a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Ingyenes 3D-nyomtatási workshop

3d lead

A LOFFICE ingyenes 3D printing workshopot rendez március 20-án.

Érdekli a 3D nyomtatás és a 3D scannelés világa? Sokat hallott és olvasott a technológiáról, de még nem volt alkalma kipróbálni, hogyan működik és milyen területeken használják? Szeretné látni a nyomtatási folyamatát és kipróbálni 3D nyomtatókat? Minderre lehetőség nyílik a LOFFICE és FabLab Budapest közös szervezésű workshopján. A résztvétel ingyenes, elég regisztrálni.

Program

10.00 – 11.1510.00-11.15 Az additív gyártástechnológia – Pap Dávid (FabLab Budapest)
• története
• az egyes technológiák bemutatása
• a 3D nyomtatás és a hagyományos gyártástechnológiák kapcsolata

11.30-12.15 A 3D nyomtatás hatása a művészetre, a divatra és az építészetre  Szabó Péter (Parametric Art)
• mit jelent a szabad formaalkotás
• mit jelent a parametrikus generatív modellezés
• példák a tárgyalkotás és az építészet világából

12.30-13.30 3D nyomtatás a gyakorlatban  Veres-Székely Vidor (FabLab Budapest)
• a 3D nyomtatás előkészítése FDM technológia esetében
• a felhasználható anyagok körének bemutatása
• a 3D nyomtatás folyamata

13.45-14.00 3D scanner bemutató  FabLab Budapest

3d elefant
3D nyomtatással készült csipkézett elefántfej – mert ilyet is lehet

Mi is az a FabLab?

A FabLab Budapest a Massachusetts Institute of Technology (MIT) FabLab Hálózatának hazai nyitott innovációs közösségi műhelye. A FabLab a tudás és a technológia megosztásáról szól, mindezt egy oktatási programmal valósítva meg. Világszerte elterjedtek olyan független társaságok, amelyek az erőforrásaik és eszközeik megosztásával biztosítják azok jobb és hatékonyabb kihasználtságát. Fontos tényezője ezen közösségek sikerének, hogy nemcsak az erőforrásokat osztják meg, hanem az ötleteiket is. „Közel négy évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy létrehozzuk Magyarország első nyitott műhelyét. Álmunk és célunk egy olyan befogadó környezet és közösség megteremtése, ahol az alkotni és kutatni vágyók egy helyen megtalálnak minden olyan eszközt és az eszközökhöz szükséges szaktudást, amelyek segítségével létrehozhatják első prototípusukat. Célunk egy, az innovációs folyamatok belépési küszöbét csökkentő gyorsprototípus-gyártáshoz szükséges infrastruktúra és közösségi tér létrehozása, ahol egymásra találnak az emberek és az ötletek, és mi megmutatjuk, hogy azokat hogyan lehet megvalósítani.”  Pap Dávid

Az esemény Facebook-meghívója itt található.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2015.03.17. 10:43 • Címke: tech@home