a rovat írásai

Tudományosan szórakoztató

Belgrád kevésbé gyakori célpont kelet-közép-európai utazók számára, de ha van valami, amiért érdemes négy órát autózni, vagy nyolc órát vonatozni, akkor az a Szerb Történeti Múzeum Mihajlo Pupinról szóló kiállítása.

A magyar gyermekgyógyászat úttörője

Száznegyven éve, 1875. november 30-án született Heim Pál, a korszerű csecsemőgyógyászat és csecsemőgondozás egyik magyarországi meghonosítója.

​Torockó időtlen varázsa

Torockó varázsáról sokan megemlékeztek már, a táj és a település szépségének híre 1907-ben Erdélyi Mórt is arra késztette, hogy több, mint tíz kilós felszerelésével vélhetően Kolozsvárról kikocsizva, felvételeket készítsen a falucskában. Képeihez kiegészítésül a MaNDA adatbázisából Josef Fischer 1930-as években készült fotográfiáit ajánljuk.

A dinamittól a békedíjig

Százhúsz éve, 1895. november 27-én kelt végrendeletében alapította meg Alfred Nobel svéd gyáros, feltaláló a világ legrangosabb tudományos kitüntetését, a Nobel-díjat.

A gyászoló Sissi ereklyéi

A gyászoló Sissit és a 19. századi gyászolási szokásokat bemutató időszaki kiállítás nyílt a bécsi Hofburgban pénteken.

Médiasztár, aki egy országot tanított beszélni

Száz éve született az első magyar médiasztárok egyike, a nyelvész és nyelvművelő Lőrincze Lajos, aki egy országot tanított a helyes nyelvhasználatra. Közismertséget eredményező médiajelenlétét nem bankszámlája gyarapítására, hanem a tiszta és szép magyar nyelv feletti őrködésre használta fel.

​Ahol huszár trombitálta a szobornak az indulóját

1903-ban Komáromba is eljutott Erdélyi Mór fotóapparátjával. És ha már ott volt, készített is négy felvételt. A várost az öreg Duna bal partjáról irányították akkoriban, a Klapka György téren, a Városháza előtt pedig a hős tábornok szobra állt. A hatalmas, de már fölösleges erődben is járt Erdélyi, és elment Jókai szülőházához is.

​A Szent István pusztulása

Egy korábbi első világháborús filmfelvételekről szóló cikkünkben láthattuk a Szent István csatahajó születését, most nézzük meg a Monarchia flottájának büszkeségét, hogy süllyed el örökre. A veszteség nem járt együtt az adriai erőviszonyok lényeges megváltozásával, ugyanakkor mégis fájó volt, és nem utolsó sorban szimbolikus jelentőségű.

Képregényfesztivál Szegeden

A képregényműfaj múltjával és jelenével ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton ellátogatnak a szegedi Somogyi-könyvtárban megrendezendő fesztiválra, amelynek több programja is kapcsolódik a Csillagok háborúja hetedik részének közelgő bemutatójához.

​Híradó csak erős idegzetűeknek

1918 szeptemberében, a Nagy Háború utolsó heteiben egy akasztott embert láthattak a vásznon magyarországi mozilátogatók. Az Est Film valószínűleg a német hadseregtől, Kijevből kaphatta a felvételt, amin egy orosz forradalmár felakasztott holttestét lehet látni.

Felújítják Alexandre Dumas Párizs közeli kastélyát

Elkezdték a Párizs közeli Le Port-Marlyban Alexandre Dumas francia író egykori kastélyának, a jelenleg  található múzeum felújítását – közölte Frédérique Lurol, igazgatója.

Művelődés összes cikke »

A Sziklakórház története

szikla leadA Sziklakórház hiteles és teljes, 2002-ig szigorúan titkos története.

A Budai Vár aljában található Sziklakórház egy mintegy tíz kilométer hosszúságú barlang- és pincerendszer része. A második világháború előtt az ott lakók rendszeresen használták, majd a háború kitörése előtt a járatokat megerősítették, sok folyosót egybenyitottak – így vált a járatrendszer óvóhellyé. Később Dr. Szendy Károly polgármester elrendelte a sebészeti kórház kialakítását, amely 1944-ben meg is nyílt. Később folyamatos átépítésnek vetették alá, hogy vegyi- és atomtámadás esetén is használható legyen, de a haditechnika gyors fejlődése miatt a hatvanas évek végére elavulttá vált. 1962 és 2007 között a János Kórházhoz tartozott, eközben pedig a Polgári Védelem használta raktárnak. 2004 és 2006 között a Krétakör Társulata tartott itt előadásokat. Múzeumként részlegesen már 2007-től, majd a mai formájában 2008 márciusától látogatható.

szikla

Nemrég megjelent Tatai Gábor: A Sziklakórház rövid története 1935-2002 című könyve, amely rendkívül részletgazdagon tárgyalja a titkos hely történetét, amelynek falai között olyan események játszódtak le, amelyek minden írói fantáziát meghaladnak. A Sziklakórház legendába hajló, 2002-ig szigorúan titkos történetéről írott első hiteles mű gerincét orvosok, nővérek, betegek visszaemlékezései alkotják, műszaki rajzokkal, térképekkel és fotókkal illusztrálva. A második világháború idején kiskatonákat ápoló grófnők, a korábban nyilas főorvos embermentő munkája, az 1956-os forradalom alatt forradalmárokat és szovjet katonákat is gyógyító, később kényszerből ügynöki jelentéseket író másik főorvos sorsa a viharos magyar valóságról nyújt őszinte képet. A titkos hidegháborús fejlesztésekről mindent elmond, hogy az atomháborúra készülő óvóhely és kórház végleges átadására az 1962-es kubai rakétaválság előtti hónapokban került sor.

A Budai Vár mélyén fekvő titkos bunker és kórház története izgalmas, megrázó és szürreális, de a mű igazán azoknak az embereknek állít emléket, akik megőrizték emberségüket a legnagyobb megpróbáltatások közepette is. Igazi hungarikum.

„Mikor bombázták a Vár oldalát, akkor a Várfal alá aznap eltemetett német katonákat eltalálta a bomba, és akit aznap reggel temettek, estére kirepült.” Dr. Kovács István egykori igazgató-főorvos, 1944.

„A néptelen, de holttestekkel, döglött lovakkal, kiégett villamosokkal szegélyezett úton végtelenségnek tűnt, amíg feljutottam a Lovas útra. A Bécsi kapun át éppen egy nagyobb csoport német hadifoglyot kísértek lefelé. Eljutottam a Sziklakórházhoz. Dante járt az eszemben: úgy éreztem, átléptem a Pokol kapuján!” Dr. Bogárdi Mihály, egykori páciens, 1945.

„Emlékszem, hogy egy városi busszal hoztak sebesülteket. Tele volt a busz. Hoztak egy kisfiút, aki 12 éves volt és mindkét lábát elvitte a saját Molotov-koktélja. Egy tankot akart felrobbantani szegény. De volt ott tüdő-, váll- és gyomorlövéses. Máthé András főorvos egy fejlövéses agyából kioperált golyót viselt a nyakában.” Lazáryné dr. Zsindely Zsuzsanna nővér, 1956.

Bakk Ágnes

 

• Publikálva: 2012.04.25. 15:38 • Címke: történelem, épület