a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Romani Film Fest

Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál

romani leadA filmprogram számos alkotása épp azt teszi kérdésessé, hogy az a hely, ahol élünk, igazi otthona-e minden magyar állampolgárnak, származásától, szociális helyzetétől függetlenül.

Kevés olyan nagyszabású, széles közönséget, több korosztályt megszólító roma kulturális rendezvény van Budapesten, amely már több éves hagyománnyal rendelkezik. Az egyik a nyár eleji Athe Sam Fesztivál a volt Gödör (most Akvárium) Klubban, a másik a Romani Film Fest, a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál. Nem kis teljesítmény bármilyen filmmustrát szervezni ma Magyarországon, igazi közösségi feladat, ahol a szervezők erőfeszítései mellett lelkes civilekre is szükség van, akik a kiegészítő programok előkészítésében, lebonyolításában oly módon vesznek részt, hogy közben bemutatják saját tevékenységüket is.

video

Ha végigböngésszük a Romani Film Fest idei programját (lásd alább), láthatjuk, idén is nagy figyelmet és teret kaptak a filmek mellett azok az egyesületek, projektek, intézmények, amelyekben romák és nem romák együtt dolgoznak. Ezerféle céllal, indíttatásból működnek együtt, de egy közös dolog talán mindnyájuk munkájában van: igyekeznek élhetőbbé tenni szűkebb és tágabb környezetüket. A Bútorszalon Egyetemi Klubban számos ilyen beszélgetésre várják az érdeklődőket, a mozitermek "képzelt találkozásait" jól kiegészítik majd a személyes tapasztalatok, az interaktív foglalkozások (Romani Rota workshop, a Káva Kulturális Műhely és a Krétakör "Új Néző" projektbemutatója, a Civil információs nap).

sulik_cigancsak_a_szel

Szakmai programok is lesznek (például a magyar média romaképéről neves szakértők vitatkoznak majd), de a roma kultúrának azokat az oldalait is igyekeznek bemutatni, amelyekkel a tömegmédia egysíkú ábrázolásán változtatni lehetne. A Kuglerart Szalongalériája Bada Márta műveiből rendez egy új képzőművészeti kiállítást a fesztivál keretében, majd a Romani Design divatbemutatóját láthatjuk ugyanott. Gyerekek is találnak érdekes elfoglaltságot, a szervezett iskolai vetítések mellett  kvízjátékban bővíthetik ismereteiket a cigányság történetéről, szokásairól, a hagyományos cigányzene kedvelői pedig a Karaván Família koncertjén és táncházában szórakozhatnak.

Bármilyen büszkék is lehetünk a cigány művészeink kulturális teljesítményeire, bármennyire is nyilvánvaló a roma értelmiség aktív részvétele az elismerésért vívott küzdelemben, a filmprogramban számos olyan alkotást találunk az utóbbi pár év terméséből, amely épp azt teszi kérdésessé, hogy az a hely, ahol élünk, igazi otthona minden magyar állampolgárnak, származásától, szociális helyzetétől függetlenül. A jogvédelem vállaltan vagy burkoltan fontos eleme a vetítendő, többségében dokumentumfilmeknek. A nyitón egy elismert amerikai filmkészítő legújabb, díjnyertes alkotását láthatjuk (Jasmine Dellal: Amerikai cigány), a "felütés" jó alapot ad majd rá, hogy szemügyre vegyük, hol állunk a jogainkkal egy nagy hagyományú demokráciához képest.

video

A színes összeállításban éppúgy helyet kaptak a rövid videóüzenetek, mint a hagyományos eszközökkel élő tényfeltáró dokumentumok. Számos roma filmkészítő, akinek alkotásait internetes portálokról, televíziós műsorokból ismerhetjük (Baranyi Mária, Bársony Katalin, Joka Daróczi János, Galyas Gyula), munkáit láthatjuk most a vásznon.

Átértelmeződhetnek mindazok a hírek, vélemények, amelyek a szegénységet politikai célra sajátítják ki (Kőszegi Edit: Gumikalapács), vagy a biológiai, társadalmi hátrányokra nézünk majd más szemmel, ha érzékeny alkotók filmjeiben ismerkedünk meg a küzdelmek szereplőinek mindennapjaival (Sós Mária: Jajgatán, Hajdú Eszter: Vivien, Szabó Sonja: Ammen).

video

A társadalmi tettként értelmezett filmkészítés a kortárs magyar filmszcénán eddig ritkán jelent meg, most egyre dominánsabb lesz. Ebben a szellemben készült Fliegauf Benedek legújabb, díjnyertes alkotása (Csak a szél), amely már akkor a viták kereszttüzében állt, mielőtt bárki láthatta volna. A mozibemutató előtti vetítés méltó befejezése lesz hát a fesztiválnak.

Pócsik Andrea

• Publikálva: 2012.03.29. 09:42 • Címke: játékfilm, dokumentumfilm, örökmozgó, videó, ajánló

Kapcsolódó dokumentumok

Magyar játékfilmek