a rovat írásai

A déli harangszó 560 éve szól

Ötszázhatvan éve, 1456. június 29-én rendelte el III. Callixtus pápa a déli harangozást a templomokban, a Nándorfehérvár elleni török támadás kivédésére irányuló könyörgésként.

Poznań–Varsó–Magyarország – 1956

A poznani munkásfelkelés kitörésének 60. évfordulója alkalmából szabadtéri fotókiállítás nyílik hétfőn Poznanban, a következő napon pedig Varsóban, a szejm előterében. Az ikertárlat az 1956-os lengyelországi és magyarországi eseményeket mutatja be.

Pizarro, aki becsapta az Inka Birodalom királyát

Négyszázhetvenöt éve, 1541. június 26-án gyilkolták meg limai palotájában saját társai Francisco Pizarrót, az Inka Birodalom meghódítóját.

Best of MuzÉj 2016

Mit ajánl a MaNDA a Múzeumok Éjszakájára? Applikációt, móka-kacagást, beszélgetést és igazi Moszkva téri nosztalgiabulit.

Olimpia és politika – Berlin/Barcelona 1936

A berlini nyári olimpia és a barcelonai munkásolimpia, az Olimpíada Popular 80. évfordulója alkalmából Olimpia és politika – Berlin / Barcelona 1936 címmel kiállítás nyílik a Blinken OSA Archívumban.

Ahol elakadt a villámháború

1941. június 22-én, hajnali 3.15-kor tüzérségi össztűzzel, bombázó repülőgépek százainak bevetésével, majd 3500 km-es arcvonalon 153 német és 29 szövetséges hadosztály támadásba lendültével a hitleri Németország hadüzenet nélküli háborút indított a Szovjetunió ellen, amivel új szakaszába lépett a második világháború.

​Veseelégtelenség és oxigénpalack

A 150 éve született Korányi Sándor, báró és professzor, akinek szép pályafutásáról csakis apjáéval együtt lehet megemlékezni. Mert Korányi Frigyes volt az, aki kitaposta azt az utat, amin elindulva fia a nemzetközi orvostudomány jelentős képviselői közé került. Sőt, ehhez kellett már a nagyapa is, aki még Korányi (Kronfeld) Sebald névvel praktizált mindenki legnagyobb megelégedésére, Nagykállóban.

​Istennek szentelt élet munkával és annak gyümölcseivel

Kolostorokba, azok refektóriumába, étkezőjébe pillanthatunk be még néhány napig a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Persze a győri, vagy a pannonhalmi refektóriumot nem lehet áthozni Óbudára, de körül lehet járni, a részleteken keresztül meg lehet mutatni, mint ahogyan a kolostori életet is. Amiről egyre kevesebb fogalmunk van szekularizálódó világunkban, ezért is lett 2015 az Istennek szentelt élet éve, és ezért készült el ez a kiállítás is, Saly Noémi vezetésével.

Különc matematikus, aki átformálta a gondolkodást

Még csak ötven éves, és máris a világ egyik legnagyobb elméje Grigorij Perelman orosz matematikus, aki három internetre kiposztolt cikkében megoldotta a Poincaré-sejtést, amely 1904 óta foglalkoztatta a matematikusokat.

​Zöld-sárga Turul, tele világítógázzal

1783 fontos dátum a történelemben, ekkor emelkedett ugyanis először ember a magasba egy meleg levegővel teli ballonnal. Erre a csodára Magyarországon még jó 100 évet kellett várni. Az első magyar léghajó, a Turul fényképeit a Balaton Múzeum jóvoltából a MaNDA adatbázisában is megnézhetik.

Ismét elfoglalta utolsó őrhelyét a Lajta

Újra várja a látogatókat Budapesten, a Parlament északi részénél kialakított kikötőben a Lajta Monitor Múzeumhajó.

Művelődés összes cikke »

A Sziklakórház története

szikla leadA Sziklakórház hiteles és teljes, 2002-ig szigorúan titkos története.

A Budai Vár aljában található Sziklakórház egy mintegy tíz kilométer hosszúságú barlang- és pincerendszer része. A második világháború előtt az ott lakók rendszeresen használták, majd a háború kitörése előtt a járatokat megerősítették, sok folyosót egybenyitottak – így vált a járatrendszer óvóhellyé. Később Dr. Szendy Károly polgármester elrendelte a sebészeti kórház kialakítását, amely 1944-ben meg is nyílt. Később folyamatos átépítésnek vetették alá, hogy vegyi- és atomtámadás esetén is használható legyen, de a haditechnika gyors fejlődése miatt a hatvanas évek végére elavulttá vált. 1962 és 2007 között a János Kórházhoz tartozott, eközben pedig a Polgári Védelem használta raktárnak. 2004 és 2006 között a Krétakör Társulata tartott itt előadásokat. Múzeumként részlegesen már 2007-től, majd a mai formájában 2008 márciusától látogatható.

szikla

Nemrég megjelent Tatai Gábor: A Sziklakórház rövid története 1935-2002 című könyve, amely rendkívül részletgazdagon tárgyalja a titkos hely történetét, amelynek falai között olyan események játszódtak le, amelyek minden írói fantáziát meghaladnak. A Sziklakórház legendába hajló, 2002-ig szigorúan titkos történetéről írott első hiteles mű gerincét orvosok, nővérek, betegek visszaemlékezései alkotják, műszaki rajzokkal, térképekkel és fotókkal illusztrálva. A második világháború idején kiskatonákat ápoló grófnők, a korábban nyilas főorvos embermentő munkája, az 1956-os forradalom alatt forradalmárokat és szovjet katonákat is gyógyító, később kényszerből ügynöki jelentéseket író másik főorvos sorsa a viharos magyar valóságról nyújt őszinte képet. A titkos hidegháborús fejlesztésekről mindent elmond, hogy az atomháborúra készülő óvóhely és kórház végleges átadására az 1962-es kubai rakétaválság előtti hónapokban került sor.

A Budai Vár mélyén fekvő titkos bunker és kórház története izgalmas, megrázó és szürreális, de a mű igazán azoknak az embereknek állít emléket, akik megőrizték emberségüket a legnagyobb megpróbáltatások közepette is. Igazi hungarikum.

„Mikor bombázták a Vár oldalát, akkor a Várfal alá aznap eltemetett német katonákat eltalálta a bomba, és akit aznap reggel temettek, estére kirepült.” Dr. Kovács István egykori igazgató-főorvos, 1944.

„A néptelen, de holttestekkel, döglött lovakkal, kiégett villamosokkal szegélyezett úton végtelenségnek tűnt, amíg feljutottam a Lovas útra. A Bécsi kapun át éppen egy nagyobb csoport német hadifoglyot kísértek lefelé. Eljutottam a Sziklakórházhoz. Dante járt az eszemben: úgy éreztem, átléptem a Pokol kapuján!” Dr. Bogárdi Mihály, egykori páciens, 1945.

„Emlékszem, hogy egy városi busszal hoztak sebesülteket. Tele volt a busz. Hoztak egy kisfiút, aki 12 éves volt és mindkét lábát elvitte a saját Molotov-koktélja. Egy tankot akart felrobbantani szegény. De volt ott tüdő-, váll- és gyomorlövéses. Máthé András főorvos egy fejlövéses agyából kioperált golyót viselt a nyakában.” Lazáryné dr. Zsindely Zsuzsanna nővér, 1956.

Bakk Ágnes

 

• Publikálva: 2012.04.25. 15:38 • Címke: történelem, épület