a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

A Déli pályaudvar nem is délen van

deli leadA Déli pályaudvart leginkább a Balatonra igyekvők használták nyáron. Nem volt ritka, hogy félig bikinis lányok és napszemüveges, papucsos fiúk vártak itt a csatlakozásra, izgatottan, hogy odaérjenek, vagy csüggedten, mert egy hét üdülés fárasztó is tud lenni.

A Déli pályaudvart nem azért hívják Délinek, mert onnan csak délre indulnak a vonatok, vagy mert a város déli részén fekszik. Az épület elődje 1861-ben nyílt meg, a Déli Vasút tulajdonában volt, eredetileg Buda állomásnak hívták. Főképp a Buda és a Kanizsa között közlekedő vonatok végállomása volt. Épülete ekkor még csak egy fa csarnok, amely korabeli mércével komoly felszereltséggel rendelkezett. 1873-ban kapta a Déli pályaudvar nevet, a vasúttársaság neve alapján. Sokáig állt még a faépület, a század elején további jegykiadó csarnokkal is bővítették.

 
deli palyaudvar fortepan
Tabáni látkép, háttérben a Déli pályaudvarral, az 1900-as évek elején (fotó: Fortepan)
 
deli palyaudvar
A Déli pályaudvar felülnézetből, 1935-ben (fotó: Fortepan)

A második világháborúban szinte porig bombázták a faépületet, és vonatok sem futottak be. Működésének megkezdését az is hátráltatta, hogy a negyvenes években elkezdődött felújítási munkálatok nem érintették a Déli pályaudvar épületét, csak a síneket. 1953-ban egy nyilvános tervpályázatot hirdettek meg az indóház valamint egy 10 emeletes szálloda megépítésére is, annak apropóján, hogy már akkor lehetett tudni, hogy a piros (2-es) metró végállomása a Déli Pályaudvar területén lesz, ám 1954-ben a metróépítés leállt egész a hatvanas évek elejéig. Ekkor, Kővári György tervei alapján avatták fel több lépcsőben az épületet. Ekkor húzták fel az alábbi híradórészletben is látható nagyméretű, lapos üvegépületet az addigi ideiglenes épületek helyett, és ideiglenes perontetők is épültek. Így 1962 nyarán, a balatoni szezon elindulása előtt megnyithatott az épület, amely az utazók kényelmét és könnyebb közlekedését szolgálta.

video


A videón látható épület nem a végleges, mivel Kővári György tervei alapján folytatták az épület rekonstrukcióját, amelyet a 2-es metró megnyitására akartak elkészíteni. A nyugati része el is készült addigra, egyszerre adták át a metróállomással, a indóház többi része pedig 1975-ben nyílt meg és azóta is használták az utazók. 2015 elején viszont a síneket érintő földomlások miatt lezárták a pályaudvar vasútforgalmát, amelyet azóta a Kelenföldi pályaudvar vett át. A Déli további sorsa egyelőre bizonytalan.
 
Bakk Ágnes

• Publikálva: 2015.03.13. 12:04 • Címke: filmhíradók, város, fortepan