a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Habsburg, akiért tűzbe mentek a magyarok

József főherceg a harctéren

elso_vilaghaboru_leadGyakori kvízkérdés, hogy hány kormányzója volt Magyarországnak. A versenyzők pedig rendre megfeledkeznek József főhercegről, aki alig több mint két hétig, 1919. augusztus 7-23. között töltötte be ez a magas pozíciót. A MaNDA gyűjteményében őrzött négy és fél perces első világháborús tudósítás kapcsán ismerkedhetünk most meg e jeles férfiúval.

Akinek már az nagyapja, az Alcsúton mintagazdaságot létrehozó népszerű József nádor sokat tett az országért. Apját, József Károly főherceget, a kitűnő katonát és tudóst pedig a szabadságharcos bencés, Rómer Flóris nevelte. A visszavonulást biztosító József Károly alól négy lovat lőttek ki az amúgy vereséggel végződő königgrätzi csatában. Ő volt mellesleg az MTA igazgatósági tagjaként első cigány szótár és nyelvtan szerkesztője (1888), aki ismét megpróbálkozott a népcsoport letelepítésével is. Legidősebb fia, József (Vitéz Habsburg-Lotaringiai József Ágos főherceg) Alcsúton született 1872-ben, 1891-ben pedig gyalogos hadnagyként már az Aranygyapjas rend birtokosai közé tartozott. 1908-ban, 36 évesen már tábornok, a Nagy Háború kitörésekor altábornagyként hadtestparancsnok, aki előbb Szerbiában, majd az orosz támadás után, 1914 őszétől Galíciában harcolt. Sikeresen szervezi meg a Kárpátok védelmét, a kiválasztott híradós felvételek ebben az időszakban készültek. Nem véletlen, hogy 1915-ben már az olasz fronton találjuk. Katonáival, a temesvári VII. hadtesttel a Doberdo-fennsíkon küzd sikeresen, nyolc isonzói csatát harcolnak végig. (Csak a II. csatában 25 ezer embere vérzik el a San Michele hegy megtartásánál.) Mivel rendesen az első vonalból irányította a küzdelmet és mindig odafigyelt emberei ellátására, katonái is nagyon szerették, szó szerint a tűzbe is belementek érte.

video

Talán ezért is teszi meg az új uralkodó, Károly 1916 végén az orosz front parancsnokának, majd az itteni harcok elültével, 1918 januárjában már a Piávénél találjuk, ahol hű magyarjaival sikeresen teljesíti a támadási terv ráeső részét, elfoglalja a Montello hegyet. Nem mellékes, hogy a kudarc után rendezetten vonul vissza a folyó keleti partjára. Az összeomlás előtt közvetlenül tábornagyi kinevezéssel a balkáni frontot bízza rá az uralkodó, október 26-án pedig az összes magyar katona parancsnokának és teljhatalmú magyarországi helytartójának („homo regius”) nevezi ki. József Magyarország déli határainak megvédését szervezi, október 28-án ezért Károlyi Mihály helyett Hadik Jánost nevezi ki a király nevében miniszterelnöknek. Az események hatására viszont három nap múlva már Károlyi veheti át tőle a miniszterelnöki megbízatást. A proletárdiktatúra 133 napját megfigyelés alatt, alcsúti kastélyában tölti, majd a bukás után, augusztus 7-én ötven csendőrrel elkergeti a tehetetlen Peidl-kormányt és immár kormányzóként Friedrich Istvánt nevezi ki miniszterelnöknek. A megszálló románok és az antant nyomására Horthy javára lemond tisztségéről, cserében 1920-ban ő lesz az első, akit vitézzé avatnak. (Az avatások állandó helyszíne lesz a Margitsziget, melynek rendezésében is elévülhetetlen érdemei vannak, mint tulajdonosnak.) Felsőházi tagként megírja hét könyvben emlékiratait, 1938-tól pedig az MTA elnöki székében láthatjuk viszont. 1944-ben nyugatra menekül, végül Horthy halála után, 79 évesen ő lesz az, aki feléleszti a Vitézi Rendet.

De filmünkön még csak 42 éves, altábornagy és hadtestparancsnok. Aki cigarettázó törzsével, köztük egy langaléta huszártiszttel megszemléli védelemre berendezkedő csapatait. Tiszteleg, vállon vereget, elbeszélget a bakákkal, hozzászól a krumplipucoláshoz és a 1909M tábori mozgókonyhában való főzéshez. Ellenőrzi egy erdőben a futóárkok ásását, végül az első vonal bunkereihez is eljut. Az operatőr is tisztességes munkát végez, csak arra nem figyel, hogy cigarettájának/pipájának füstfelhői állandóan a kamera lencséje elé kerülnek.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.04.10. 08:00 • Címke: történelem, első világháború 100