a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

30 éve nyílt meg a Petőfi Csarnok

pecsa_leadHarminc éve nyílt meg a Karthago együttes koncertjével a Petőfi Csarnok, a főváros akkori legnagyobb ifjúsági szabadidőközpontja.

Az 1980-as évek elején a főváros vezetése új helyszínt keresett, ahol az ifjúság szórakozhat. A Várkert Bazárban működő, egyre rosszabb állapotú Ifjúsági Park ugyanis már nem volt képes kiszolgálni az igényeket, sőt életveszélyessé vált. Egy 1980-as Edda koncerten történt balesetben öt ember sebesült meg, és a Parkot 1984-ben be kellett zárni.
   
A választás végül egy városligeti épületre esett, amely korábban a Budapesti Nemzetközi Vásár egyik kiállítási helyszíne volt, de a BNV 1974-es elköltöztetése után bútorraktárnak használták. A már akkor Petőfi Csarnoknak nevezett, rossz állapotú épület ifjúsági szórakoztató központtá alakításáról 1981-ben döntött a Fővárosi Tanács. A felújításba – pénzhiány miatt – bevonták a közeli Közlekedési Múzeumot, amely szerette volna megszerezni az épületet vagy annak egy részét. Így került az ifjúsági központba a repüléstörténeti gyűjtemény.

pecsa_karthago_MTI
1985. április 27-én a Karthago együttes koncertjével nyílt meg a Városligetben a Petőfi Csarnok (MTI Fotó: Friedmann Endre)
   

A régi vásárcsarnokot Halmos György építész és Tihanyi Judit belsőépítész tervei alapján alakították át, ők 1990-ben Ybl-díjat kaptak munkájukért. A középső nagy tér köré egy újabb szintet húztak, az egyik oldalon meghagyva az eredeti magasságot. Itt kapott helyet a Repüléstörténeti Múzeum, amelynek bejáratát az emeletre helyezték. A közbenső födém alatt alakították ki a szabadidőközpont kisebb helyiségeit, jóllehet emiatt nagyon alacsony lett a beltéri magasság. A 2500 fős nagyterem körül J alakban húzódik az előcsarnok. A 6000 főre tervezett szabadtéri színpad fedésének acélszerkezetét és ponyváját Majoros Gábor építész tervezte, a külső és belső színpad közé kerültek az öltözők és kistermek.
   
Az anyagi korlátok nem tették lehetővé a nemesebb, drágább anyagok használatát: az előtetők üvegszálas poliészterből készültek, belül nyersbetont, nyerstéglát és aszfaltozott felületeket használtak. A belsőépítészek a vidám hangulatról sárga előtetőkkel és vörös oszlopokkal kívántak gondoskodni. Az épület korabeli megítélése kedvező volt, több nyugati szakmai folyóirat, így a Deutsche Bauzeitschrift, a Sportstättenbau és az amerikai Tennessee Architect is bemutatta.

pecsa_wiki
fotó: Illustratedjc
   
Az akkori viszonyok között korszerűnek számító hang- és fénytechnikával felszerelt Petőfi Csarnokot 1985. április 27-én nyitották meg, a köznyelvben PeCsa néven emlegetett intézmény első igazgatója Lehel László lett. Az épületet nem csak koncerthelyszínnek szánták, sokkal inkább afféle ifjúsági szabadidőközpontnak görkorcsolyaklubbal, tini-butikkal, film- és rajongói klubokkal, sőt a „Ligetben kocogók számára biztosított zuhanyozási lehetőséggel”, ahogy arról az Ifjúsági Magazin riportja beszámolt.
   
A Petőfi Csarnok színpadán a hazai művészeti élet kiválóságai és külföldi világsztárok egyaránt szerepeltek. A szabadidőközpontban a könnyűzenéé lett a főszerep, de az olyan rendezvényeket is kiemelt érdeklődés övezte, mint a táncházak, kulturális események, kiállítások és vásárok. A művészeti események mellett családi és gyermekprogramok, divatbemutatók, bálok kedvelt helyszíne volt, sőt a Trafó Kortárs Művészetek Háza megnyitásáig a városligeti intézmény adott otthont a kortárs művészetek bemutatkozásának is. Itt működött az akkori idők legnagyobb diszkója, a Csillagfény, ahol B. Tóth László, Dvoracsek György, Éliás Gyula ontotta a zenéket. A mai napig működik a Hungarian Depeche Mode Fan Club, és hetente megrendezik a bolhapiacot, amely a Petőfi Csarnok talán legrégebben működő rendezvénysorozata.

pecs_logo
Egy logo a sok közül
   
A PeCsa 2002-ben közhasznú társaság lett, 2009-től a Petőfi Csarnok Nonprofit Kft., 2011-től a Cortina Service Kft. üzemelteti. Az intézmény neve többször változott, volt Petőfi Csarnok, Pecsa Music Hall, végül Petőfi Rendezvényközpont lett.
   
A 30 éves Petőfi Csarnok megnyitása óta közel 15 ezer rendezvénynek adott otthont, a látogatók száma meghaladta a tízmilliót. Az épület 2015 őszén végleg bezár, ezután elbontják, a tervek szerint helyére épül meg a Múzeumi Negyed részeként az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Múzeum. Tavasszal utolsó alkalommal nyitotta meg kapuit a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) repüléstörténeti és űrhajózási állandó kiállítása is.

MTI

• Publikálva: 2015.04.27. 09:55 • Címke: koncert, építészet, zene