a rovat írásai

Védőbástyából világörökségi helyszín

1905. október 9-én avatták fel a budai Várban a Halászbástyát, Schulek Frigyes alkotását. Máig meghatározó városképi elem és turistacélpont.

Szárnyak helyett propellerek

125 éve, 1890. október 8-án született Brémában Heinrich Focke, az első sikeres kétrotoros helikopter német tervezője. A repülőgép szárnyainak helyére szerelte a rotorokat. 

Az Universitas Budensis rövid élete

620 éve, 1395. október 6-án adta ki IX. Bonifác pápa az Óbudai Egyetem megalapításáról szóló bulláját. A rövid életű alapítás klerikusai eljutottak a konstanzi zsinatra is.

​Színes és szagos világháború a Várkert Bazárban

Valóban újszerű, a látogatót bevonó, az élményszerűségre törekvő kiállítást hozott létre az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság a Várkert Bazár termeiben.

Érdekességek a Nobel-díj történetéből

Ezen a héten jelentik be az idei Nobel-díjasok nevét. Érdekességek a világ legrangosabb tudományos kitüntetésének történetéből.

Winnetou sápadtarcú magyar barátja

190 éve született Xántus János néprajzkutató, akadémikus, a budapesti állatkert első igazgatója. Karl May is lelkes olvasója volt, a legenda szerint levélben kérte Xántust, hogy róla mintázhassa Old Shatterhandot, Winnetou sápadtarcú barátját.

Népbüféből Jégbüfé

Mindenkinek volt kedvence itt: a nagymamák krémest, a fiatalok goffrit, a férfiak tökmagos pogácsát ettek, és szürcsölték a kávét az utcára néző pultnál, integetve, ha ismerőst láttak, vagy szitkozódva, ha épp lekésték a buszt. A hamarosan újranyitó Jégbüfé különleges történetéről, és hogy miért is tiltották be annak idején a fagyit?

Nyilakkal a tankok ellen

Nyolcvan éve, 1935. október 3-án támadta meg a gyarmatbirodalom kiépítésére törekvő fasiszta Olaszország Etiópiát. Az etiópok sokszor lándzsákkal, nyilakkal harcoltak a korszerűen felfegyverzett olaszok ellen.

​Amikor várták az izotópsofőröket

Negyven éve, 1975. október 3-án tették le a Paksi Atomerőmű alapkövét. A baráti Szovjetunió hathatós közreműködésével 1987-re mind a négy blokk elkészült, ma pedig hazánk energiatermelésének több mint 50 százalékát biztosítja.

​Egy évnyi kastély a Tisza ölelésében

Van Magyarországnak egy olyan pontja, ahol azt hinné az utazó, hogy a Loire völgyében jár. Ha Tiszadobra, az Andrássyak kastélyához vetődik az ember, akkor megint csak a magyar múlt egyik gyönyörű darabkájával találkozik, ami annyi hányattatás után 2014-re elnyerte ismét méltó formáját.

Gyilkos eszközöket gyártó női kezek

Az alább megtekinthető, 1917-ben készült filmhez talán nem is kellene magyarázatot írni, hiszen már az iskolában tanítják, hogy a Nagy Háború idején a katonának behívott munkások helyett sok helyen nők, fiatal lányok és családanyák dolgoztak az üzemekben, különösen a létfontosságú hadianyagyárakban.

Művelődéstörténet összes cikke »

A Sziklakórház története

szikla leadA Sziklakórház hiteles és teljes, 2002-ig szigorúan titkos története.

A Budai Vár aljában található Sziklakórház egy mintegy tíz kilométer hosszúságú barlang- és pincerendszer része. A második világháború előtt az ott lakók rendszeresen használták, majd a háború kitörése előtt a járatokat megerősítették, sok folyosót egybenyitottak – így vált a járatrendszer óvóhellyé. Később Dr. Szendy Károly polgármester elrendelte a sebészeti kórház kialakítását, amely 1944-ben meg is nyílt. Később folyamatos átépítésnek vetették alá, hogy vegyi- és atomtámadás esetén is használható legyen, de a haditechnika gyors fejlődése miatt a hatvanas évek végére elavulttá vált. 1962 és 2007 között a János Kórházhoz tartozott, eközben pedig a Polgári Védelem használta raktárnak. 2004 és 2006 között a Krétakör Társulata tartott itt előadásokat. Múzeumként részlegesen már 2007-től, majd a mai formájában 2008 márciusától látogatható.

szikla

Nemrég megjelent Tatai Gábor: A Sziklakórház rövid története 1935-2002 című könyve, amely rendkívül részletgazdagon tárgyalja a titkos hely történetét, amelynek falai között olyan események játszódtak le, amelyek minden írói fantáziát meghaladnak. A Sziklakórház legendába hajló, 2002-ig szigorúan titkos történetéről írott első hiteles mű gerincét orvosok, nővérek, betegek visszaemlékezései alkotják, műszaki rajzokkal, térképekkel és fotókkal illusztrálva. A második világháború idején kiskatonákat ápoló grófnők, a korábban nyilas főorvos embermentő munkája, az 1956-os forradalom alatt forradalmárokat és szovjet katonákat is gyógyító, később kényszerből ügynöki jelentéseket író másik főorvos sorsa a viharos magyar valóságról nyújt őszinte képet. A titkos hidegháborús fejlesztésekről mindent elmond, hogy az atomháborúra készülő óvóhely és kórház végleges átadására az 1962-es kubai rakétaválság előtti hónapokban került sor.

A Budai Vár mélyén fekvő titkos bunker és kórház története izgalmas, megrázó és szürreális, de a mű igazán azoknak az embereknek állít emléket, akik megőrizték emberségüket a legnagyobb megpróbáltatások közepette is. Igazi hungarikum.

„Mikor bombázták a Vár oldalát, akkor a Várfal alá aznap eltemetett német katonákat eltalálta a bomba, és akit aznap reggel temettek, estére kirepült.” Dr. Kovács István egykori igazgató-főorvos, 1944.

„A néptelen, de holttestekkel, döglött lovakkal, kiégett villamosokkal szegélyezett úton végtelenségnek tűnt, amíg feljutottam a Lovas útra. A Bécsi kapun át éppen egy nagyobb csoport német hadifoglyot kísértek lefelé. Eljutottam a Sziklakórházhoz. Dante járt az eszemben: úgy éreztem, átléptem a Pokol kapuján!” Dr. Bogárdi Mihály, egykori páciens, 1945.

„Emlékszem, hogy egy városi busszal hoztak sebesülteket. Tele volt a busz. Hoztak egy kisfiút, aki 12 éves volt és mindkét lábát elvitte a saját Molotov-koktélja. Egy tankot akart felrobbantani szegény. De volt ott tüdő-, váll- és gyomorlövéses. Máthé András főorvos egy fejlövéses agyából kioperált golyót viselt a nyakában.” Lazáryné dr. Zsindely Zsuzsanna nővér, 1956.

Bakk Ágnes

 

• Publikálva: 2012.04.25. 15:38 • Címke: történelem, épület