a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Az első pici fény a nagy reménytelenségben

nemeskurty_leadMár teljesen belesüllyedtünk a reménytelenségbe, mikor 1972-ben megjelent Nemeskürty István Don-kanyarról szóló könyve, és a családban is elterjedt a hír, hogy benne van orvos nagybátyánk, aki a visszavonulás során fagyott ott halálra.

De sokkal fontosabb volt az, hogy egyáltalán megíródott ez a munka, hogy az odaveszett tízezrekről valami mást is le lehetett már írni, nem csak azt, hogy a fasiszták csatlósai, meg háborús bűnösök voltak. Bizony, úgy rémlik, akkor nagy levegőt vett egy ország, és mindezt leginkább a most 90 éves Nemeskürty Istvánnak köszönhetjük.

nemeskürty

Mert úgy telt el itt majdnem két évtized, hogy az érintett családok – gondoljunk csak bele, a magyar társadalom meghatározó része – csak becsukott ajtók mögött, szűk családi körben beszélhetett az odaveszett apáról, gyászolhatta meg a családfőt, vagy a nevet tovább vivő fiút. A politikai állásfoglalások és történészi munkák ugyanazt sulykolták: bűnösök voltak. Aztán egyszer csak megjelent ez a könyv, amiben a szerző nem mentett fel az elkövetett bűnök alól, de nem is ítélt az akkori kánonnak megfelelve, egyszerűen csak leírta a történteket és azok hátterét. Talán azért is, mert katonatiszt volt, a pécsi kadétiskolában indult az élete, a Ludovikán már csak két évet járt, aztán gyakorlatban tanulta a háborút. Ami után, az új rendben talán nem is véletlenül humán pályára kormányozta magát. A magyar-olasz-művészettörténet szak elvégzése jelzi egyrészt beállítódását, a magyar történet válságos időszakairól (török, 1849-49, második világháború) írott  munkái pedig szilárd hitét, igazságérzetét és hazaszeretetét. Munkahelyeit, vezetői pozícióit hosszasan sorolhatnánk, de mindenképpen ki kell emelnünk a Mafilm stúdióvezetőjeként eltöltött évtizedeket, és intézményünk elődjének, a Magyar Filmintézetnek a vezetését. Utolsó nagy és sikeres megbízatása a 2000-es Millennium lebonyolításának kormánybiztossága, amely után megkapta a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetést is.

nemeskürty
fotó: MaNDA Fotótár

És ha már kitüntetések, ugyancsak bajban lennénk, ha fel kellene sorolni eme rendkívüli pályafutás összes megbecsülését az említett Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjétől egészen a Kossuth-nagydíjig. De az elismerések helyett sorakozzanak itt inkább a munkák, az 1966-ban megjelent Ez történt Mohács után című könyvecske, amely új szemléletet hozott a történetírásban. Aztán jött a Requiem, amiben nem kímélte a korabeli vezetést sem. Könyvet írt Dózsa Györgyről, Balassi Bálintról, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseiről, és 1988-ban a Ceaușescu-diktatúra egyik legsötétebb évében jelent meg Erdély 1916-1967 közti időszakáról szóló műve. 1989-ben pedig egyfajta iránymutatást is ad a Mi magyarok című munkájával, mert aktív marad az 1987-es nyugdíjba vonulása után is, a nemzet „tanár uraként” nem csak a diákjai figyelnek oda szavára. Tanult szakmájával kapcsolatos munkái, Felliniről írott könyve, vagy irodalom- és művelődéstörténeti kötetei is figyelemre méltóak. Mindezek mellett pedig filmgyári vezetőként ő jegyzi az Egri csillagok, a Széchenyi napjai, vagy a Mint oldott kéve forgatókönyvét. A színművekkel együtt legalább 50 kötetes szerző, akinek műveiben a hazaszeretet mellett mindig jelen van a nemzeti lelkiismeret és felelősség kérdése is. Mert ő is jól tudja, hogy felelősek vagyunk tetteinkért, de ezen túl minden magyar felelős minden magyarért, és nem lehet elmismásolni ezt a felelősséget.

Nemeskürty István 90 éves, Isten tartsa meg erőben és egészségben!

Első írásai 1947-től a Vigília című katolikus folyóiratban jelentek meg. A mai napig elkötelezett hívő embernek vallja magát. Diplomájának megszerzése után, 1950-től Budapesten tanított (egy ideig Pilinszky Jánossal együtt), 1956-tól a Magvető Könyvkiadónál volt szerkesztő. A film világa iránt érdeklődő Nemeskürtyt 1959-ben a Híradó és Dokumentumfilmgyár dramaturgiai vezetőjének nevezték ki, 1961-től filmtörténetet oktatott a Színház és Filmművészeti Főiskolán. 1963-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat (Mafilm) stúdióvezetője, 1972-től a Budapest Filmstúdió, 1984-től a Magyar Filmintézet igazgatója volt 1987-es nyugdíjba vonulásáig. Majdnem három évtizeden át foglalkozott filmgyártással, irányítása alatt csaknem 160 magyar nagyjátékfilm készült el, több mint 30 elsőfilmes alkotó indulhatott útjára.

A rendszerváltozás időszakában, 1990 januárja és áprilisa között a Magyar Televízió elnöki tisztét töltötte be, emellett különféle társadalmi szervezetekben viselt magas tisztségeket. A kilencvenes években elnöke volt többek között az egyetemi és főiskolai oktatók kamarájának, a magyar ösztöndíj bizottságnak, a nemzeti etnikai kisebbségi és a Magyar Könyv Alapítvány kuratóriumának. 1993-1995 között a Magyar Írókamara elnöke volt, 1994-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 2011 óta tiszteletbeli tagja, 1996 óta a Magyar Újságírók Közösségének (MÚK) tiszteletbeli elnöke.

1998 és 2001 között kormánybiztosként a millenniumi ünnepségek szervezését irányította, munkáját a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével ismerték el. 2001-ben vehette át az újjáalapított Corvin-láncot, 2001-2002-ben, majd 2011 óta ismét a kitüntetés elbírálásáért felelős testület elnöke. 1957-ben az irodalomtudomány kandidátusa, 1966-ban doktora lett, 1979 óta egyetemi tanár. Munkásságának fő területei a 16. és 17. századi magyar irodalomtörténet, valamint a 20. századi magyar filmtörténet. (MTI)

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.05.14. 13:37 • Címke: film, manda, évforduló