a rovat írásai

Az Ószövetségtől a pünkösdi királyválasztásig

A húsvét utáni ötvenedik napon, az idén május 24-én ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját, pünkösd napját.

​A világ fogott össze ellenünk

Hogyan is győzhettünk volna a Nagy Háborúban, mikor egy világ harcolt ellenünk! Ilyen érzése támad az embernek, amikor sorra veszi az antant mellett harcoló országokat és népeket. A hosszú listával szemben a központi hatalmak mindössze négy ország erőforrásaira támaszkodhattak.

A strandolós fotónkat vagy az úszógumit?

Az 1960-as, 70-es és 80-as évekből származó, strandolással, fürdőzéssel, vízi sporttal kapcsolatos emlékeket gyűjtenek a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársai. A beérkezett tárgyakat, fényképeket Vigyázz mély víz! címmel a múzeumok éjszakáján állítják majd ki.

​Sétahajózás a Boszporuszra leszálló estében

Azt gondolhatnánk, királynak lenni jó dolog, többek között egy király beutazhatja a világot, és mindenütt a legnagyobb tisztelettel fogadják. Ebből a tiszteletből nem volt hiány IV. Károly király és Zita királyné 1918 májusi szófiai és konstantinápolyi látogatásán sem.

Az első pici fény a nagy reménytelenségben

Már teljesen belesüllyedtünk a reménytelenségbe, mikor 1972-ben megjelent Nemeskürty István Don-kanyarról szóló könyve, és a családban is elterjedt a hír, hogy benne van orvos nagybátyánk, aki a visszavonulás során fagyott ott halálra.

„Mindig valami új, még izgalmasabb dologba kezdtem”

Mindig valami izgalmas dologba fogott, majd amikor úgy látta, hogy megtalálta, amit keresett, másik izgalmas dolog után nézett a 80 éves Csányi Vilmos Széchenyi-díjas biológus, etológus, akadémikus, aki pályája mérföldköveiről beszélt születésnapja alkalmából.

Amikor még vonzó volt egy nyugdíjas állás

I. Ferenc József magyar király százharminc éve, 1885. május 13-án szentesítette az 1885. évi XI. törvénycikket, amely rendezte az állami tisztviselők, altisztek és szolgák nyugdíját.

Ahol egyesülnek a világ színei

Luciano Benetton, a Benetton márka alapítója ma nyolcvanéves. A cég nem csak szivárvány színeiben pompázó gyapjúpulóvereivel, de társadalmi jelenségekre reflektáló, provokatív reklámkampányaival is felhívta magára a figyelmet. 

„Mindennap engesztelődjünk ki egymással”

Száz éve született a svájci teológus Roger testvér, a Taizében működő ökumenikus keresztény közösség alapítója. A taizéiak 1991-ben és 2001-ben Budapesten rendezték éves találkozójukat, amelyen mindkét alkalommal több tízezer fiatal vett részt. Roger testvér 2005-ben bekövetkezett haláláig vezette a közösséget.

​Az úszó palota pusztulása

Száz éve, 1915. május 7-én süllyesztette el egy német tengeralattjáró az ír partok közelében a brit Lusitania óriásgőzöst. Az 1200 áldozat közül minden tizedik amerikai állampolgár volt.

A frontkolbásztól a srapnel időzítőjének beállításáig

A Nagy Háború volt az első olyan nemzetek közötti összecsapás, amelynek eseményei a találmányoknak és a technikai fejlődésnek köszönhetően meglehetős gyorsasággal jutottak el a hátországba, a civilekhez.

Művelődéstörténet összes cikke »

A Sziklakórház története

szikla leadA Sziklakórház hiteles és teljes, 2002-ig szigorúan titkos története.

A Budai Vár aljában található Sziklakórház egy mintegy tíz kilométer hosszúságú barlang- és pincerendszer része. A második világháború előtt az ott lakók rendszeresen használták, majd a háború kitörése előtt a járatokat megerősítették, sok folyosót egybenyitottak – így vált a járatrendszer óvóhellyé. Később Dr. Szendy Károly polgármester elrendelte a sebészeti kórház kialakítását, amely 1944-ben meg is nyílt. Később folyamatos átépítésnek vetették alá, hogy vegyi- és atomtámadás esetén is használható legyen, de a haditechnika gyors fejlődése miatt a hatvanas évek végére elavulttá vált. 1962 és 2007 között a János Kórházhoz tartozott, eközben pedig a Polgári Védelem használta raktárnak. 2004 és 2006 között a Krétakör Társulata tartott itt előadásokat. Múzeumként részlegesen már 2007-től, majd a mai formájában 2008 márciusától látogatható.

szikla

Nemrég megjelent Tatai Gábor: A Sziklakórház rövid története 1935-2002 című könyve, amely rendkívül részletgazdagon tárgyalja a titkos hely történetét, amelynek falai között olyan események játszódtak le, amelyek minden írói fantáziát meghaladnak. A Sziklakórház legendába hajló, 2002-ig szigorúan titkos történetéről írott első hiteles mű gerincét orvosok, nővérek, betegek visszaemlékezései alkotják, műszaki rajzokkal, térképekkel és fotókkal illusztrálva. A második világháború idején kiskatonákat ápoló grófnők, a korábban nyilas főorvos embermentő munkája, az 1956-os forradalom alatt forradalmárokat és szovjet katonákat is gyógyító, később kényszerből ügynöki jelentéseket író másik főorvos sorsa a viharos magyar valóságról nyújt őszinte képet. A titkos hidegháborús fejlesztésekről mindent elmond, hogy az atomháborúra készülő óvóhely és kórház végleges átadására az 1962-es kubai rakétaválság előtti hónapokban került sor.

A Budai Vár mélyén fekvő titkos bunker és kórház története izgalmas, megrázó és szürreális, de a mű igazán azoknak az embereknek állít emléket, akik megőrizték emberségüket a legnagyobb megpróbáltatások közepette is. Igazi hungarikum.

„Mikor bombázták a Vár oldalát, akkor a Várfal alá aznap eltemetett német katonákat eltalálta a bomba, és akit aznap reggel temettek, estére kirepült.” Dr. Kovács István egykori igazgató-főorvos, 1944.

„A néptelen, de holttestekkel, döglött lovakkal, kiégett villamosokkal szegélyezett úton végtelenségnek tűnt, amíg feljutottam a Lovas útra. A Bécsi kapun át éppen egy nagyobb csoport német hadifoglyot kísértek lefelé. Eljutottam a Sziklakórházhoz. Dante járt az eszemben: úgy éreztem, átléptem a Pokol kapuján!” Dr. Bogárdi Mihály, egykori páciens, 1945.

„Emlékszem, hogy egy városi busszal hoztak sebesülteket. Tele volt a busz. Hoztak egy kisfiút, aki 12 éves volt és mindkét lábát elvitte a saját Molotov-koktélja. Egy tankot akart felrobbantani szegény. De volt ott tüdő-, váll- és gyomorlövéses. Máthé András főorvos egy fejlövéses agyából kioperált golyót viselt a nyakában.” Lazáryné dr. Zsindely Zsuzsanna nővér, 1956.

Bakk Ágnes

 

• Publikálva: 2012.04.25. 15:38 • Címke: történelem, épület