a rovat írásai

Itt az orosz történelmi fotóadatbázis

A Moszkvai Multimédia Művészeti Múzeum elkészítette az a weboldalt, amelyen szinte képről-képre követhetjük Oroszország elmúlt 140 évének történelmét.

Műtárgyfelismerő túl sok információval

A képzőművészet világában a Magnus lesz az, ami a Shazam a zenekedvelő rádióhallgatók számára.

Szürreálisan feltuningolt régi fotók

A magyar származású, San Franciscóban élő művész, Bill Domonkos gifjei mindenkit lenyűgöznek, egyszerre viccesek és borzongatóak.

A Paris Musées berobban a közösségi médiába

A Paris Musées 14 párizsi múzeumot fog össze az Instagramon, hogy a felhasználók szubjektív műértelmezései, parafrázisai révén jusson közelebb a közönséghez – írja az Endgadget portálja

Forradalmi plakátok digitalizálva

Most a Michigani Egyetem dobott nagyot: 2153 politikai témájú, forradalmat, demonstrációkat hirdető posztert digitalizált és tett elérhetővé – írta meg a Hyperallergic művészeti magazin.

8000 afropop dal a British Library gyűjteményében

A Nyugat-Afrikában található Guinea a gyarmatosításig a ghánai birodalom része volt, majd francia gyarmattá vált. 1958-tól viszont független lett az ország, amit a guineaiak zenében is erősen kifejezték.

Madárfelismerő telefonos alkalmazás

Magyarország 157 leggyakoribb madárfajának felismerését segíti az ország első, ingyenesen letölthető okostelefonos madárhatározó alkalmazása, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesülettel közösen készített.

Fedezzük fel a National Geographic publikálatlan fotóit!

Az 1888 óta megjelenő National Geographic számára sokkal több fotó készült, mint amennyi a magazin hasábjain valójában megjelent. Most az eddig publikálatlan fotókat is közzétették.

Tanulj Shakespeare-ül a mobilodon!

A shakespeare-i nyelvezet megértését és használatát  elősegítő mobiltelefon-alkalmazást dobtak piacra a bárd halálának 400. évfordulója alkalmából.

Da Vinci a tableteden

Applikáció a reneszánsz anatómiáról a művészettörténet szerelmeseinek, avagy hogy tarthatjuk egy kézben Da Vinci feljegyzéseit?

Református adatbázis a Magyar Nemzeti Levéltártól

Az 1526 és 1570 közötti korszak magyar forrásanyagának teljes körű feltárásával és adatbázisba rendezésével, valamint kapcsolódó ismeretterjesztő és tudományos programokkal készül a reformáció 2017-ben esedékes 500. évfordulójára a Magyar Nemzeti Levéltár.

Digitalizálás összes cikke »

Játszd újra – Online történelmi csaták

piski lead

A 3D-s játékcsaláddal a magyar történelem kiemelkedő csatái kelnek majd életre és válnak játszhatóvá.

Fényes győzelem Piskinél, nemzeti tragédia Mohácsnál. Hogy minek mekkora szerepe van a győzelemben vagy vereségben, az kiderül a MaNDA által indított Magyar történelmi csaták 3D-ben című sorozatból.

A korhű környezetben, katonai felszerelésben küzdő seregekkel újrajátszható lesz rengeteg csata, és csak a játékosok ügyességén és eszén múlik, mi történik. A virtuális játékot oktatási segédanyagként is lehet majd használni, hiszen a Magyar Nemzeti Digitális Archívum távolabbi terve, hogy a közgyűjtemények digitalizált anyagai felhasználhatóak legyenek az oktatásban. Ezt a célt szolgálják majd azok a MaNDA-pontok, amelyek oktatási intézményekben, könyvtárakban lesznek elérhetőek és ingyenesen letölthetőek a felhasználók számára.

A koncepció alapját a Total War számítógépes stratégiai játékcsalád alkotja. A Medieval Total War játék "modolásával", átalakításával, átprogamozásával teremtjük meg a magyar történelem lejátszására alkalmas játékot.

A program első fázisában egy egyszerű (a Total War-tól teljesen független), interneten játszható flash játék készül, két dimenzióban, de a harc adott korszakra jellemző fizikája és szabályai szerint. A "Harcmezőkön" és a "Kelet-nyugat között" játék nem csak a csaták lejátszására jó. Komoly hadtörténeti adatbázis, melyben legalább félszáz lejátszható csata leírása, az összes csapatnem leírása és képei, a csaták két dimenziós animációi és háromdimenziós animációs betétek lesznek. A csaták folyamatosan jelennek meg a MaNDA honlapján.

A Total War Magyar Történelem az év végére készül el, közben filmek jelennek meg a csatákról. A filmek közül már elkészült a mohácsi és a piski csata. Hamarosan következik az isaszegi csata, Brenta, Nándorfehérvár is biztosan szerepelni fognak.

A Total War Magyar Történelem egy olyan stratégiai játék lesz, mely közép európai hatalmi környezetben a Magyar Királyság vezetését bízza a játékosra, aki csatákon keresztül, diplomáciai, gazdasági, politikai problémákat érintve mindig az adott környezetben vezeti a játékost. Közben kultúrtörténeti, művészettörténeti eseményekkel is találkozik: a nagy pestisjárván valóban az 1347-es játékévnél pusztítja a játékos seregét, 1222-ben pedig az Aranybulla mozgalom hatására gyengül meg központi hatalom.

A 3D-s és a flash játék, valamint a filmek – oktatási segédanyagok is, amellyel játszva tanulhatunk.

Baltavári Tamás

• Publikálva: 2012.03.28. 10:36 • Címke: csatajáték, manda, ajánló, digitalizálás, történelem

Kapcsolódó videók

video
Ugrás a videó oldalára