a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Animációs kincsek a Vigadóban

magyar animacio 100 leadFebruár 11. és március 1. között látogatható a magyar animáció 100 éves történetét felvonultató kiállítás a Pesti Vigadóban.

A filmgyártás legszínesebb fejezete az animáció, mely technikák sokaságát fedi le: rajzfilm, bábfilm, gyurmafilm, hogy csak a legismertebbeket soroljuk. Ez a színkavalkád a kiállítás látványában is megjelenik: képes-szöveges tablókon és a térben elszórt színes kockán lehet végigkövetni az animációs film hazai alakulását. A kiállítás egyik kiemelt szakmai partnere a MaNDA, ahonnan rengeteg kincs kerül bemutatásra a tárlaton. Az alábbiakban ebből emeljük ki a hét legkülönlegesebbet.

Az első animációs emlék: Vértes Marcell krétaanimációi

A grafikusművész Vértes a rövid életű Est Híradó számára készített fekete táblára rajzolt politikai karikatúrákat az őszirózsás forradalom idején. Az egyetlen rész, melyben a krétarajz a filmtechnika segítségével megmozdul, A béke angyala címet viseli.



Vértes Marcell animációi adták az ihletet a technika felelevenítésére Csáki László kortárs filmrendezőnek is, aki ezt a nagyon egyszerű eszközt a digitális technikával korszerűsítette, például így készült legutóbbi, Ebolaj című filmje, amelyért 2013-ban a KAFF-on fődíjat kapott. Ennek a filmnek egy jelenetét rajzolta újra a kiállítás közepén felépített moziterem fekete falára.

Az amerikai cartoon hazai képviselője: Valker István

1934-ben készült el Temesváron Valker István (1903–1982) kombinált technikájú Polly Triks című filmsorozatának első darabja. A kisfilmek főszereplője a gyermekszínész Pollák Ági, aki rajzfilmes karakterekkel szerepelt együtt, akárcsak Walt Disney első sorozata, az 1923 és 1925 között készült Alice komédiák kislány főhőse. A filmnek a magyar származású Winkler Margit volt a producere. A Polly Ági-filmeket a kislány édesapja, Pollák Géza finanszírozta, aki tehetős harisnyagyáros volt, és kislányából mindenképp színészt szeretett volna nevelni, ahogy a Filmkultúrán Lendvai Erzsi cikkéből kiderül.

Valker - Polly Ági - A sztepptánc
Valker István Sztepptánc (Polly Ági-rajzfilmek)

Valker nemcsak témájukban, hanem stílusában is a korabeli népszerű amerikai rajzfilmeket imitálta. A matróz kisfiú egyenesen Betty Boop hasonmása, egy későbbi filmjében, az 1943-as A csavargó szerencséjében, ami már teljes egészében rajzolt, minden és mindenki mozog. Az emberi karakterek mellett a tárgyak is gumiszerű ruganyossággal kelnek életre (innen a mozgatási stílus angol elnevezése: ’rubberhose’, azaz gumitömlő).

Valker A csavargó szerencséje (1943)
A csavargó szerencséje (1943)

Gasparcolor: Macskássy Gyuláék színes reklámfilmjei


A vegyész Gáspár Béla (1898-1973) által 1932-ben Berlinben kifejlesztett Gasparcolor az ekkoriban robbanó színes film technikai fejlődésének egyik fontos lépcsőfoka volt. Az eljárás a teljes színspektrumot lefedte, és a korban használt két szín helyett a három alapszínből keverte ki a Gasparcolorra jellemző vibrálóan élénk színeket. Mivel egyetlen kocka rögzítéséhez három egymást követő expozícióra volt szükség, élő szereplők felvételéhez nem lehetett használni, de a trükkfilm területén sikerrel alkalmazták a korszak olyan jelentős filmes műhelyei és avantgárd alkotói, mint a német Oskar Fischinger, az Angliában dolgozó Len Lye vagy a Macskássy Gyula vezette budapesti reklámfilmstúdió is.

Macskássy Gasparcolor

Macskássyék cell-, báb- és tárgyanimációs technikával dolgoztak, de vannak élőszereplős filmjeik is. A leggyakrabban kávét, cigarettát, izzólámpát és hashajtó pirulákat hirdető reklámfilmek egyediségét jelzi, hogy a legtöbbnek önálló címet is adtak: A boldog király kincse a Nikotex dohánytermékeket, az Izzó szerelem az új energiatakarékos Tungsram égőket, A szerencsés flottás a Zwack Unicumot hirdette.

Macskássy Izzó szerelem
Izzó szerelem

Az 1939-ben készült, cipőpasztát reklámozó Schmoll Szimfónia egyetlen ismert példánya pár éve az amszterdami Eye Filmarchívumban került elő. (A Macskássy-reklámfilmek digitális felújítása és kiadása szintén a MaNDA tervei között szerepel.)

Macskássy Schmoll Paszta

Tihanyi rege: egy betiltott mesefilm

Kevesen tudják, hogy az ötvenes évek jól ismert mesefilmjei, A kiskakas gyémánt félkrajcárja vagy a Két bors ökröcske című mesék mellett volt olyan rajzfilm, amelynek az elkészültét a Rákosi-korszak filmgyári cenzorai megakadályozták.

A Tihanyi rege forgatókönyvét 1952-ben Mészöly Miklós írta Garay János Rege a tihanyi visszhangról című, 19. századi balladájából. A Macskássy-stáb 1952 szeptemberében a Tihanyi-félszigeten készített a filmhez látványterveket. Az átdolgozás azonban nem felelt meg a korabeli követelményeknek, és a film politikai bírálója a filmtervet társadalmilag haszontalannak minősítette: 
„Van-e ennek a »mesének« valami határozott eszmei-erkölcsi tartalma? Nincs. Van-e egyáltalán valami mondanivalója, szolgál-e valami tanulsággal? Nem. Mit ad hát akkor egyáltalán ez a »mese«? Magyarázatot, méghozzá misztikus, idealista magyarázatot ad egy olyan egyszerű természeti tüneményre, fizikai jelenségre, mint a tihanyi visszhang.”

Tihanyi rege
Tihanyi rege


1952-ben egy másik rajzfilm az MHK-t, azaz a „Munkára, Harcra Kész” elnevezésű mozgalmat is népszerűsítő, sablonos állatmese, az Erdei sportverseny gyártása zöld utat kapott.
A Tihanyi rege forgatókönyve, a látványtervek és mozgáspróbák a MaNDA archívumában őrzött Macskássy-hagyatékban vannak, melyet a Macskássy Gyula életművét feldolgozó, egyelőre kiadatlan könyvhöz kapcsolódó kutatás során találtunk meg. A kiállításon ebből is látható pár kép.


Híradórészletek

A kiállítás anyagát az 1989-ig a moziban futó heti filmhíradókból vett részletek színesítik. A MaNDÁban erre az alkalomra külön digitalizálták a Pannónia Stúdióban forgatott híradóanyagokat.

MFH. 1973 május Jankovics Marcell János Vitéz bemutatója
Jankovics Marcell a János vitéz bemutatójáról (MFH 1973/5)

A bejátszásokban a szemünk előtt épül fel a pár tucatnyi főt számláló műhelyből a több száz főt foglalkoztató nagyüzem, miközben a jól ismert rajzfilmek kulisszatitkaiba is bepillanthatunk: az Egér és oroszlán mellett az első magyar egészestés rajzfilmről, a János vitézről, a Ludas Matyiról, a Gusztáv-sorozatról, illetve az első magyar filmnek járó Oscar-díjat begyűjtő Rófusz-filmről, A légyről is készült annak idején mozgóképes híradás.

Rófusz Ferenc A légy Mariai Gábor

Ráadásként meg lehet tekinteni azt az 1953-as felvételt is, amelyen a tatabányai sztahanovista vájárok kikapcsolódásként rajzfilmet készítenek a bányászfiú Palás Tóni rajzfigura főszereplésével.

MFH. 1953 augusztus: Rajzfilm készül Tatabányán. Palas Tóni
Rajzfilm készül Tatabányán Palás Tóniról (MFH 1953/8)

Plakáttár: magyar animációs mozifilmek plakátjai

Macskássy-Várnai Ceruza és radír

Régi animációs filmek újranyomott posztereiből, melyek a filmarchívum plakáttárában találhatók, látható egy válogatás, benne olyan népszerű filmek álló hirdetéseivel, mint A ceruza és a radír, a Suli-buli, a János vitéz, a Vízipók-csodapók, a Daliás idők vagy a Fehérlófia.

daliás idők

Ritkán látott rövidfilmek

A Vigadós kiállítás különlegessége, hogy egy apócska moziteremben egész napos filmvetítés várja a látogatókat, melynek legnagyobb része a filmarchívum gyűjteményéből került ki. A programban a klasszikus egészestés rajzfilmekből vett részletek mellett a legfontosabb fesztiváldíjas rövidfilmek is helyet kaptak, melyek az 50-90-es évek között a Pannónia Filmstúdióban készültek. A hatvanas évek legsikeresebb filmjeiből készült, digitálisan felújított válogatás egyébként már DVD-n is elérhető, és idén nyárig a hetvenes évek animációs gyöngyszemeinek felújítása és a sorozat folytatása is tervbe van véve.

magyar animacio gyongyszemei 3d

A MOME animációs szakos hallgatói az egész estés mozikhoz, valamint a legsikeresebb rövidfilmekhez készítettek mozgó plakátokat, melyekből az alábbi válogatás most látható először a MaNDA honlapján.

Orosz Anna Ida

• Publikálva: 2015.02.13. 15:01 • Címke: kiállítás, animáció