a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

A Szépművészeti és az MNG a Google globális virtuális múzeumában

gap leadNegyven ország 151 intézményének 30 ezer műtárgyát találhatják meg keddtől az internetezők nagy felbontású digitalizált változatban a Google globális virtuális múzeumában; az ingyenes online platformon mostantól a budapesti Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria több mint 200 műkincse is elérhető.

Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a projekt budapesti bemutatóján felidézte: négy évvel ezelőtt az internetes óriáscég néhány dolgozója szabadidejében kezdett dolgozni a művészeti programon.

Keddtől nemcsak a megtekinthető műtárgyak mennyiségében, de interaktivitásban, funkciókban is jelentősen többet nyújt a googleartproject.com honlap – jelentette be. A látogató a 30 ezer műtárgy között ezentúl kereshet művész, korszak, gyűjtemény és földrajzi hely szerint, és azokból személyes gyűjteményeket állíthat össze, illetve oszthat meg; a Street View nézet segítségével 46 múzeumban virtuális lehet sétát tenni, illetve a videókonferencia szolgáltatásnak köszönhetően akár közösen is megcsodálni a műtárgyakat.

gap werk
Zajlik a digitalizáció.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár kiemelte: digitális forradalom zajlik a világban, ezért a magyar kulturális kormányzat egyik legfontosabb célkitűzése a nemzeti kultúrkincs digitalizációja. A Google művészeti projektje a Magyar Nemzeti Digitális Archívummal (MaNDA) együttműködve kedvező irányba változtathat Magyarország megítélésén – értékelt az államtitkár.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy a két magyar közgyűjtemény anyagából elérhető összesen 203 műtárgy jelentősen fokozhatja a magyar múzeumokra irányuló figyelmet és azok látogatottságát is. "A múzeumok legnagyobb titka az eredetivel való találkozás misztériuma" – emelte ki. Hozzátette: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a virtuális bejárhatóság kimutathatóan növeli a gyűjtemények látogatószámát is.

gap baán
Baán László, Szépművészeti Múzeum

Szücs György, az MNG megbízott főigazgatója a nagy felbontású digitalizálás további előnyeire hívta fel a figyelmet. Megjegyezte, hogy extrém nagyításokban a műtárgyak olyan részletei is felfedezhetők, amelyeket maga a művész sem láthatott. Ugyanakkor a googleartproject.com korszakok szerinti keresője – végre a külföldi közönség számára is nyilvánvaló módon – megfelelő kontextusba helyezi a magyar mestereket – mondta.
A digitalizációt a múzeumpedagógia szempontjából is óriási fontosságúnak nevezte, hiszen ma már az ország több ezer oktatási intézménye rendelkezik digitális táblákkal.
Az MTI kérdésére Szücs György és Baán László egyaránt elmondta, hogy a műtárgy-digitalizációs projekt további folytatását tervezik, mind a Google Art Projecthez hasonló virtuális gyűjtemények, mind saját honlapjaik tekintetében.

A Szépművészeti Európa egyik legkorszerűbb fotóműhelyével rendelkezik, így gyűjteménye immár hatezer darabját digitalizálta, ennek jelentős részét nagy felbontásban – árulta el Baán László. Beszámolója szerint a múzeum műkincsei több nagy virtuális közgyűjteményben elérhetők, a Google-lal való együttműködés azonban a világ legnagyobb keresőoldalának hatalmas látogatottságával várhatóan így is a Szépművészeti ismertségének komoly növekedését hozza.

Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója az MTI-nek kitért arra, hogy több ezer munkatárs bevonásával rövidesen megindul a magyar nemzeti kultúrkincs digitalizációs programja, így 2012 végére a MaNDÁ-n fellelhető virtuális képzőművészeti állomány elérheti a Google globális virtuális múzeumának műtárgyszámát.

MTI 2012. április 3., kedd 16:27

Az Art Project a Google kulturális kezdeményezése, melynek célja, hogy megőrizze és mindenki számára hozzáférhetővé tegye a világ kulturális kincseit. A Google technológiájával, a múzeumok pedig műkincseikkel és szakértelmükkel járultak hozzá az együttműködéshez. Mostantól összesen 40 ország 151 intézménye jelenik meg ezen az ingyenes online platformon és 30 000 műkincs nagy felbontású digitalizált változatát csodálhatja meg bárki a projekt honlapján (googleartproject.com). Virtuális sétát mától már 46 külföldi múzeumban lehet tenni a Street View (Utcakép) nézet segítségével, ez a szám pedig várhatóan tovább bővül. A látogatók az alkotásokat saját gyűjteményekbe rendezhetik, ezeket pedig ismerőseikkel is megoszthatják. A Google globális virtuális múzeumában a festményeken és szobrokon túl olyan különlegességek is helyet kaptak, mint brazil utcai graffitik, ősi afrikai sziklarajzok és az iszlám iparművészet alkotásai is.  A mai napon az egész világon egyszerre jelentették be, hogy a projektet 4 kontinensre terjesztik ki. A projekthez két hazai múzeum csatlakozik. A Magyar Nemzeti Galéria összesen 40 művész 52 műalkotásával, a Szépművészeti Múzeum pedig 106 művész 151 műtárgyával jelenik meg az Art Project honlapján.

Az Art Project bővítése a partnerek számának növekedése mellett további fontos újításokat is hozott. Mintegy 46 együttműködő partner – köztük a Magyar Nemzeti Galéria – kiválasztott műalkotásait rendkívül nagy részletességet biztosító, szupernagy felbontású, úgynevezett "gigapixeles" technológiával fényképezték le. Minden ilyen kép mintegy 7 milliárd pixelből áll össze, így a néző olyan részletességgel tanulmányozhatja az ecsetvonásokat és a kidolgozást, amely szabad szemmel nem lenne lehetséges. A nehezen észrevehető részletek tisztán láthatóvá válnak, mint például a rejtélyes, tekervényes kőbe vésett jelek a mexikói napkövön (Piedra del Sol), vagy MS mester Mária látogatása Erzsébetnél című 1506-ban készült képén a háttérben lévő kisebb hídon álló két alak. Ez a kétszereplős jelenet, amely a kép középponti jelenetét ismétli meg, többször is megjelenik az alkotáson.

A felhasználók emellett mostantól egy felületen kereshetnek a műalkotások között, a művész neve, műalkotás, művészeti ág, múzeum, ország, gyűjtemény és időszak szerint is. A My Gallery funkció segítségével a gyűjteményekből (Collection) tetszés szerinti összeállíthatják személyre szabott válogatásukat. A festményekhez megjegyzést fűzhetnek, majd a gyűjteményt megoszthatják másokkal. A funkció emellett diákok és pedagógusok számára is ideális eszközt jelenthet közös projektek, tananyag vagy más gyűjtemények elkészítéséhez. Az oldalon a Google+ és annak videós chat szolgáltatása (Hangout) is elérhető.

• Publikálva: 2012.04.03. 17:09 • Címke: manda, honlap, digitalizálás, ajánló, kiállítás