a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Kitárul az oxfordi Bodley Könyvtár

bodley

Az oxfordi Bodley Könyvtár ezen a nyáron „átadta” több mint 100 000 darabot tartalmazó gyűjteményét virtuális közönségének. Azaz mostantól bárki böngészheti Európa egyik legrégebbi könyvtárának gyűjteményét otthonról.

A Bodley Könyvtárat 1602-ben alapították az Oxfordi Egyetem Könyvtár részeként. Eddig, ha gyűjteményét kívántuk böngészni, csak belépő ellenében tehettük. Mostantól azonban a gyűjtemény egy részét ingyenesen elérhetjük, kereshetünk benne, kedvenceinkből saját gyűjteményt is összeállíthatunk. A Digital.Bodleian oldalról a képeket nem üzleti célú felhasználásra le is tölthetjük, vagy publikusan kommentálhatjuk. Az archivátorok által összeállított gyűjtemény legfőképp oktatási célokra használható, online tanfolyamokba is beágyazható. A Digitzal.Bodleian oldal Lucie Burgess, a projekt egyik vezetője szerint tovább bővül, egy előző digitalizálási projektjükből több mint másfél millió képet adnak még hozzá. 

Az adatbázis minden kutató számára könnyen felhasználható felületként is szolgál. Bár több digitalizált tétel különböző adatbázisokban eddig is megtalálható volt, de most egy platformon keresztül sokkal könnyebben áttekinthető. A Digital.Bodleian azért is különleges, mivel egy rendkívül könnyen használható, egyedi interface-t használ, a felületen a képek egymás mellé helyezhetők és a legapróbb részletekig összehasonlíthatók. A Bodley Könyvtár ezáltal nem csak saját kutatói számára tett  nagy lépést, hanem a digitális átállásban is utat mutat a hasonló profilú intézmények számára.

És hogy mit találhatunk a Bodley Könyvtár adatbázisában? Böngészhetünk Sir Arthur Evans krétai ásatásainak során keletkezett rajzai és dokumentumai között, vagy letölthetjük Anglia legrégebbi térképét:

gough map

Nézegethetünk 18-19. századi burmai palotai életképeket:

burma bodleian
1897-ben készült akvarell

Vagy éppen a kolibrifélék ábrázolásában jeleskedő John Gould ornitológus (1804-1881) aprólékos kidolgozású, színpompás festményeit:

bodleian madarak

BÁ/mandarchiv.hu

• Publikálva: 2015.09.08. 11:31 • Címke: könyvtár, hír