a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Filmfesztiválok és filmvetítések furcsa helszíneken 2.

mozi lead

Unalmas a mozibajárás? A strandmozi és a tetőtéri vetítések is már olyan retrók? Összeállításunkban olyan érdekes filmfesztiválokat mutatunk be, ahol a mozi falain kívül ismerkedhetünk meg mozgóképes alkotásokkal. Második rész.


6. Archipelago Cinema, Film on the Rocks Yao Noi, Thaiföld

A drive-in mozik után megalkották a hajókázz-be (‘float-in’) mozit is. A német építész Ole Scheeren tervezte meg a thaiföldi Nai Pi Lae lagúnába beépített úszó mozihelyiséget, amely a Film on the Rocks Yao Noi filmfesztiválnak adott helyszínt (programját nem mellesleg Tilda Swinton színésznő válogatta össze). Sajnos a fesztivált 2012 óta nem rendezték meg, mivel az építményt szétszerelték és egy közeli településnek adományozták, hogy játszótérként használják. Az azévi vetített filmek teljes listája sem fedezhető fel sehol. Annyit lehet tudni, hogy  digitálisan felújított változatba levetítették az 1924-es Pán Pétert, valamint az 1903-as Alice csodaországbant, amely Cecil Hepworth alkotása és mindkettőt élő zene kísérte. A filmfesztivál Facebook-oldalát elnézve a hírességek baráti találkozójának tűnik inkább az esemény.

yaonoi
Ide bármikor bárki, ugye? (forrás: a filmfesztivál Facebook-oldala)

7. A mini és zöld utazó moziterem: Sol Cinema

A Sol Cinema egy egyedülálló utazó mozi, amelynek az energiaszükségletét napelemek segítségével biztosítják. Az Angliában működő utazó mozi egyszerre nyolc felnőtt kényelmént tudja szolgálni, szinte minden értelemben: vörös szőnyegen lehet bevonulni, ajtónyitó hölgy fogadja a nézőket és még popcornt is felszolgálnak a főképp rövidfilmeket bemutató kis kocsiban. Ezt a kis apró mozialkalmatosságot pedig bárki (angliai) megrendelheti a fesztiváljához vagy csak úgy saját mini-pop-up eventjeként itt.


Egy kis ajánló erről a barátságos és zöld mini-moziról

8. Filmvetítés a fa tetején (Párizs)

Ennél feljebb már nem lehet – gondolhatnánk most. Az Epic (A zöld urai) című animációs film vetítését a RealD különleges vetítésekre is specializálódott csapata nemrég az egyik Párizs melletti erdő fáinak a tetejére installálta.

epi zold urai vetites

Aki idén május 18-án Párizs közelében volt, és nem hallott az eseményről, csak irigyelheti azokat a nézőket, akik a fák tetejéhez kifeszített hálóba ülhettek és a filmet valódi csúcsélményként élhették át, ráadásul mindezt a természet közepében. Kivéve ha magasságiszonyuk volt...


Érdemes megnézni az esemény videóajánlóját

9. Pi élete oroszlánok között

Ó, igen. Ha megnézhettük A zöld urait valóban úri magasságban, fák fölött, akkor miért ne nézhetnénk meg A Pi életét valódi állatok között? Ugyancsak a RealD csapata a híres kasszasikert igazi állatok közé vitte, pontosabban a londoni állatkertbe, ott is a Tiger Territory nevű részlegbe, ahol a tigrisek majdnem szabadon laknak.

tigerterritory
És miközben a filmet nézzük oldalra pillantva tigriseket is láthatunk (vagy épp a tgirisek néznek minket)

+1. Random Film Festival (mindenütt és bárhol)

A Random Film Festival kitalálói és főszervezői (civil foglalkozásukat tekintve filmkritikusok) 2009-ben egy nyári reggelen azon gondolkoztak, hogy rengeteg filmfesztiválon a válogatás az egyenlőség téveszméjén alapul: azaz, azt gondolják, hogy mindenki végignéz minden filmfesztiválra nevezett alkotást. Ebben pedig főképp a fiatal és még hírnév előtt álló filmesek hisznek. A két fiatal kritikus viszont ezen a nevezetes reggelen kitalálta, hogy ők megalkotják azt a fesztivált, ami ugyancsak egyenlő esélyeket ad a filmkészítőknek, mégpedig az esetlegesség szabályai szerint. Így akarták a minőségi válogatás elvét dekonstruálni. De nem csak a filmeket, hanem a fesztivál helyszíneit is random módon választották ki. 2010-ben szervezték meg a fesztivál első kiadását, a promotálást is csak egy Facebook-csoporton keresztül végezték. Először a németországi Wiesensteigban, 2011-ben a lengyel Bór Zapilskiben, 2012-ben az észtországi Anijában, 2013 a svéd Garpenbergben szervezték meg. Idén novemberben újból Lengyelországban, most épp Gdyniában lesz a fesztivál, jövőre viszont Szaúd-Arábiában tartják meg (januárban). Nem csak a filmeket és a helyszíneket, hanem még a díjakat is random adják át. Tehát minden a véletlen műve (szinte).

random fesztivál
Ilyen kis viccesek a Random Filmfesztivál szervezői (forrás: randomfilmfest.com)

A lista első része itt olvasható.

(a listát összeállította: Bakk Ágnes)

• Publikálva: 2014.08.18. 16:25 • Címke: ajánló, film, város, építészet, fesztivál

Magyar játékfilmek