a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A világ filmművészetének java a 11. CineFesten

jameson cinefest leadA Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál  11. alkalommal szeptember 12-21.-ig várja a hazai és nemzetközi filmbarát közönséget, filmes szakembereket, alkotókat és a filmszakma összes szereplőjét Miskolcon.

A fesztivál küldetése és tematikája ebben az évben sem változik. A világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza Miskolcra: olyan nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek mint eddig is, a fesztiválon lesz a magyarországi premierje.

A nagyjátékfilmes versenyprogram továbbra is válogat a friss felfedezések és a fesztiválokon befutott tehetségek művei között. A 19 nagyjátékfilm között sok más alkotás mellett az egyik legkiemelkedőbb film, az izraeli rendezőnő, Vanessa Lapa dokumentum-játékfilmje, A megfelelő ember (Der Anständige) lesz, amely Heinrich Himmler naplóin és magánlevelezésein keresztül mutatja be, hogy a tömeggyilkosok is csak átlagemberek. Olyan átütő erővel, hogy aki látja, az garantáltan nem fogja ezt a tényt elfelejteni. A dokumentumfilm azok a magánlevelezések, fotók és naplók alapján született, amelyeket az amerikai katonák lefoglaltak, amikor 1945. május 6-án bevonultak a Himmler-rezidenciába Gmundban. Az anyag ezután huszonöt évre eltűnt, majd egy férfihoz került Tel-Avivban, aki az ágya alatt rejtegette további negyven éven keresztül. Végül Vanessa Lapa apja megvette a teljes dokumentációt, hogy a lánya feldolgozza és filmet készítsen belőle. A dokumentumfimet a Berlini Filmfesztiválon mutatták be átütő sikerrel, és a Legjobb Izraeli Dokumentumfilm díját is megkapta a Jeruzsálemi Filmfesztiválon. A rendezőnő személyesen is a  Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál vendége lesz alkotótársaival együtt a szeptember 16-án tartandó vetítésen, akik így személyesen is megosztják a filmmel kapcsolatos érzéseiket, gondolataikat, tapasztalataikat.

der anstandige a megfelelo ember
A megfelelő ember

Az idei Sundance Filmfesztivál zsűri nagydíját és a közönség díját is megkapta a Whiplash, Damien Chazelle filmje, amely Andrew-ról, a 19 éves dobosról szól, aki rettegve a középszerűségtől mindent megtesz, hogy a legjobb legyen. A siker iránti vágy még nyomasztóbbá válik számára, amikor bekerül a konzervatórium  zenekarába, amelyet a híres – és brutális módszereiről ismert – Terence Fletcher vezet, akiről úgy hírlik, semmitől nem riad vissza, ha arról van szó, hogy a legtöbbet hozza ki tanítványaiból. Az október 2-ai magyar premierje előtt itt láthatja a közönség a svéd-dán-norvég kooprodukcióban készült Turistot (Lavina/Force Majure) – Ruben Östlund rendező munkásságának legújabb darabját, amely idén Cannes-ban megkapta az Un Certain Regard szekcióban a Zsűri Díját. Egy svéd család a francia Alpokba utazik néhány napra síelni. Süt a nap, a lejtők varázslatosak, de aztán egy étteremre lecsap a lavina és minden megváltozik. Az étterem vendégei a szélrózsa minden irányába menekülnek, miközben Ebba a férjét hívja, hogy segítsen megvédeni a gyermekeiket. Tomas azonban menti a saját életét. Bár a várt katasztrófa végül elmarad, a család élete így is fenekestül felfordul. Ugyancsak nagy érdeklődésre tarthat számot a versenyprogramban a The Two Faces of January (Kétarcú január) című film, amelynek Hussein Amini a rendezője, a főszerepekben pedig Kirsten Dunstot, Viggo Mortensent és Oscar Isaacot láthatjuk. A történet 1962-ben játszódik: Egy elbűvölő amerikai házaspár, a karizmatikus Chester MacFarland és gyönyörű, fiatal felesége, Colette, Athénba érkezik. Találkoznak Rydallel, a görögül is beszélő amerikaival, aki – amellett, hogy idegenvezetőként dolgozik – a turisták megkopasztására szakosodott. Rydal nem tud ellenállni Colette bájának és Chester gazdagságának, ezért elfogadja a pát vacsorameghívását. De MacFarlandékra is igaz a mondás: nem mind arany, ami fénylik.

Január két arca

A Free Entry Kerékgyártó Yvonne filmje, Pusztai Lucával, Barta Ágnessel és Sándor Péterrel a főszerepekben. Betty és barátnője, V előtt nagy cél lebeg: ki akarnak jutni a Sziget fesztiválra. Pénzük nincs, de van némi vevőre váró füvük. A buli egész éjjel tart! V csinos lány, aki tudja, hogyan kell kihozni a legjobbat abból, amit a természet adott. Betty visszahúzódó és félénk, nem igazán tudja, hogyan fogja a cigarettát, mit mondjon a fiúknak. De egy vita után fordul a kocka és a lányok útjai szétválnak. Az Egy kemény tojás bosszúja, (Manieggs – Revenge of the Hard Egg), Matláry Miklós animációs  filmje egy frissen szabadult elítéltről szól, aki az igazságtalanul eltöltött két hetes börtönbüntetésért bosszúhadjáratot indít. Kalandos nyomozása során a Kínai sárkány klántól kezdve az illegális ketrecharcokon keresztül a nagy bankrablásig mindennel találkozik. Ám a végére egy olyan fordulattal kell szembenéznie, amire még a harcedzett akciófilm rajongók sem számítanak.

freeentry
Free Entry

Jonathan Glazer Under the Skin (A felszín alatt) című, mozikba egyébként nem kerülő filmjét csak a fesztiválon láthatjuk majd. A film több díjat és jelölést is kapott: a British Independent Film Awardson tavaly négy kategóriában is jelölést kapott, köztük a Legjobb rendező és a Legjobb női főszereplő. Az idei Dublini Nemzetközi Filmfesztiválon Daniel Landin megkapta a Brit filmkritikusok díját a Legjobb operatőr kategóriában. Tavaly a Londoni Filmfesztiválon a Legjobb film kategóriában kapott jelölést, a Velencei Filmfesztiválon pedig  Arany Oroszlán-díjra jelölték. Az alkotást mesteri egzisztencialista sci-fiként emlegetik, amelynek központi kérdése az, hogy mit jelent embernek, földönkívülinek vagy a kettő közti valaminek lenni. A Michael Faber regényén alapuló történet egy felejthetetlen hősnő szemszögéből vizsgálja meg az emberi létezést, egy olyan hősnő szemszögéből, aki egy idő után túlságosan is megszokja kölcsönzött bőrét és emberré lesz – katasztrofális következményekkel. A főszerepekben Scarlett Johanssont, Jeremy McWilliamst és Lynsey Taylor Mackay-t láthatjuk.

undertheskin

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan (For Some Inexplicable) című film Reisz Gábor rendezésében Áronról szól, aki lassan belép a harmincasok táborába. Most fejezte be az egyetemet, munkát keres, de nem igazán tudja mihez is kezdjen az életével. A 30. születésnapjára szervezett bulin rájön, hogy a barátnőjének van valakije. Teljes kétségbeesésében alaposan a pohár fenekére néz. Egy Lisszabonba szóló jeggyel a zsebében tér magához. Úgy dönt, elfogadja a kihívást és nekivág az ismeretlennek.

van valami furcsa es megmagyarazhatatlan
Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan. Pillanatkép

A Kitekintőben a hagyományoknak megfelelően a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál elhozza az elmúlt év legfontosabb alkotásait. A nyitófilm a Land Ho! lesz, amely Aaron Katz és Martha Stephens alkotása. A történet az egykori pimasz sebészről, Mitch-ről szól, aki nem élvezi a nyugdíjas éveket. Ráveszi egykori sógorát, a joviális Colint, hogy utazzon el vele Izlandra. A páros végigjárja Reykjavík kocsmáit, trendi gyógy- és wellness fürdőit és kalandos éttermeit, mindezt azért, hogy visszakapjanak valamit az ifjúságukból. Szereplők: Earl Lynn Nelson, Paul Eenhoorn és Daníel Gylfason. A szeptember 18-i magyar premier előtt láthatjuk Miskolcon a Sráckor (Boyhood) című filmet Ellar Coltrane, Ethan Hawke és Patricia Arquette főszereplésével Richard Linklater rendezésében, amely eddig két jelölést és nyolc díjat kapott, köztük hármat a Berlini Filmfesztiválon, egyet pedig Seattle-ben. Mason nem csak az idegesítő lánytestvérével, de elvált szüleivel is kénytelen megküzdeni. A papája fura, egyedülálló mamája pedig, aki – amellett, hogy igyekszik végre befejezni a tanulmányait – folyton rossz pasiba szeret bele. Ennek a kaotikus érzelmi világnak a közepén csücsül Mason, akinek a csípős megjegyzései az évek múlásával egyre ütősebbek lesznek.

boyhood

A brit rendező, Mike Leigh filmje, a Mr. Turner az angol festők egyik legnagyobbikáról, Turnerről szól. J.M.W. Turner a fény szerelmese volt, imádta, amit az épületekkel, városokkal, tengerrel és hajókkal, hegyekkel és völgyekkel tesz. A Mr. Turner egy olyan férfi portréja, aki elhidegült két lánya anyjától, ragadozóként vadászik a házvezetőnőjére és igazi áldásként tekint az élete alkonyán beköszöntő, váratlan szerelemre. Szereplők: Timothy Spall, Paul Jesson, Dorothy Atkinson. A Cannes-i Filmfesztiválon Timothy Spall megkapta a Legjobb férfiszínész kategória díját, Mike Leigh pedig az Arany Pálma jelölést az alkotásért. A Parador Húngaro című magyar-kolumbiai film a Bogota belvárosában található, több évtizedes múltra visszatekintő híres kis kifőzdében, a Parador Húngaroban játszódik. A tulajdonos, Villás György, vagy ahogy Kolumbiában ismerik Jorge, az 50-es évek végén érkezett. Jorgeval szemben ott van Patrick, a szívében magyar amerikai, aki egész életében nomádként élt. Ők ketten, minden különbözőségük ellenére, igaz barátokká válnak. A filmet Patrick Alexander és  Aseneth Suarez Ruiz rendezte. Az Egy éjszaka az öreg Mexikóban (Una Noche En El Viejo México/ A Night In Old Mexico) Emilio Aragon filmje a főszerepekben Robert Duvall, Jeremy Irvine és Angie Cepeda. Red nem adja meg magát az öregségnek, beugrik a Cadillacbe és az unokájával Mexikóba utazik. Megállnak egy mexikói kisvárosban, ahol megismerkednek Pattyvel, aki azt reméli, a két férfi az esély a jobb életre. Road movie a túlélésről, és arról, hogy mindenkinek joga van eldöntenie hogyan érjen véget az élete.

parador hungaro
Parador Húngaro

A Roma-Kép 2014 programot a fesztivál szervezői a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetével karöltve állították össze. A Roma-Kép program keretében romákról szóló filmek kerülnek bemutatásra, de vetítésre kerül Sára Sándor Feldobott kő című klasszikusa is. A film története 1949-50 táján kezdődik, a személyi kultusz éveiben, és egy fiatalember sorsán keresztül beszél az ötvenes-hatvanas évek magyar történelméről. A rendező önéletrajzának elemeiből összegyúrt főhőst, Balázst (Balázsovits Lajos) az érettségi után felveszik ugyan a főiskolára filmrendező hallgatónak, de mivel időközben apja egy politikai ügy miatt börtönbe kerül, visszavonják a felvételét. Ezt követően egy vízierőmű, majd egy tanyaközpont létesítésénél helyezkedik el földmérőként, és ismerkedik meg a korszak társadalmi visszásságaival. Az évfolyam-filmek között olyan alkotásokat láthatunk, mint a Hullócsillag Heni, Váradi-Orosz Kristóf alkotása, az Én egyszerű ember vagyok című film Méhi Borbála rendezésében. A Neked mi a sorsod? című filmet Paulisinecz Éva rendezésében, a Cigány vagyok, jól élek című alkotást pedig Temesvári Adrien rendezésében láthatjuk. A felsoroltakon számos workshop és mesterkurzus színesíti majd a szakmai programokat a hazai és külföldi filmszakma elismert alkotóinak részvételével. Lesz filmszakmai nap a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság képviselőinek közreműködésével.

Sajtóközlemény – Jameson CineFesti Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

• Publikálva: 2014.09.02. 15:11 • Címke: hír, dokumentumfilm, film, fesztivál