a rovat írásai

Kultúrgyár lehet a szombathelyi volt 11-es huszárlaktanyából

Országos hatókörű kulturális logisztikai, valamint digitalizációs központ, egy „igazi kultúrgyár″ épülhet fel a volt 11-es huszárlaktanya műemléki védettség alatt álló épületeit is megújítva Szombathelyen –  közölte csütörtökön Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

Új felületen folytatjuk

Kedves Olvasó! Mindenek előtt köszönjük, hogy a kultúrával foglalkozó számos internetes oldal közül bennünket is érdeklődéssel lapozott. A MaNDA, mint közintézmény feldarabolása után e honlap kiadója a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság lett, feladata pedig az archívum gyarapodásának bemutatása, cégünk törekvéseinek ismertetése. Ezekhez a célokhoz egy új felületet készítettünk, ahol mindig elérhető lesz a most búcsúzó mandarchiv.hu is.

Visszabeszél a templom oldala

Hát, ha már egyszer eljutottunk Tihanyba, nem mehetünk el szó nélkül a félsziget legismertebb attrakciója, a visszhang mellett sem. Ami minden ellenkező híresztelés ellenére működik, és egészen pontosan hét egymás után gyorsan elhadart szót képes „visszamondani” a templom fala. Például azt, hogy „Hazádnak rendületlenül légy híve, óh magyar!”

Ózdi intézményeink az Echo Televízió építészeti műsorában

Huszonhárom percben mutatta be az Echo Televízió a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által működtetett két ózdi intézményt, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és a Digitális Erőművet. Az október 14-én, szombaton adásba kerülő műsorban az építész tervező mellett megszólalt a két intézmény és a Forum Hungaricum vezetője is.

Munkát bőven adó szeptember

Sok szó esett már ezen a felületen a két világháború közti falu életéről. Megismerhettük a tisztségviselőket, a falu tekintélyeit és mesterembereit is. Csak még magáról a parasztról, a falu lakójáról nem nagyon esett szó. Pedig ők adták akkoriban az ország lakosságának legnagyobb részét. Nézzük hát meg, mit csinált a magyar földműves az esztendő hónapjaiban. Nézzük meg már csak azért is, mert ez is egy elsüllyedt világ, azok a tevékenységek, szokások rég a múlté lettek, amik meghatározták a falusi ember életét akkoriban.

A rekorder múzeumalapító korsója

Nem is ez a korsó az érdekes most nekünk, bár egészen szép darab. Hanem a megtalálójával, Dornyay/Darnay Bélával foglalkozunk most. Aki amerre járt, mindenütt múzeumot alapított. Emellett 11 évig áldozópap is volt, és piarista szerzetes.

Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg

A jó Károly Róbert királyunk pedig annyi mindent tett itt, hogy azt kár is lenne egy cikkbe belezsúfolni. Hogy aztán némi képet kapjunk a 14. század elejének magyarországi viszonyairól, nézzük csak meg jobban az első vegyesházi uralkodónk hatalomra jutását.

Finta Sándor és Walt Whitman

Hogy mikor találkozhatott a Túrkevéről induló szobrász, Finta Sándor Walt Whitman költészetével, azt nem lehet tudni biztosan. A Szabó Lőrinc, Babits és Füst Milán által is fordított verseit leginkább eredetiben, angolul olvashatta, hiszen 1923-tól New Yorkban élt. Az viszont biztos, hogy tetszett neki ez a fajta költészet, ezért is készülhetett el a túrkevei Finta Múzeum által most 3D-ben tanulmányozható kis éremmel.

Tihany elveszett várai

Gyulaffy kapitány uram Csobánca után illenék szólni Tihany váráról, pontosabban várairól is. Mert a félszigeten már 5000 évvel ezelőtt állt egy földsánc, s rómaiak pedig az átkelő védelmére őrtornyot emeltek, és ez így ment tovább egészen 1683-ig, amikor Tihany a töröknek mindig sikeresen ellenálló földvára a levegőbe repült. Vagy eltalicskázták.

Lármafa, véres kard, postáskisasszonyok

A két világháború közötti falu egyik fontos közintézménye volt az éppen idén 150 éves Magyar Királyi Posta által fenntartott és működtetett postahivatal. Ahol a távíróval párhuzamosan a telefon is működött, ahol fel lehetett adni a leveleket és a táviratokat. Amiket aztán „házhoz is szállított” a postás, akit kézbesítőnek is neveztek. Az első emancipált munkahelyek egyike volt, a postáskisasszony kezelte az elektronikus masinákat, de ki is hordta a leveleket, ha nem volt önálló kézbesítője a hivatalnak.

Szép szál ember volt ez a III. Béla

III. Béla királyunkról pedig csak jót mondhatunk, konszenzus van arról a történészek között, hogy az ő uralkodása alatt volt a legerősebb, leghatalmasabb az Árpád-ház. Magyarország pedig – legalábbis a királyi bevételeket tekintve – megelőzte Franciaországot és Angliát is.

MaNDA összes cikke »

Meddig lakott medve a Bakonyban?

mandadb_logoEgy Gyenesdiáson talált amulett kapcsán merült fel a kérdés, hogy élt-e, és ha igen, akkor meddig barnamedve a Bakonyban, vagy a Balaton-felvidék erdeiben. Nos, az első kérdésre biztosan igen a válasz, de arról, hogy meddig kószáltak medvék a Bakonyban, már megoszlanak a vélemények. Az biztos, hogy a MaNDA adatbázisában megtekinthető ez a 3D-ben digitalizált medvefog amulett, amit a keszthelyi Balatoni Múzeumban őriznek.

Mivel a Kárpát-medence az európai a barnamedve egyik kedvenc élőhelye a mai napig, bátran állíthatjuk, hogy valamikor a Bakonyban is éltek ezek a barátságos külsejű, de annál veszedelmesebb állatok. Az biztos, hogy Eötvös Károly már nem említi őket a tájegységről szóló igen csak olvasmányos és informatív munkájában (Bakonyi utazás), ami majdhogynem felöleli az egész 19. századot. Hogy középkori királyaink még medvére vadásztak a Bakony erdeiben, az biztos, de már akkoriban is az igazi nagy medvevadászatokat Erdélyben rendezték. Az pedig a létező szocializmus egyik ismert anekdotája volt csak, hogy Brezsnyev egyik magyarországi látogatásán medvére vadászott a Bakonyban. Persze csak úgy, hogy Erdélyből érkezett ketrecben a szerencsétlen jószág. És ha már anekdoták, akkor  szólnunk kellene a román diktátor által puskavégre kapott bicikliző medvéről is, de térjünk inkább vissza a vizsgált, bronz karikával ellátott csontamuletthez.

medve
Kattintson a képre, majd a 3D ikonra!

Amit a nyakában hordott láncon, vagy talán vékony szíjon 8.-9. századi viselője leginkább azért, hogy olyan erős legyen, mint a medve, vagy éppen megóvja őt eme vadállat támadásától. Vagy a betegségektől, mindenféle bajoktól, rontásoktól, boszorkányságtól. Ilyen védő, óvó és erőt adó amuletteket, leginkább ragadozó állatok fogait és karmait már az ősember is hordta átfúrva, szíjra fűzve. Az ókori ember sem változott ebben a tekintetben, csak már magas művészi értékkel gyártotta is ezeket a kis tárgyakat, gondoljunk csak az egyiptomiak szkarabeuszaira. A kereszténység aztán ezen a téren is nagy változásokat hozott, a fogak és bogarak helyett kis keresztet, szentképet, ereklyéket hordtak nyakban már az emberek. Ez a szokás a mai napig megvan, és számtalan olyan mutációja létezik, mint például az egyes afroamerikai és cigány szubkultúrák vastag láncokon hordott óriási méretű nemesfém keresztjei. Hogy aztán a keresztek és más világvallások jellemző amulettjei (pl. a muszlimok ötujjú keze) mellett egészen furcsa amuletteket is kedvelnek/kedveltek egyesek, abban sincs semmi kivetnivaló. Így volt egy időben roppant kelendő az akasztófák „beavatott” kötele, az újszülöttek köldökzsinórja, vagy éppen kiszáradt kígyókat és békákat is tartottak maguknál amulettként az emberek. A katonákat a kioperált puskagolyó vagy gránátszilánk óvta a sebesüléstől, de manapság arról is hallani, hogy valaki összetört autója darabkáját hordja magával az újabb karambolt megelőzendő. Ahelyett, hogy egy míves Szent Kristóf érmét, vagy egy rózsafüzért akasztana a belső visszapillantó tükrére.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.04.23. 12:57 • Címke: manda, digitalizálás, 3D

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

károly róbert
Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg – A 12 éves Caroberto a délvidéki Frangepánok, Subicsok és Babonicsok lefizetése után partra is száll Dalmáciában, és elindul Buda felé. Még tart a menetelés, amikor III. András hirtelen elhalálozik, így aztán Bicskei Gergely esztergomi érsek meg is koronázza valami sebtében előkerített koronával a 13 éves ifjút. Ez volt Károly Róbert első megkoronázása, amit még kettő követett.