a rovat írásai

125 éve hunyt el Orbán Balázs

Orbán Balázs néprajzi gyűjtő, akadémikus, író halálának 125. évfordulója alkalmából a hétvégén emlékünnepség kezdődött Székelyudvarhelyen. 

Budapest100: Idei programok

Temetői séták, kerékpáros városnézés, templomkörutak és kiállítások is kísérik a 100 éves fővárosi házak ünnepét a hétvégi Budapest100 programsorozathoz kapcsolódva.

„Budapest angyalára” emlékeztek Madridban

A vészkorszak idején Budapesten több mint ötezer zsidót megmentő spanyol diplomatára, Ángel Sanz Brizre emlékeztek Madridban a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából és bemutatták azt a nemrég elkészült dokumentumfilmet is, amelyben túlélők mesélnek az átélt borzalmakról, valamint a „Budapest angyalaként” emlegetett egykori ügyvivő hősies és áldozatos munkájáról.

​A trónörökös utolsó útja vonaton és tengeren

A Ferenc Ferdinánd utolsó óráit bemutató, az Imperial War Museum által az Europeana első világháborús oldalán is elérhetővé tett tudósítás hosszabb változata a MaNDA birtokában van. A majdnem hatperces anyag elején ott vannak a mandarchiv.hu-n már ismertetett képsorok, majd 01:21-től a trónörökös és párja koporsóinak útját követhetjük. A bécsi temetési menet gyászpompája mögött furcsa dolgok rejlettek.

​Brutus fia lett Lincoln gyilkosa

150 éve dördült el az a bizonyos Derringer, a pisztolylövés pedig a rabszolgafelszabadító elnök, Abraham Lincoln halált okozta.

150 éve jelent meg ​Deák Ferenc „húsvéti cikke”

Százötven éve, 1865. április 16-án, húsvét vasárnapján jelent meg a Pesti Naplóban az a névtelen cikk, amely az osztrák-magyar kiegyezés egyik fontos előkészítő dokumentuma lett, és amelyről hamarosan kiderült, hogy Deák Ferenc írta.

​Retiárius a murmillo ellen

A Kárpát-medencét a honfoglalás előtt uraló népek közül a legnagyobb fejlettséget természetesen a rómaiak érték el. Akik saját képükre és hasonlatosságukra formálták az akkori ismert világot, így Pannónia provinciát is.

​Habsburg, akiért tűzbe mentek a magyarok

Gyakori kvízkérdés, hogy hány kormányzója volt Magyarországnak. A versenyzők pedig rendre megfeledkeznek József főhercegről, aki alig több mint két hétig, 1919. augusztus 7-23. között töltötte be ez a magas pozíciót. A MaNDA gyűjteményében őrzött négy és fél perces első világháborús tudósítás kapcsán ismerkedhetünk most meg e jeles férfiúval.

A koncentrációs táborok felszabadulásának emléknapja

Hetven éve, 1945. április 11-én szabadult fel a buchenwaldi koncentrációs tábor, ennek emlékére minden évben április 11-én tartják a koncentrációs táborok felszabadulásának emléknapját.

A Bálnába költözik a Közlekedési Múzeum kiállítása

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum állandó kiállításából a városligeti épület április 15-i bezárása után a Bálna épületében rendeznek válogatott kiállítást, amely nyár végétől csaknem három évig lesz látható.

Budapest100 – 5 év képekben

Fotókiállítás nyílik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban a Budapest100 rendezvény elmúlt öt évéről.

Művelődéstörténet összes cikke »

A Sziklakórház története

szikla leadA Sziklakórház hiteles és teljes, 2002-ig szigorúan titkos története.

A Budai Vár aljában található Sziklakórház egy mintegy tíz kilométer hosszúságú barlang- és pincerendszer része. A második világháború előtt az ott lakók rendszeresen használták, majd a háború kitörése előtt a járatokat megerősítették, sok folyosót egybenyitottak – így vált a járatrendszer óvóhellyé. Később Dr. Szendy Károly polgármester elrendelte a sebészeti kórház kialakítását, amely 1944-ben meg is nyílt. Később folyamatos átépítésnek vetették alá, hogy vegyi- és atomtámadás esetén is használható legyen, de a haditechnika gyors fejlődése miatt a hatvanas évek végére elavulttá vált. 1962 és 2007 között a János Kórházhoz tartozott, eközben pedig a Polgári Védelem használta raktárnak. 2004 és 2006 között a Krétakör Társulata tartott itt előadásokat. Múzeumként részlegesen már 2007-től, majd a mai formájában 2008 márciusától látogatható.

szikla

Nemrég megjelent Tatai Gábor: A Sziklakórház rövid története 1935-2002 című könyve, amely rendkívül részletgazdagon tárgyalja a titkos hely történetét, amelynek falai között olyan események játszódtak le, amelyek minden írói fantáziát meghaladnak. A Sziklakórház legendába hajló, 2002-ig szigorúan titkos történetéről írott első hiteles mű gerincét orvosok, nővérek, betegek visszaemlékezései alkotják, műszaki rajzokkal, térképekkel és fotókkal illusztrálva. A második világháború idején kiskatonákat ápoló grófnők, a korábban nyilas főorvos embermentő munkája, az 1956-os forradalom alatt forradalmárokat és szovjet katonákat is gyógyító, később kényszerből ügynöki jelentéseket író másik főorvos sorsa a viharos magyar valóságról nyújt őszinte képet. A titkos hidegháborús fejlesztésekről mindent elmond, hogy az atomháborúra készülő óvóhely és kórház végleges átadására az 1962-es kubai rakétaválság előtti hónapokban került sor.

A Budai Vár mélyén fekvő titkos bunker és kórház története izgalmas, megrázó és szürreális, de a mű igazán azoknak az embereknek állít emléket, akik megőrizték emberségüket a legnagyobb megpróbáltatások közepette is. Igazi hungarikum.

„Mikor bombázták a Vár oldalát, akkor a Várfal alá aznap eltemetett német katonákat eltalálta a bomba, és akit aznap reggel temettek, estére kirepült.” Dr. Kovács István egykori igazgató-főorvos, 1944.

„A néptelen, de holttestekkel, döglött lovakkal, kiégett villamosokkal szegélyezett úton végtelenségnek tűnt, amíg feljutottam a Lovas útra. A Bécsi kapun át éppen egy nagyobb csoport német hadifoglyot kísértek lefelé. Eljutottam a Sziklakórházhoz. Dante járt az eszemben: úgy éreztem, átléptem a Pokol kapuján!” Dr. Bogárdi Mihály, egykori páciens, 1945.

„Emlékszem, hogy egy városi busszal hoztak sebesülteket. Tele volt a busz. Hoztak egy kisfiút, aki 12 éves volt és mindkét lábát elvitte a saját Molotov-koktélja. Egy tankot akart felrobbantani szegény. De volt ott tüdő-, váll- és gyomorlövéses. Máthé András főorvos egy fejlövéses agyából kioperált golyót viselt a nyakában.” Lazáryné dr. Zsindely Zsuzsanna nővér, 1956.

Bakk Ágnes

 

• Publikálva: 2012.04.25. 15:38 • Címke: történelem, épület