a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Szerepek, szerelmek, gyerekek

miafarrow lead

Mia Farrow 70 éves. Sok napilap köszöntötte a még mindig fiatalos színésznőt, s volt is miért. Nem csak 40 filmszerepére kell gondolni, amelyet a hatvanas évektől 2011-ig játszott, hanem a rendkívül aktív szerepvállalására UNICEF-nagykövetként, valamint tizennégy gyermekére, akik között vannak sajátok és örökbefogadottak is.

Pedig az ő élete sem kezdődött egyszerűen. Hét testvér között nőtt fel, de egyik bátyja, Michael repülőbalesetben elhunyt. Édesapja, a producer-forgatókönyíró John Farrow javíthatatlan nőcsábász volt, édesanyja, Maureen O'Sullivan színésznő viszont alkoholizmusba menekült, miután elvesztette fiát, ezért nem volt túl kellemes a légkör otthon. Édesapjuk korai halála után New Yorkba költöztek, itt modellkedni kezdett, többek között Diane Arbusszal és Salvador Dalival is dolgozott. Közben keresztapja, George Cukor heti 50 dollárt adott neki, hogy a lány végigjárja a Broadway előadásait és egy-egy rövid írásban tájékoztassa őt, hogy mit érdemes megnézni. 19 éves korában már a Peyton Place nevű ABC-tévésorozatban is szerepel és rendkívül népszerűvé válik. Farrow családjában a lányok inkább arra vágytak, hogy megházasodjanak, mégpedig a lehető legjobb partival. Mia, aki a legidősebb volt, viszont nem akart feltétlenül megházasodni, inkább saját útját akarta járni. Már a sorozatsikerek idején észrevették színésztársai és a riporterek is, hogy nem mindennapi, rendkívül intelligens lány, némi androgün jelleggel.

farrow

Így fedezte fel Frank Sinatra is, aki addigra már túl volt pár házasságon, többek között Ava Gardnerrel is. Az énekes annyira beleszeretett a lányba, hogy egyszer például magánrepülőt rendelt neki, hogy Farrow Palm Beachbe repüljön hozzá. 21 éves korában hozzáment az 50 éves Sinatrához, aki az első férfi volt az életében. Furcsa párnak találták őket, Ava Gardner a pletykák szerint kinevette őket, és a feleség rövid hajára célozva azt mondta, hogy „mindig is tudtam, hogy Frank végül egy fiúnál fog kikötni”. Két év múlva viszont elváltak, mikor Sinatra próbálta lebeszélni, hogy Rosemary's Baby című thrillerben játsszon, arra hivatkozva, hogy Mia megígérte: az ő Detektív című filmjében fog játszani akkor.

farrow rosemary baby
A Rosemary's Baby forgatásán

Farrow amúgy sem akart lemondani a szerepről, ráadásul már több forgatási napon is túl voltak. A válási papírok hamarosan megérkeztek. Ezután sem távolodtak el teljesen egymástól, Farrow riporterek kérdésére gyakran elismerte, hogy Sinatra volt élete szerelme. A válás után is közeli kapcsolatban maradtak. Mikor a kilencvenes évek elején későbbi társa, Woody Allen és közte feszült lett a viszony és Farrow elkezdett komolyan félni a rendezőtől, felhívta Sinatrát, aki azonnal a segítségére sietett. 1974-ben játszott Robert Redforddal a Coppola által rendezett A nagy Gatsby-ben, majd elmenekült egy kis időre egy indiai ashramba, ahol állítólag épp a Beatles tagjai is tartózkodtak.

farrow redford
A nagy Gatsby-ben Robert Redforddal

Hazafelé menet ismerkedett meg André Previn zeneszerzővel, akitől nemsokára terhes lett és ikreknek adott életet. Még terhessége alatt összeházasodtak és egy időre Londonba költöztek, és mivel akkor zajlott a vietnámi háború, ami mélyen érintette mindkettőjüket, elhatározták, örökbefogadnak egy veitnámi gyermeket. Az egy gyerekből végül három hátrányos helyzetű gyerek lett, de ez a házasság is válással végződött, mivel Mia egyre több és több gyermeket szeretett volna örökbe fogadni, Prévin viszont hatnál szeretett volna leállni. 1979-ben elváltak, bár a színésznő még jó darabig reménykedett, hogy rendbejönnek köztük a dolgok. Jellemző az is a színésznőre, hogy válási szempontból nem volt ambíciózus, soha nem vette igénybe ügyvéd szolgálatait, Sinatrától pár üveg bor maradt rá. Ugyanakkor mindig megtárgyalta a család minden egyes tagjával, ha új gyermek örökbefogadását fontolgatta.

Válásait követően többször is anyagi nehézségei voltak: bár Prévin fizetett gyerektartást és az iskoláztatási költségekbe is beszállt, Farrow annak ellenére, hogy nem volt túl motivált, visszament a kamerák elé. De hamarosan, 1979-ben, megismerkedett Woody Allennel, akinek több mint tíz éves kapcsolatuk alatt szinte mindegyik filmjében játszott, a Szentivánéji szexkomédiától elkedzve, a felejthetetlen Hanna és nővérein vagy a New York-i történeteken át egész a Férjek és feleségekig.

farrow 1980
Farrow 1980-ban, válás után még Woody Allennel boldogan

Aztán ebben az idillien sokszínűnek tűnő családban is bekövetkezett a tragédia. Woody Allent pedofília vádja érte, amely az egyik gyermekük ellen irányult. Dylan, a lány, aki végül soha nem mert vallani, azóta közreadott nyílt levelében hosszú évek rettegéséről ír, de a bíróság soha nem látta bizonyítottnak a szexuális együttlétet vagy bármilyen egyéb közeledési szándékot, amit a rendező mindig tagadott. Farrow elvált és sikerült elérnie, hogy Allen keveset láthassa a gyermekeit. Connecticutba költözött vidéki nyugalmas házába. 12 év házasság után elváltak, de a rendező közben már viszonyt kezdeményezett Soon-Yi-vel, Mia Farrow Prévinnel közösen örökbefogadott nevelt lányával. Farrow soha többé nem akart hallani a lányról.

Visszavonulása alatt is szerepelt évente egy filmben, majd 2000-ben az UNICEF felkérte az egyik kampányához, hogy menjen Nigériába és népszerűsítse a gyermekbénulás elleni védőoltást. Az ott látottak magukkal ragadták, és úgy érezte, többet is tehet az ügyérttehet. Másodszorra is visszatért Afrikába, de most nem egyedül, hanem Ronan fiával (aki bár hivatalosan Woody Allen fia, de Farrow sem tagadta, hogy lehet a Sinatráé, erről árulkodik a hasonlóság is). Ekkor olyan történetekkel találkoztak ott, mint azé a férfié, aki ránézett Ronan övére és elméslte, hogy neki is volt nemrég egy öve, de azt kénytelen volt megenni (!). Farrow ezután rendszeresen visszatért Afrikába, főképp a ruandai mészárlás helyeire, ott próbált segíteni. Többek között elítélte II. János Pál pápát is, aki annak ellenére, hogy Ruanda katolikus ország, nem tett semmit a vérengzés ellen.

farrow afrikaban
Farrow az elhanyagolt Közép-afrikai Köztársaságban

Miután arról értesült, hogy Szudánban, Darfurban is hasonló vérengzés van készülőben, odasietett és haldoklókon, túlélőkön próbált segíteni. Mikor 2009-ben a segélyszervezetek munkatársainak több mint 40 százalékát kiutasította Omar Hassan al-Bashir szudáni elnök, Farrow éhségsztrájkba kezdett, amit legnagyobb sajnálatára 12 nap múlva abba kellett hagynia. Egyes hozzátartozói kicsit Jeanne D'Arcnak tartják elszántsága miatt, de sokan egyetértenek vele és támogatják. Játékfilmeket már nem forgat, viszont folyamatosan dokumentálja az afrikai történéseket. Bár idejének nagy részét Csádban vagy Szudánban tölti fiával együtt, amikor hazatér, szomszédjainak, például Rose Styronnak (William Styron özvegyének) és Philip Rothnak meséli kalandjait.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2015.02.12. 15:10 • Címke: nők, évforduló

Kapcsolódó írások