a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Drótostótok, tekenyősök és slajferesek

drotostotlead

Szép feladat a felejtésnek gátat vetni, a múló idő által átlépett dolgokról megemlékezni. Ha tíz embert megkérdeznénk arról, hogy pontosan mit is csináltak drótostótok, talán ha egy-kettő lenne, aki a valósághoz közelítő választ adna. Ugyanígy persze rákérdezhetnénk az üstfoltozókra, a „tekenyősökre”, vagy a rézművesekre is. 

E jellegzetes cigány mesterségeket elsodorta az idő, de most a Néprajzi Múzeum Megvetés és önbecsülés című kiállításán sok mindent megtudhatunk róluk.

neprajzi_vandoriparosok

Például azt, hogy a drótostót egy különös zárványmesterség, aminek sem történelmi előzményéről, sem pedig továbbfejlődéséről nem számolhatunk be. Valamikor a 18. század első felében a Felvidék északnyugati részén kezdték a morva vashámorokban előállított drótokkal megreparálni a darabokra törött cserépedényeket. A sajátos hálós technikával el tudták érni, hogy ismét jól használható edény lett a rakás cserépdarabból, de gondoljunk csak bele: maga az edény sem került egy vagyonba, mennyit lehetett akkor elkérni a „drótozásáért”? Hogy a mesterség mégis terjedt – 1852-ben már Ferenc József pátensben biztosította trencséni drótosok szabad mozgását Ausztriában is – az az északi megyék szlovákságának szaporodásából és korábbi hagyományos tevékenységeik (tejgazdaság, tutajozás, fuvarozás) háttérbe szorulásából következik. A profiljukat rágcsálócsapdákkal, szájkosarakkal, tojástartókkal, majd később bádogos termékekkel (tepsik, szaggatók, sütőformák, szűrők stb.) bővítő drótostótok – hihetetlen – de eljutottak Skandináviába és Amerikába is. Lerakataik, manufaktúráik voltak, míg az olcsó tömegcikkek el nem söpörték őket jellegzetes hátizsákként hordott fiókos fa szerszámos dobozaikkal együtt.

drotostot
Drótostót

A cigányok speciális kézműves tevékenységeinek is végső soron az olcsó tömegtermelés vetett véget. A Néprajzi kiállításból ugyan kimaradt, de gondoljunk csak a cigány szegkovácsokra. Produktumaikat a 19. század végére már egy primitívebb gép is képes volt előállítani, a vaskereskedések megjelenésével ők is megélhetés nélkül maradtak. Más a helyzet a kiállításon bemutatott teknővájókkal és üstfoltozókkal, vagy üstösökkel. A teknővájók ideje akkor jött el, amikor a korábban szinte teljesen önellátó parasztgazdaságok megtehették azt, hogy a bevételből bizonyos kézműipari termékeket megvásároljanak. Így már nem a családfő faragta télen a disznóvágásnál, terményszárításnál, tárolásnál vagy mosásnál használatos teknőt, hanem vándorló oláhcigány közösségek látták el ezzel, és a fölösleges anyagból faragott fakanalakkal, evőeszközökkel, tányérokkal a falvakat.  A mesterség állítólag a román aranymosó cigányoktól ered, akik télen, amikor a folyók befagytak, nyárfából és fűzfából teknőket kezdtek faragni eladásra is. Produktumaikat kezdetben a bányákban és az építkezéseken is használták, Dobó István 1553-ban például 1000 teknőt rendelt az egri vár megerősítésére szolgáló földmunkákhoz. A tekenyős nagycsaládok, közösségek végét a falusi állattartás visszaszorulása és a műanyag edények elterjedése hozta el, bár mutatóba a mai napig dolgoznak páran közülük.

drotozottkancso
Drótozott kancsó

Mint ahogy üstös, vagy rézműves oláhcigányok is vannak, igaz, jobbára már csak Erdélyben és Románia más vidékein. Szilvafőző üstjeikkel és pálinkafőzőikkel a Feketetói és más nagyobb vásárokon találkozhatunk. Kalderásoknak is nevezik őket és a nyolcvanas évektől a Brassó környéki csodálatosan szép és elhagyott szász falvakba lettek betelepítve. Fémlemezzel, pontosabban bádoggal dolgoznak a „csatornás” gáborcigányok, termékeikkel Bánffyhunyad és Torda környékén lehet találkozni a leggyakrabban. A fémmel „melegen” dolgozó rézművesek voltak a csengőöntők, akik általában hozott anyagból készítettek a csengők mellett fokosfejeket és juhászkampókat is. Vándorló cigánykovácsok készítették a különféle kolompok, lakatok és béklyók mellett a változatos formájú cigányfúrókat is.

köszörű
Köszörű

A hagyományos cigánymesterségek közül a kiállításon felsorolásszerűen találkozhatunk még a vályogvetőkkel, a medvetáncoltatókkal és a soroksári Greznár család történetén keresztül a mutatványosokkal is. A drótosok mellett szó esik az üveges tótokról – akiknek tényleg végzetes lehetett a hátukon faládában (krosnya) hordott üvegtáblák miatt a hanyatt esés. Megtudhatjuk azt is, hogy az első vándorló kéményseprők az 1500-as években jutottak el Észak-Itáliából Magyarországra, de rácsodálkozhatunk egy vándorköszörűs, vagy slajferes lábbal hajtott, a negyvenes években még használt masinájára is.

Pálffy Lajos

Megvetés és önbecsülés
Igaz történet Üstfoltozóról, Drótostótról és Teknőscigányról
Néprajzi Múzeum
2014. június 25. - 2015. január 4.

• Publikálva: 2014.12.10. 10:48 • Címke: kiállítás