a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Elindult az első Magyar Filmhét

magyar_filmhet_leadAz Oscar-díjas Kertész Mihály Jászai Mari főszereplésével 100 éve forgatott filmje, A tolonc ősbemutatójával kezdődött a MÜPÁban hétfő este az első Magyar Filmhét.

Az október 19-éig tartó mustrán az elmúlt három év filmtermésével, 332 benevezett alkotással ismerkedhet meg a szakma és a nagyközönség a Cinema City MOM Park moziban. Számos kiegészítő program színesíti majd a Filmhét kínálatát: lesznek pódiumbeszélgetések, plakátkiállítás, Forgatókönyv Börze, a nagyközönség a helyszínen bekukkanthat a maszkmester, a szinkron, a Virtuális 3D, valamint az animációs stúdiók világába a hétvégén pedig több gyerekprogram várja a családosokat. Az eseményt a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szervezi a Magyar Filmakadémia közreműködésével.

Az Oscar-díjas Kertész Mihály 1914-ben Jászai Mari főszereplésével forgatott némafilmje, A tolonc felújított és digitalizált változatának ősbemutatója nyitja ma este az első Magyar Filmhetet a MÜPÁban. A tolonchoz a Maestro című Oscar-jelölt magyar animáció zenéjét is jegyző Pacsay Attila komponált kísérőzenét. A Filmhét alatt az Uránia Nemzeti Filmszínházban három további alkalommal – október 14., kedd, 17 óra, október 18., szombat, 19 óra és vasárnap, 15 óra – meg lehet tekinteni ezt a filmtörténeti jelentőségű alkotást.

video

Demo A tolonc restaurálásáról

12.620 percnyi magyar film, azaz 332 alkotás – köztük 105 dokumentumfilm, 87 fikciós rövidfilm, 62 animáció, 36 ismeretterjesztő film, 26 egész estés játékfilm és 16 TV játékfilm – pereg majd október 13-19. között a Cinema City MOM Park mozi 6 termében párhuzamosan. A seregszemlére az alkotók az elmúlt időszakban magyarországi mozi forgalmazásban vagy televíziós csatornákon vetített, vetítendő, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették.



Immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Magyar Filmplakát Kiállítást. A Magyar Filmhét kísérőprogramjaként a 2012 és 2014 között magyar mozikban bemutatott filmek magyar tervezésű plakátjait bemutató tárlat a MOM Cinema City-ben lesz látható. Idén közel negyven alkotás plakátja nevezett a filmplakát versenyre, amelynek részleteiről a filmplakat.hu oldalon lehet tájékozódni. A III. Magyar Forgatókönyv Börzére is a Filmhéten kerül sor. Október 16-án 8 treatment alkotói prezentálhatják ötletüket a magyar filmszakmának.

A Filmhét alatt a közönség a filmes világ kulisszái mögé is bepillanthat a MOM Parkban. Október 16-án, csütörtökön 16-20 óra között a Maszkmester stúdióban egy maszkmester segítségével az érdeklődők híres filmszereplővé alakulhatnak. Bepillantást nyerhetnek egy profi maszkmester munkájába, egy-egy nagy átalakulás rejtelmeibe, sőt, maguk is kipróbálhatják a maszkkészítést. Pénteken 16-20 óra között egy Szinkron stúdió települ ki a Filmhétre, ahol a közönség belekóstolhat a szinkronkészítők, hangmérnökök életébe, illetve szinkronszínészként is megmérettethetik magukat, s miután lezajlik egy jelenet, visszanézhetik/hallgathatják saját produkciójukat. Szombaton ugyanekkor egy Virtuális 3D stúdió „épül fel”, ahol a vendégek green box (zöld háttér) elé állva izgalmas filmek szereplőiként láthatják magukat. Az így felvett jeleneteket rögzítik és egy weboldalon elérhetővé teszik a közönség számára. Vasárnap 16-20 óra között pedig egy animációs stúdió működését leshetik meg a filmbarátok, sőt, maguk is beállhatnak egy-egy 2D-s vagy 3D-s animációs jelenet megrajzolásába.

A Filmhét alatt a vetítések után számos film készítőivel is találkozhat majd a közönség. Többek között jelen lesz Kocsis Tibor, a Magyarok a Barcáért rendezője, a Parador Húngaro stábjának több tagja, Tóth Zsolt Marcell, Az időgyűrű ura című ismeretterjesztő film rendezője, Varga Ágota, A tartótiszt című film, valamint Papp Gábor Zsigmond, A szovjet levelezőpajtás alkotója, a nagyjátékfilmesek közül pedig a Nejem, nőm, csajom, az Erdő, a Free Entry, a Couch surf,  az Argo 2, a Senki szigete, az Utóélet, a Fekete leves, a Nagy füzet, a Pillangó és a Megdönteni Hajnal Tímeát alkotói és főszereplői.

A www.filmhet.hu oldalon látható a teljes program. A vetítésekre 610 Ft-os egységáron válthatók jegyek a Cinema City MOM Park jegypénztáraiban és a www.cinemacity.hu honlapon.

Sajtóközlemény

• Publikálva: 2014.10.13. 11:44 • Címke: hír