a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Vidéki programajánló a kulturális örökség napjai alkalmából

kulturalisoroksegnapokleadAjánló a kulturális örökség napján megrendezett vidéki programokról.

Kezdjük máris, még nyári hangulatban a Balaton mellett: Siófokon megnyitják a nagyközönség előtt a Tahnhoffer-villát a kulturális örökség napjai országos rendezvényekhez kapcsolódóan. A város egyik legpatinásabb, 19. századi épületét Thanhoffer Lajos anatómia professzor építtette. Az 1897-ben elkészült ingatlan építésével az orvosprofesszor, aki a település, valamint a Balaton elkötelezett rajongója volt, arra kívánta ösztönözni a korabeli nagypolgárságot, hogy az övéhez hasonló épületekkel ékesítsék a Balaton-partot. Az anatómia elismert professzorának meggyőződése volt, hogy az akkoriban divatos külföldi nyaralóhelyek helyett sokkal inkább Siófokot érdemes választani.

A villa a vörös hadsereg parancsnokságaként, majd Horthy Miklós főhadiszállásaként is működött. Az épületet 1945 után államosították. Siófok önkormányzata több mint 10 évvel ezelőtt vásárolta meg az építményt, amelyben az elmúlt évtizedben főiskolai könyvtár működött. Az épület jelenleg konferenciák, találkozók helyszíneként szolgál, de alapvetően exkluzív vendégházként működik, ahol a városba érkező prominens vendégek fogadására adódik lehetőség. A Thanhoffer-villa rekonstrukcióját a Somogy Megyei Közgyűlés Örökségünk Somogyország Kincse díjjal ismerte el. A látogatóknak óránként a villa történetét bemutató filmvetítéseket is tartanak – közölte honlapján a Balaton parti város önkormányzata.

thanhoffervilla
A Thanhoffer-villa

A békéscsabai Munkácsy Emlékházban hétvégén „gyógyító múzeum" várja az érdeklődőket, az érdeklődők sétákon ismerkedhetnek a város építészeti értékeivel, az Ybl Miklós által terezett épületekkel, az emlékházban játszóház, lovaglási program várja az érdeklődőket a kulturális örökség napjain. Mészáros Zsuzsa, az emlékház művészeti vezetője kiemelte: az országban elsőként náluk tartanak „gyógyító múzeum" programot. A rendezvény célja megismertetni a ma élő emberekkel a régi népi gyógymódokat, gyógynövényeket és azok felhasználási módját. Szombaton délután egy órától szakmai előadások lesznek az emlékházban a gyógyító szerek történetéről, az étkezésről és annak alapanyagairól, táplálkozási kultúránkról.

munkacsi emlekhaz
A békéscsabai Munkácsy Emlékház

Vasárnap különböző gyógytermékek bemutatója várja a vendégeket. A gyereknek Nemesedjünk címmel játszóházat, legyező- és jelmezkészítést szerveznek, de lesz jelmezpróba és lovaglási lehetőség is az emlékház udvarában. Zenés műsort adnak a Bartók Béla Zeneiskola növendékei és a Kemény Gitárklub zenekar. Kísérőprogramként a látogatók megismerkedhetnek Békéscsaba építészeti emlékeivel a belvárosban, az Ybl Miklóshoz kötődő épületekkel és megtekinthetik a Békés megyei kastélyokról, kúriákról és gazdasági épületekről szóló fotókiállítást.

A budaörsi polgármesteri hivatal számos munkatársa, a helyi főépítész, több civil szervezet, valamint a Pest megyei településen élő és alkotó művészek, muzeológusok, színészek, művészettörténészek és építészek közül is sokan fogtak össze, hogy méltóan emlékezzenek meg a kulturális örökség, valamint a magyar dráma napjáról a hétvégén. A programokat A XXI. század Magyar Drámájáért Alapítvány fogja össze. A budaörsi régészeti múzeumban szombaton és vasárnap a településen folyó feltárások és helytörténeti kutatások eredményeit bemutató városrégészeti kiállítás és múzeumpedagógiai foglalkozás érdemel külön figyelmet, de a szombati kőhegyi pincetúrára is sokakat várnak.

budaörs latinovits
Díszletépítés a Budaörsi Latinovits Színházban (forrás: a színház Facebook-oldala)

Vasárnap délután a budaörsi Latinovits Színház kulisszái mögé tekinthetnek be az érdeklődők szakmai vezető segítségével, ezt követően a volt présházból kialakított Adler étteremben ismeretlen szerzők műveit mutatják be a színház művészei. Ugyanebben az időpontban a Bercsényi-kastélyban (a volt posta épületében) előadással egybekötött építéstörténeti bemutató, valamint Budaörs és a kastély múltját, jövőjét vázoló program zajlik zenés irodalmi összeállítással egybekötve. A kastélytól nem messze lévő Zichy-majorban is lesz vasárnap délután történelmi túra az alpolgármester vezetésével. A majorban (az 1720-ban épült Bercsényi-Zichy-kastély gazdasági központjában) az uradalom számára dolgozó szakemberek: kádárok, bognárok és mások, kaptak helyet, de az épületben tárolták az itt megtermelt mezőgazdasági termékeket is. A Zichy-major pincegalériájában rendszeresen rendeznek kiállításokat, e hét végén a Hatok Művészeti Csoport és St. Martin kiállításának megnyitójára kerül sor. A tárlat október 20-áig látogatható.

Debrecenben kicsit másképp ünnepelnek: a nagysikerű tavalyi rendezvény után második alkalommal csatlakozik a Templomok éjszakája rendezvénysorozathoz a Tiszántúli Református Egyházkerület Múzeuma: szeptember 20-án este ingyenes körsétát szerveznek a debreceni belvárosi templomokhoz. Buzás Borbála elmondta az MTI-nek, hogy a történelmi egyházak szeptember harmadik szombatján számos hazai településen kinyitják a templomkapukat, és színes programokkal várják az érdeklődőket.
A debreceni belváros templomait bemutató körséta a 2012 áprilisában nemzeti emlékhellyé nyilvánított Református Kollégium Oratóriumából indul.

pasti utcai zsinagoga belulrol
A Pásti utcai zsnagóga belülről

Az Oratórium után a Pásti utcai zsinagógába, a református Kistemplomba (Csonka templomba), a Szent Anna utcai katolikus székesegyházba, az Attila téri görög katolikus templomba, a Méliusz téri református Veres templomba és végül a Református Nagytemplomba látogathatnak el az érdeklődők, akik a séta során a templomok történetével is megismerkedhetnek. A séta hossza 4 kilométer, időtartama várhatóan 3 óra, amelynek végén a Nagytemplomban este 10 órától orgonakoncerttel kedveskednek a résztvevőknek.

MTI

• Publikálva: 2014.09.19. 11:21 • Címke: hír