a rovat írásai

Egy szultán temetése

Most egy temetés kapcsán pillantunk rá az újkori Egyiptom történelmére. Az ország az első világháború alatt névlegesen az Oszmán Birodalom része volt, de Isztambulnak nem volt igazán befolyása a Nílus völgyére már az 1800-as évek elejétől. Előállt viszont az a furcsa helyzet, hogy az angolok jóvoltából 1914-ben létrejött az Egyiptomi Szultánság a film „főszereplőjének” vezetésével, tehát két szultán is uralkodott volna a birodalomban, de tényleges hatalma nem volt egyiknek sem.

Városmajor – a történelmi park

A budai Városmajort kétszázharminc éve, 1785. július 25-én nyilvánította II. József rendelkezésére közkertté a Helytartótanács.

​Újoncmustra a Kalemegdan alatt

A Jugoslovenska kinotéka, a szerb filmintézet által az Europeana első világháborús oldalán is elérhetővé tett felvételei között többek között egy 1914 áprilisi, a szerb felsővezetést felvonultató filmet is találunk.

Ahol Mickey Mouse és Ronald Reagan is kezet foghatott

Hatvan éve, 1955. július 17-én nyílt meg a kaliforniai Anaheimben a világ leghatalmasabb szórakoztató központja, Disneyland. A legendás rajzfilmes, Walt Disney valóságos álomvilágot teremtett, amely szavai szerint „él, növekszik, lélegzik, újabb és újabb ötletekkel gazdagodik – soha nem fog befejeződni”.

Száz éve dördült el az első lövés Doberdónál

A „nagy háború” olaszországi frontján száz éve, 1915. július 18-án kezdődtek meg a harcok a Doberdó-fennsíkon az Isonzó folyó menti küzdelmek részeként.

​A kastély, ami túlélte a Vörös Hadsereget

Sajnos csak két fotográfiát találunk az Andrássyak betléri kastélyáról a Fővárosi Levéltár által a Fortepannak átadott, Klösz György által készített felvételek között.

A betiltott csúcs

1865. július 14-én a világon elsőként jutott fel az angol Edward Whymper a Matterhorn 4478 méter magas csúcsára, amelyről lefelé jövet csapatának négy tagja odaveszett. Meghódítása jóval nehezebb feladatnak bizonyult, mint az Európa legmagasabb csúcsának számító Mont Blanc-é, amelyet már 1786-ban megmásztak, ezért egy időre még Viktória királynő is megtiltotta honfitársainak, hogy megmásszák. De 2015. július 14-én is 5000 svájci frank büntetést kaphatott az, aki aznap indult meghódítására.

Hatalmas utcabállal ünneplik jövőre a brit uralkodó 90. születésnapját

Minden idők legnagyobb utcabáljával készül London népe II. Erzsébet királynő jövőre esedékes 90. születésnapjának megünneplésére.

Megnyílt a világ legőrültebb fesztiválja

A spanyolországi Pamplonában ma kezdődött a San Fermín fesztivál, amelynek fő attrakciója a világhírű bikafuttatás. A híres-hírhedt futáson 1924 óta 15 ember vesztette életét. Az esti bikaviadalon már a bikáknak van kevesebb esélyük.

​Ha nem prédikál akkor Konstanzban…

Kereken hatszáz esztendeje gyulladt meg az a máglya, amelyen a csehek nagy prédikátora és vallásújítója bevégezte földi pályafutását. Husz János sok mindenben nem fogadta el az egyház tanítását, de legnagyobb bűne mégis az volt, hogy a pápát támadta, és fellépésével a németek rovására a cseh nacionalizmus egyik első „apostola” lett.

A bölcsesség végtelen óceánja

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli Őszentsége a 14. Dalai Láma. Egészen pontosan: ebben a testben ünnepli ezt a jeles évfordulót, hiszen a tibeti hagyomány szerint újjászületések hosszú láncolatán át öltött testet Lhamo Dondrub néven 1935. július 6-án, a tibeti Amdo tartományban található Takcer nevű faluban.

Művelődéstörténet összes cikke »

A Sziklakórház története

szikla leadA Sziklakórház hiteles és teljes, 2002-ig szigorúan titkos története.

A Budai Vár aljában található Sziklakórház egy mintegy tíz kilométer hosszúságú barlang- és pincerendszer része. A második világháború előtt az ott lakók rendszeresen használták, majd a háború kitörése előtt a járatokat megerősítették, sok folyosót egybenyitottak – így vált a járatrendszer óvóhellyé. Később Dr. Szendy Károly polgármester elrendelte a sebészeti kórház kialakítását, amely 1944-ben meg is nyílt. Később folyamatos átépítésnek vetették alá, hogy vegyi- és atomtámadás esetén is használható legyen, de a haditechnika gyors fejlődése miatt a hatvanas évek végére elavulttá vált. 1962 és 2007 között a János Kórházhoz tartozott, eközben pedig a Polgári Védelem használta raktárnak. 2004 és 2006 között a Krétakör Társulata tartott itt előadásokat. Múzeumként részlegesen már 2007-től, majd a mai formájában 2008 márciusától látogatható.

szikla

Nemrég megjelent Tatai Gábor: A Sziklakórház rövid története 1935-2002 című könyve, amely rendkívül részletgazdagon tárgyalja a titkos hely történetét, amelynek falai között olyan események játszódtak le, amelyek minden írói fantáziát meghaladnak. A Sziklakórház legendába hajló, 2002-ig szigorúan titkos történetéről írott első hiteles mű gerincét orvosok, nővérek, betegek visszaemlékezései alkotják, műszaki rajzokkal, térképekkel és fotókkal illusztrálva. A második világháború idején kiskatonákat ápoló grófnők, a korábban nyilas főorvos embermentő munkája, az 1956-os forradalom alatt forradalmárokat és szovjet katonákat is gyógyító, később kényszerből ügynöki jelentéseket író másik főorvos sorsa a viharos magyar valóságról nyújt őszinte képet. A titkos hidegháborús fejlesztésekről mindent elmond, hogy az atomháborúra készülő óvóhely és kórház végleges átadására az 1962-es kubai rakétaválság előtti hónapokban került sor.

A Budai Vár mélyén fekvő titkos bunker és kórház története izgalmas, megrázó és szürreális, de a mű igazán azoknak az embereknek állít emléket, akik megőrizték emberségüket a legnagyobb megpróbáltatások közepette is. Igazi hungarikum.

„Mikor bombázták a Vár oldalát, akkor a Várfal alá aznap eltemetett német katonákat eltalálta a bomba, és akit aznap reggel temettek, estére kirepült.” Dr. Kovács István egykori igazgató-főorvos, 1944.

„A néptelen, de holttestekkel, döglött lovakkal, kiégett villamosokkal szegélyezett úton végtelenségnek tűnt, amíg feljutottam a Lovas útra. A Bécsi kapun át éppen egy nagyobb csoport német hadifoglyot kísértek lefelé. Eljutottam a Sziklakórházhoz. Dante járt az eszemben: úgy éreztem, átléptem a Pokol kapuján!” Dr. Bogárdi Mihály, egykori páciens, 1945.

„Emlékszem, hogy egy városi busszal hoztak sebesülteket. Tele volt a busz. Hoztak egy kisfiút, aki 12 éves volt és mindkét lábát elvitte a saját Molotov-koktélja. Egy tankot akart felrobbantani szegény. De volt ott tüdő-, váll- és gyomorlövéses. Máthé András főorvos egy fejlövéses agyából kioperált golyót viselt a nyakában.” Lazáryné dr. Zsindely Zsuzsanna nővér, 1956.

Bakk Ágnes

 

• Publikálva: 2012.04.25. 15:38 • Címke: történelem, épület