a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Elzásztól Afrikáig, az orgonától a Nobel-békedíjig

schweitzer leadAz Ogooue folyó mentén található Lambaréné, Gabon harmadik legnagyobb városa. Itt működik az Albert Schweitzer által alapított kórház, benne egy emlékszobával, amely a kutató dolgozószobája volt.

A kórház ma Afrika egyik vezető kórháza, ahol nem csak a malária ellen harcolnak (és kutatják) hanem a HIV-vírussal és a TBC-vel fertőzött betegeket is ápolnak. Pedig alapítójának kulturális háttere erősen európai kontextusra utal. Albert Schweitzer 1875. január 14-én született az elzászi Kaysersbergben, tanárok és prédikátorok családjába. Mind az öt testvér iskolába járt, a prédikátor édesapa oktatásukra különös hangsúlyt fektetett. 10 éves korától már komolyan orgonázott Eugene Munch tanítványaként, aki megszeretette vele Wagner és Bach zenéjét. Kisebb koncerteken is bemutatta tudását, egyszer pedig hallotta őt Charles-Marie Widor, akkoriban nagy hírű orgonista. A fiú tehetsége akkora hatást gyakorolt rá, hogy elhatározta, ingyen fogja taníttatni. A zene és a környezet ereje, valamint már a korai felelősségteljes és a világ iránt érdeklődő gondolkodása arra késztette, hogy ifjúságát a protestáns teológiának áldozza. Strassbourg, Párizs és Tübingen egyetemein tanult teológiát, doktori disszertációjának témájául Kant vallásfilozófiáját választotta.

albert schweitzer
A fiatal Schweitzer

Eközben nem távolodott el a zenétől sem: nem csak játszott az orgonán, hanem tanulmányozta is a hangszert és a felújításában is jártasságot szerzett, miközben egyre inkább elmélyedt Bach alkotásaiban, 1908-ban egy kétkötetes művet is közreadott az zeneszerző műveinek poétikai vetületeiről. Miközben ezt kutatta, Cosima Wagnerrel is összebarátkozott, aki rengeteg gondolattal inspirálta a mű írása közben. Schweitzer nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy ne csak lejátssza Bach műveit, hanem azokat interpretálja is, így a későbbi Bach műveinek értelmezési irodalmára nagy hatással volt. 1905-ben, többek között Widorral közösen megalapították a Párizsi Bach Társaságot, amelynek célja, hogy kórusfellépések és orgonakoncertek által népszerűsítse Bach műveit.

schwitzer orgona
Az orgona, amelynek építésében is részt vett

Schweitzer eközben a strassbourgi Szent Miklós templom diakónusa, később a Szent Tamás Teológiai Kollégium igazgatója lett. Vallásosságára és pedagógia módszereire jellemző volt a a derűs hála. Már gyerekkorától úgy érezte, hogy neki valahogy vissza kell adnia azt a sok szeretet, amit a természettől kapott, főként a gyerekeket és az állatokat kell támogatnia. Úgy döntött, hogy harminc éves koráig saját terveit fogja véghez vinni, utána pedig, mondhatni jézusi mintára, humanitárius akciókban vesz részt, így segítvén a rászorultakon. De nem csak a bibliai Jézus-kép érdekelte, hanem az is, hogy miképpen ábrázolták és interpretálták Jézus alakját a később megjelent irodalmi és tudományos művek a 18. századig. Mikor betöltötte a harmincadik életévét, ígéretéhez híven jelentkezett egy a párizsi evangélikus misszió felhívására, ahova főként orvosokat kerestek. És bár a francia misszionárius társaság lutheranizmusa miatt nem fogadta el jelentkezését, ő úgy döntött, újra próbálkozik.

albert schweitzer
„Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes”

Családja és baráti legnagyobb csodálkozására, beiratkozott a hároméves orvosi képzésre. Sikerrel elvégezte az egyetemet, disszertációja Jézus alakját elemző pszichiátriai vonatkozású témával foglalkozott. 1911-ben doktorált és következő évben elvette Harry Breslau történész lányát, Helene Bresslaut. Újból pályázott az evangélikus misszió felhívására, nem jelent meg a kihallgatóbizottság előtt, azzal indokolva, hogy elhatározását teológiai okokból nem kérdőjelezhetik meg, viszont személyesen találkozott a bírálóbizottság minden tagjával. Eközben jótékonysági koncerteket és más eseményeket szervezett, az ilyen úton befolyt pénzt pedig összegyűjtötte, mivel egyre biztosabbá vált, hogy kiküldik az akkor még francia gyarmat Lambaréné városába. 1913 tavaszán, gyermekekükkel, Peterrel kiköltöztek Gabonba és felépítették a kis kórházat. Szinte első nap már kiderült, hogy rendkívül nagy szükség van a munkájukra. Az első világháború kitörésének hatása Gabonig is elért, biztonsági okokból a francia hadsereg megfigyelése alatt működhettek tovább. Három éven belül az egész család belebetegedett a megfeszített munkába és a trópusi vérszegénységbe. Visszavitték őket Bordeaux-ba. Mikor Schweitzer kicsit jobban lett, kihasználva, hogy Európában van, tovább folytatta kutatásait, a civilizáció filozófiájával foglalkozott. Közben megszületett második gyermekük, Rhena, aki későbbi ugyancsak humanitárius tevékenységet folytatott. Albert Schweitzer 1920-ra már annyira megerősödött, hogy újból jótékonysági koncerteket szervezett (miközben nyomtatásra előkészítette következő művét). Végül 1924-ben visszatért, bár most már a felesége nélkül, de további szakszemélyzettel.

schwwitzer lambarene
Az egyik ápoltjával

A kórházhoz hamarosan újabb épületeket húztak fel és lassan egy kis faluvá nőtte ki magát az intézmény. A második világháború alatt nem tudott hazamenni, csak 1948-ban térhetett vissza az akkor már Baden-Württembergben élő családjához. Ekkortól kezdve folyamatosan ingázott otthona és Gabon között, közben Amerikába is meghívták. 1952-ben megkapta a Nobel-békedíjat, ekkor hangzott el talán leghíresebb beszéde, A béke problémája. A nukleáris fegyverek használata ellen is többször felszólalt. A halála előtti hetekben dokumentumfilmet forgattak róla, Albert Schweitzer öröksége címmel, amelyben a narrátor Henry Fonda volt. 1965. szeptember 4-én hunyt el, kórházában, Lambarénében. Életéről szóló dokumentumfilmet teljes hosszában itt lehet megtekinteni.

lambarene korhaz schweitzer
A Lambaréné-i kórház ma

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2015.01.14. 15:20 • Címke: tudomány, évforduló