorozatból.

A korhű környezetben, katonai felszerelésben küzdő seregekkel újrajátszható lesz rengeteg csata, és csak a játékosok ügyességén és eszén múlik, mi történik. A virtuális játékot oktatási segédanyagként is lehet majd használni, hiszen a Magyar Nemzeti Digitális Archívum távolabbi terve, hogy a közgyűjtemények digitalizált anyagai felhasználhatóak legyenek az oktatásban. Ezt a célt szolgálják majd azok a MaNDA-pontok, amelyek oktatási intézményekben, könyvtárakban lesznek elérhetőek és ingyenesen letölthetőek a felhasználók számára.

A koncepció alapját a Total War számítógépes stratégiai játékcsalád alkotja. A Medieval Total War játék "modolásával", átalakításával, átprogamozásával teremtjük meg a magyar történelem lejátszására alkalmas játékot.

A program első fázisában egy egyszerű (a Total War-tól teljesen független), interneten játszható flash játék készül, két dimenzióban, de a harc adott korszakra jellemző fizikája és szabályai szerint. A "Harcmezőkön" és a "Kelet-nyugat között" játék nem csak a csaták lejátszására jó. Komoly hadtörténeti adatbázis, melyben legalább félszáz lejátszható csata leírása, az összes csapatnem leírása és képei, a csaták két dimenziós animációi és háromdimenziós animációs betétek lesznek. A csaták folyamatosan jelennek meg a MaNDA honlapján.

A Total War Magyar Történelem az év végére készül el, közben filmek jelennek meg a csatákról. A filmek közül már elkészült a mohácsi és a piski csata. Hamarosan következik az isaszegi csata, Brenta, Nándorfehérvár is biztosan szerepelni fognak.

A Total War Magyar Történelem egy olyan stratégiai játék lesz, mely közép európai hatalmi környezetben a Magyar Királyság vezetését bízza a játékosra, aki csatákon keresztül, diplomáciai, gazdasági, politikai problémákat érintve mindig az adott környezetben vezeti a játékost. Közben kultúrtörténeti, művészettörténeti eseményekkel is találkozik: a nagy pestisjárván valóban az 1347-es játékévnél pusztítja a játékos seregét, 1222-ben pedig az Aranybulla mozgalom hatására gyengül meg központi hatalom.

A 3D-s és a flash játék, valamint a filmek – oktatási segédanyagok is, amellyel játszva tanulhatunk.

Baltavári Tamás

• Publikálva: 2012.03.28. 10:36 • Címke: csatajáték, manda, ajánló, digitalizálás, történelem

Kapcsolódó videók

video
Ugrás a videó oldalára

Kapcsolódó írások