a rovat írásai

​Borissza vak király erőskezű feleséggel

Fontos dolgokat árultunk el a 875 éve halott II. Béláról, kinek csontjai a többi Székesfehérváron eltemetett királyunk maradványai között vannak valahol, trónkövetelő apjának, Álmos hercegnek poraival egyetemben. Mert Béla a kor szokásaitól eltérően nagyon szerette családját, így odafigyelt arra is, hogy apjának Bizáncból hazaszállított holtteste, ha már király nem lehetett, hát királyok között nyugodhasson az idők végezetéig.

​Ős Budavár, az ideiglenes csoda

11 évig üzemelt a Városligetben az akkori Európa legnagyobb mulatókomplexuma, az Ős Budavár. A millenniumra emelt „pappundeklipoliszban” alkoholos italok mellett ledér hölgyeket és olyan különleges attrakciókat is lehetett látni, mint Aelvora, a féltestű szépség, vagy Thompson Dilkings, az óriásember. Most a MaNDA adatbázisából is elérhető, Klösz György által készített fotókon nézhetjük meg gipszből és fából álló csodálatos épületeit.

Paul Bocuse, az évszázad szakácsa

Február 11-én kilencvenéves Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója, „az évszázad szakácsa”.

Az Űrcsilliárdos Szolnokon

Új helyszínen, a szolnoki Damjanich János Múzeumban látható a Dragon György – vagy informatikus és videojátékos körökben közismert nevén: Gyu – emlékére rendezett kiállítás. A MaNDA és a Finta Múzeum tárlata először Túrkevén, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében volt látogatható.

„Aki jól akar aludni, kölcsönkötvényt vesz, aki jókat akar enni, az részvényt”

Száztíz éve, 1906. február 9-én született Budapesten André Kostolany pénzügyi tanácsadó, újságíró és író, tőzsdei szakértő, akit a „spekulánsok gurujának” neveztek.

Magyar, aki az elsők között megvalósította az amerikai álmot

Nem sok olyan konstruktőr van a világon, akinek keze alól egy 15,5 milliós darabszámú jármű rajzai, elemei kerültek ki. Igaz, a VW Bogárból, vagy a Corollából több is készült, mint a T-modellből, de akkor is egyedülálló teljesítmény ez, és soha ne felejtsük el, hogy egy magyar ember teljesítménye. Mert Galamb József soha, egy pillanatra sem szűnt meg magyarnak lenni. 135 éve született egy makói parasztcsaládban Henry Ford egyik legjobb konstruktőre, a cég felfutásának elindítója.

A halál árnyékából a gasztronómia csúcsaira

Százkilencven éve, 1826. február 2-án halt meg Jean Anthelme Brillat-Savarin francia jogász, minden idők egyik legnagyobb ínyence, a modern gasztronómia atyja.

​Komját, a tündérpalota pusztulása

Elsüllyedt magyar világunk fontos részei a mára az enyészeté lett, vagy éppen napról napra a szemünk láttára pusztuló kastélyok, kúriák. A MaNDA adatbázisa és a Fortepan segítségével most a felvidéki Komjátra utazunk, hogy felidézzünk egy mesés tündérpalotát, aminek mára nyoma csak pár fényképen és néhány idős ember emlékeiben maradt.

Királyi szakállat perzselt a királynő kalóza

1596. január 28-án halt meg a panamai Portobelo mellett Sir Francis Drake angol tengerész, „őfelsége kalóza″, a „hét tenger ördöge″. Aki Cádiz megtámadásával megperzselte a spanyol király szakállát is.

​Csak pipa, bor, barátok és adomák?

140 éve, január 28-án, éjfél előtt halt meg hosszú szenvedés után Deák Ferenc, a magyar politikai élet egyik legnagyobb formátumú, legtehetségesebb alakja. A magyar jogászkodó nemzet, így vezető politikusai is mind a mai napig jogi végzettséggel is bírnak.

​Ő mondta: Ugyebár Dr. Livingstone-hoz van szerencsém?

1841. január 28-án született Sir Henry Morton Stanley angol-amerikai újságíró, felfedező, aki 1871-ben világszenzációt keltve talált rá az Afrika mélyén eltűntnek hitt David Livingstone-ra.

Művelődés összes cikke »

A Sziklakórház története

szikla leadA Sziklakórház hiteles és teljes, 2002-ig szigorúan titkos története.

A Budai Vár aljában található Sziklakórház egy mintegy tíz kilométer hosszúságú barlang- és pincerendszer része. A második világháború előtt az ott lakók rendszeresen használták, majd a háború kitörése előtt a járatokat megerősítették, sok folyosót egybenyitottak – így vált a járatrendszer óvóhellyé. Később Dr. Szendy Károly polgármester elrendelte a sebészeti kórház kialakítását, amely 1944-ben meg is nyílt. Később folyamatos átépítésnek vetették alá, hogy vegyi- és atomtámadás esetén is használható legyen, de a haditechnika gyors fejlődése miatt a hatvanas évek végére elavulttá vált. 1962 és 2007 között a János Kórházhoz tartozott, eközben pedig a Polgári Védelem használta raktárnak. 2004 és 2006 között a Krétakör Társulata tartott itt előadásokat. Múzeumként részlegesen már 2007-től, majd a mai formájában 2008 márciusától látogatható.

szikla

Nemrég megjelent Tatai Gábor: A Sziklakórház rövid története 1935-2002 című könyve, amely rendkívül részletgazdagon tárgyalja a titkos hely történetét, amelynek falai között olyan események játszódtak le, amelyek minden írói fantáziát meghaladnak. A Sziklakórház legendába hajló, 2002-ig szigorúan titkos történetéről írott első hiteles mű gerincét orvosok, nővérek, betegek visszaemlékezései alkotják, műszaki rajzokkal, térképekkel és fotókkal illusztrálva. A második világháború idején kiskatonákat ápoló grófnők, a korábban nyilas főorvos embermentő munkája, az 1956-os forradalom alatt forradalmárokat és szovjet katonákat is gyógyító, később kényszerből ügynöki jelentéseket író másik főorvos sorsa a viharos magyar valóságról nyújt őszinte képet. A titkos hidegháborús fejlesztésekről mindent elmond, hogy az atomháborúra készülő óvóhely és kórház végleges átadására az 1962-es kubai rakétaválság előtti hónapokban került sor.

A Budai Vár mélyén fekvő titkos bunker és kórház története izgalmas, megrázó és szürreális, de a mű igazán azoknak az embereknek állít emléket, akik megőrizték emberségüket a legnagyobb megpróbáltatások közepette is. Igazi hungarikum.

„Mikor bombázták a Vár oldalát, akkor a Várfal alá aznap eltemetett német katonákat eltalálta a bomba, és akit aznap reggel temettek, estére kirepült.” Dr. Kovács István egykori igazgató-főorvos, 1944.

„A néptelen, de holttestekkel, döglött lovakkal, kiégett villamosokkal szegélyezett úton végtelenségnek tűnt, amíg feljutottam a Lovas útra. A Bécsi kapun át éppen egy nagyobb csoport német hadifoglyot kísértek lefelé. Eljutottam a Sziklakórházhoz. Dante járt az eszemben: úgy éreztem, átléptem a Pokol kapuján!” Dr. Bogárdi Mihály, egykori páciens, 1945.

„Emlékszem, hogy egy városi busszal hoztak sebesülteket. Tele volt a busz. Hoztak egy kisfiút, aki 12 éves volt és mindkét lábát elvitte a saját Molotov-koktélja. Egy tankot akart felrobbantani szegény. De volt ott tüdő-, váll- és gyomorlövéses. Máthé András főorvos egy fejlövéses agyából kioperált golyót viselt a nyakában.” Lazáryné dr. Zsindely Zsuzsanna nővér, 1956.

Bakk Ágnes

 

• Publikálva: 2012.04.25. 15:38 • Címke: történelem, épület