a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A Nagy Háború a filmművészetben – EFG1914

obsitos_lead2012 februárjában a MaNDA részvételével elindult az EFG 1914 elnevezésű európai uniós projekt, a 2008-2011 között létrehozott Európai Filmes Átjáró folytatása.

A European Film Gateway (EFG) – a maga 500 ezer dokumentumot is meghaladó online gyűjteményével – az elmúlt években komoly népszerűségre tett szert a filmes és filmes vonatkozású anyagok iránt érdeklődő felhasználók körében.

Az európai digitalizált örökségben nagy űr tátong az első világháborús anyagok terén, ezt kitöltendő az EFG 1914 projekt 650 órányi film- és 5600  filmes vonatkozású anyagot fog digitalizálni, ezek mindegyike az első világháború éveiben keletkezett, illetve ezeknek az esztendőknek a történetét dolgozza fel.

egy_fiunakutolso
Egy fiúnak a fele, Az utolsó éjszaka.

Az 1910-es években jelentős számú film készült Európa-szerte, de sajnos csak kis részük élte túl az elmúlt évszázadot, és amelyik mégis, az filmtekercseken. Az ezekhez való hozzáférés pedig költséges és bonyolult. Bár több európai filmgyűjtemény évekkel ezelőtt megkezdte már a digitalizálást, az EFG 1914 az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával szélesebb körben kívánja előmozdítani ezt a folyamatot.

fold_rabjai obsitos

Az anyagok az EFG és az Európai Digitális Könyvtár, az Europeana honlapján lesznek elérhetők. A megosztott tartalmakon túl készül egy virtuális kiállítás is, ami bemutatja ennek a konfliktusokkal terhelt évtizednek filmiparát, közönségét, hangulatát. 

15 ország 20 európai filmarchívuma és filmes intézménye csatlakozott a 2014-ig, épp a Nagy Háború kitörésének centenáriumáig tartó projekthez.

A MaNDA 2012. októbere és 2014. februárja között a következő filmek digitalizálásával és metaadatolásával vesz részt a projektben:

Játékfilmek:

Az utolsó éjszaka (1917, rendezte:  Janovics Jenő)
A föld rabjai (1917, rendezte: Békeffi László)
Egy fiúnak a fele (1924, rendezte: Bolváry Géza)
 
Filmdokumentumok:

Károly király koronázása, 1916
Könyörgő körmenet fegyvereink győzelméért, 1915
Élet az egykori Zita telepen, 1915
Harctéri karikatúrák, 1915
Határszéli razzia, 1918
Jótékonysági gyűjtés Budapest utcáin, 1918
Kenyérmező, 1915
A dunaparti korzó, 1915

Ezzel újabb rejtett kincseink kerülnek be az európai filmörökség digitalizált, kutatható és online élvezhető halhatatlanjai közé.

Sz.B.

• Publikálva: 2012.03.29. 13:24 • Címke: első világháború 100, efg, manda, europeana, honlap, digitalizálás, hír, történelem

Magyar játékfilmek