a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Adalékok a szívószál történetéhez

szivoszal_lead.jpgValószínűleg csak kevesen gondolnak arra, milyen komoly, már-már megoldhatatlan nehézségek tornyosulnak napjaink szívószálkutatói előtt.

Mert igaz ugyan, hogy e hasznos kis eszköz fizikai és kémiai tulajdonságai, társadalmi szokásokra gyakorolt hatása, vagy a használatához szükséges fiziológiai jelenségek jól mérhetők, egyszerűen leírhatók; ugyanakkor a szívószáltörténeti kutatások a dolog természetéből adódó nehézségek miatt ma még gyermekcipőben járnak. Úgy tűnik, hiába is tesszük fel a fontos kérdést: mióta használ az emberiség szívó- vagy akár szalmaszálat, a források hiányosságai miatt bizonytalanságra vagyunk kárhoztatva.

Igaz, némely támpontok ma már szerencsére megkönnyítik a kutatók tájékozódását. Segítségünkre lehet a nyelv- és irodalomtörténet, a művészettörténet, nyomdatörténet, a modern szappanbuborék-történeti kutatás, valamint néhány általános történeti forrás is.

Ezek közül a legjelentősebb az a technikatörténeti információ, amely szerint Chester Marvin Stone nevéhez fűződik a papír szívószál feltalálása. A zseniális újító 1842-ben született Ohióban. A feltalálás lényegében családi örökség volt nála, hiszen már édesapja is számtalan praktikus eszközzel gazdagította az emberiséget. Marvin Stone szellemes ötlete a papírsodrás gépesítése volt, amely a szívószálipar megteremtésén kívül forradalmasította a dohányzás modern formáját is. A hosszú folyamat eredményeként napjainkra a tubák csaknem teljesen kiszorult a hétköznapi életből, és a szivarozás, valamint a pipázás csillaga is leáldozott.

Buborékfújó angyal egy 1777-es, debreceni kötetben
Buborékfújó angyal egy 1777-es, debreceni kötetben.

Sokan azonban megfeledkeznek arról az egyszerű tényről, hogy a szívószálak használatát nem Marvin Stone-nak köszönhetjük, a lángeszű feltaláló csupán a korábbi, szalmaszálas megoldást lépte túl. Erre azért volt múlhatatlan szüksége az emberiségnek, mert a természetes növényi száraktól mind a mai napig mellékíze lesz az elfogyasztott italoknak – habár a modern géntechnológia napjainkban valószínűleg megoldást teremthetne e kényelmetlen állapot leküzdéséhez.

A történelem első szívószála 1888-ban készült spirálisan tekergetett és parafinnal bevont Manila-papirosból. Marvin Stone zsenialitásának köszönhetően már e korai prototípus kifejlesztésénél szempont volt a citrommag elkerülése a limonádéban: ennek megfelelően a szívószál átmérője olyan keskenyre készült, hogy e paraméter megakadályozza a szétrágva kesernyés ízű magok szájba jutását. Stone nemcsak zseniális feltaláló, de nagyszerű üzletember is volt, ezért 1888. január 3-án szabadalmaztatta kincset érő találmányát, amely hamarosan gazdaggá tette. A pénz és a jólét azonban nem szédítették el, szívószálgyárának munkásairól atyailag gondoskodott, jó erkölcseikre vigyázott, és többek között gazdag könyvtárat is alapított szórakozásukra és szellemi épülésükre, amelyben bizonyára a szívószálkutatásról is olvasgathattak érdekes munkákat.

E nagyszerű és lelkesítő történet választ ad a XX. század szívószáltörténetének több fontos kérdésére is – igaz, egy döntő technológiai változás, a polipropilén szívószálakra való áttérés további magyarázatra szorul, ennél azonban érdekesebb kérdés, hogy a mesterséges szívószálak előtt divatban lévő természetes szalmaszálak mióta szolgálták az emberiség kulturált italfogyasztásának ügyét.

Pontos válasz nehezen adható, az azonban biztos, hogy a nyelvtörténet és a művészettörténet jóvoltából több támpontunk is lehet. Fontos tudnivaló az is, hogy a világ első mesterséges szívószálát nem Marvin Stone készítette, hiszen a Dél-Amerikában sokfelé ismert jezsuita teát már legalább száz évvel korában is fém szívószállal fogyasztották, sőt valószínűleg már a guaraní indiánok is így vették magukhoz a maté fa megszárított leveleiből készült gyógyhatású főzetet.

Nálunk Magyarországon azonban a maté szívószálat nem tekinthetjük a mai szívószál ősének, szemben mondjuk a lopótökkel. Ugyanakkor a szalmaszál hazai használatának is számtalan bizonyítéka van: mindenek előtt saját szappanbuborék-történeti publikációinkra kell utalnunk, amelyek bebizonyították, hogy Sir Charles Vernon Boys (1855-1944) angol fizikus etruszk szappanbuborék-fújásra vonatkozó felfedezése, amely 1890-es Soap Bubbles című, meghatározó jelentőségű művében jelent meg, valamint napjaink buborékfújási szokásai között nem csupán Jean Simeon Chardin francia festőművész 1733-as Buborékfújó fiúja és néhány nyugat-európai példa található, hanem többek között egy debreceni könyv nyomdadísze is.

Ez a kötet Flavius Eutropius Római történetének 1777-es Margitai István által készített kiadása, mely fényesen bizonyítja nem csupán a hazai szappanbuborék-fújás legalább 230 éves történetét, hanem a szalmaszál használatáét is, amely már a XVIII. században is Európához kapcsolt minket.

Dohányzó vagy szívószálat használó gyermekek Luther Márton 1562-es wittenbergi Opera omniájában
Dohányzó vagy szívószálat használó gyermekek Luther Márton 1562-es wittenbergi Opera omniájában.

A szívószál történetének vizsgálatát gazdagíthatja egy 1562-es wittenbergi Luther-összkiadás, amelynek egyik S iniciáléjában látható gyermekek vagy szívószálat használnak valamilyen krémes étel elfogyasztásához, vagy – eléggé el nem ítélhető módon – dohányoznak. (Elvileg ezt sem zárhatjuk ki, annál is kevésbé, hiszen, mint ismeretes, a dohányzást elítélő és tiltó egyházi rendelkezések későbbiek.) Sajnos a Laurentius Schwenk nyomdájából kikerült illusztráció túlságosan elnagyolt ahhoz, hogy pontos véleményt alkothassunk arról szívószál- vagy dohányzástörténeti forrást látunk-e az iniciáléban.

Száj nélküli lények Hartmann Schedel Liber chronicarumában. (Nürnbeg, 1493)
Száj nélküli lények Hartmann Schedel Liber chronicarumában (Nürnberg, 1493).

Ennél lényegesen egyértelműbb szívószál ábrázolás látható Hartmann Schedel Liber chronicarumának a világ furcsaságairól számot adó fejezetében. Ez a rész, amely a sziámi ikrektől kezdve a farkasemberig sokféle különlegességről tájékoztatja olvasóit, leírja azokat a bizarr lényeket, akiknek nincs szájuk, csupán kis lyuk található az orruk alatt, s így kizárólag szívószál segítségével illetve apró galacsinok formájában tudnak táplálékot venni magukhoz. A könyv 1493-ban jelent meg Koberger nürnbergi nyomdájában, s ennek alapján teljes biztonsággal állíthatjuk, hogy a szívószál már a reneszánsz idején is ismert volt Európában. Sőt, a helyzet még ennél is sokkal jobb, hiszen Schedel Világtörténete korábbi művek kompilációja, s e különös, szívószállal táplálkozó népcsoport ókori útleírásokból ismert: a néma és szájnélküli embereket Etiópiába helyezte a képzelet. A szívószál tehát legalább kétezer éves történettel rendelkezik, szinte azt mondhatjuk, elemi része civilizációnknak.

Fáy Zoltán

• Publikálva: 2012.04.24. 12:33 • Címke: művelődéstörténet