a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Március 15-én indul a Kossuthkifli

kossuthkifli_logo

Március 15-én este debütál a közmédia új hatrészes sorozata, a Fehér Béla regényéből forgatott Kossuthkifli a megújuló Duna csatornán.

Az epizódonként 53 perces, kosztümös szériát beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója reményének adott hangot, hogy a Kossuthkifli olyan szerepet fog betölteni, mint egykor A Tenkes kapitánya vagy A kőszívű ember fiai.



Megjegyezte: a történelmi sorozattal a közmédia hosszú kihagyás után folytatja tévéfilmes hagyományait. Elmondta, hogy a széria költségvetése 816 millió forint volt, ebből 505 millió forintot állt az MTVA, 100 millió forinttal pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a sorozatot. Mintegy 200 millió forint pedig szponzorok felajánlásából származik. A vezérigazgató hangsúlyozta: terveik szerint a közmédia többször is műsorra tűzi a Kossuthkiflit, amely először a megújuló Dunán lesz látható március 15-én.

Kossuthkifli fotózás
A Kossuthkifli forgatásán

Rudolf Péter, a Kossuthkifli rendezője hangsúlyozta: nagy álma valósult meg a sorozattal, amelyet mintegy 200 helyszínen, 100 színésszel forgatott 75 napon át 2013 nyarától. Fehér Béla 2012-es azonos című regényéből Hársing Hilda, az operatőr Kapitány Iván és ő írta a forgatókönyvet. „Minden mondata filmforgatókönyv” – jegyezte meg Rudolf Péter a regényről. Kitért arra is, hogy a forgatást hosszú casting előzte meg, ugyanakkor reményének adott hangot, hogy a közmédia tévéjátékainak köszönhetően a fiatal színészgeneráció hasonló helyzetbe juthat, mint a nyolcvanas években az ő korosztálya, hiszen a közönség már a képernyőről megismerte őket. Fehér Béla felidézte, hogy többször járt a forgatáson és bár kezdetben úgy érezte, nincs köze a készülő szériához, a munkálatok során egyre közelebb érezte magához a mozgóképes adaptációt is. „Ha filmrendező lennék, valószínűleg ugyanígy csináltam volna meg” – hangsúlyozta, megemlítve, hogy a széria visszaadja a könyv iróniáját, humorát, még a politikai kacsintásait is. Kapitány Iván operatőr a forgatás nehézségeiről mesélt, hiszen csaknem 200 helyszínen dolgoztak. Megjegyezte, hogy bár sok eredeti helyszínen forgattak, a digitális munka, a greenbox technika nélkül nem lehetett volna megidézni a 19. századi Magyarországot.

kossuthkifli_kalloy
Kálloy Molnár Péter és Lengyel Tamás

A sorozat zenéjét Hrutka Róbert szerezte, aki elmondta: eddigi legszebb munkájának tartja a Kossuthkiflihez készült két és fél órányi, szimfonikus zenekarral rögzített anyagot. Megjegyezte: korabeli népdalokat is gyűjtöttek, hogy felidézhessék, milyen dallamok szólalhattak meg a korban. Az egyik főszerepet játszó Reviczky Gábor a forgatás nehézségeit idézte fel, megjegyezve, hogy a kosztümös filmekben a színészekre különösen sok megpróbáltatás vár. Szerepéről szólva kiemelte, hogy egy főrendőrt játszik, aki a fiát üldözi, hogy visszaszerezze a pénzét. Kőszegi Ákos egy 19. századi James Bondként jellemezte karakterét, valamint élete legnagyobb élményének nevezte a forgatást, csakúgy mint Lengyel Tamás, aki a szerelmi szálat jeleníti meg a sorozatban egy „férfiaskodó, nemzeti érzelmű, már-már hisztérikus” figuraként. Kálloy Molnár Péter, aki a kocsist játssza a filmben, arról szólt, hogy a film kedvéért diplomát szerzett fogathajtásból, ugyanakkor méltatta a regény nyelvezetét is, amelyet színészként nem volt könnyű visszaadnia. Haumann Péter szerepéről elmondta, hogy egy cukrászt alakít, akinek legfontosabb, hogy visszaszerezze a lányát. Szerinte a karaktere révén a nézők megismerhetik, mit gondolt a polgárság a szabadságharcról.

kossuthkifli
Kosztümös film számos romantikus-menekülős jelenettel

Scherer Péter, aki egyfajta krónikást alakít a sorozatban, arról szólt, hogy a Kossuthkifli egy legendás korról szól iskolában tanult szereplőkkel, a sorozat azonban megmutatja, hogy mindez milyen hatással volt a kisemberekre. Újságírói kérdésre elhangzott: a költségvetés nem éri el az átlag magyar filmekét, Rudolf Péter szerint az ötórányi anyag három hosszú nagyjátékfilmet adna ki. Kapitány Iván hozzátette, a Kossuthkifli költségvetése messze alatta van a szükségesnek, hiszen kosztümös filmet forgattak, sok digitális utómunkával.

MTI

• Publikálva: 2015.03.03. 14:03 • Címke: film, 100 híres képzőművész