a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Ahogy Kassák Tett a háború ellen

kassak muzeum lead

Jelzés a világba – Háború, Avantgárd, Kassák címmel ígéretes kiállítással jelentkezett az óbudai Kassák Múzeum. A falakra került dokumentumok, leginkább korabeli újságok, folyóiratok lapjai a szándék szerint azt illusztrálnák, ahogy a Nagy Háború ellen küzdöttek Kassák és szerzőtársai. A dolgok azonban sohasem fekete-fehérek, különösen nem mondható el ez a múlt század elején virágba szökkenő avantgárdról.

Mert nézzük csak egyik legfontosabb, ma is előkelő helyen jegyzett irányzatát, az olaszok által kitalált és képviselt futurizmust, ami teljes meggyőződéssel kiállt a háború mellett, sőt, Marinetti a tűz, a vér és a rombolás szépségének dicsőítésével meglehet háborús propagandát is folytatott. Aztán nem csak az olaszoknál volt meg a harcias felbuzdulás a művészekben, ne felejtsük el, hogy Apollinaire számos társával együtt önként jelentkezett frontszolgálatra, de a német expresszionisták közül is sokan úgy gondolták, hogy a hadszíntéren a helyük miközben országuk a létéért küzd. Ugyanakkor az is igaz, hogy a kezdeti – minden hadviselőre jellemző – háborús eufória után hamar megérkezett a kijózanodás is. Mert a levelek már rég lehullottak, de a katonák még mindig nem érkeztek haza, sőt, tudni lehetett, hogy ez a kezdettől fogva rendkívül véres háború sokáig el fog húzódni és rengeteg áldozatot követel. Kassák Lajos egyik tagadhatatlan érdeme pedig az volt, hogy az országban elsők között ismert fel ezt, és adott hangot háborúellenességének az 1915 őszén induló szerény formátumú és példányszámú lapjában, a Tettben.

kassak
Rónai Dénes készítette 1915-ben Kassákról ezt a fotót (forrás: kassakmuzeum.hu)

Amit – mint tudjuk – odaadó társa, Simon Jolán nehezen megkeresett pénzéből adták ki, de ennél sokkal érdekesebb, és nem elhallgatandó az, hogy az a bizonyos háborús eufória Kassákot sem kerülte el, az Új Nemzedékben megjelent A háború értéke nálunk – és náluk című cikkében jókra és rosszakra osztja ő is a hadviselőket, és a rosszaknál - az antanthatalmaknál természetesen nem maradnak el a szokásos megbélyegző jelzők, durva értékítéletek sem. Így a francia gyerek szerinte 13 éves kora után éppen olyan szűk látókörű, fanatikus bugris lesz, mint az apja, nagyapja. Az anarchistákat termő Párizs mellett francia vidék pedig tudatlanul magába roskadt és dühöngésig idegengyűlölő. De megkapják tőle az angolok és az oroszok is, ugyanakkor leírja azt is, hogy a németeknél „az élet legszebb virága, az összetartozó élet szolidaritása teljesedik bokorba”, mert Németország egy 65 milliós „óriási család”. El tudjuk képzelni, hogy mekkora lehetett a kijózanodás, ami előidézte a 180 fokos, antimilitarista fordulatot. Aztán szociáldemokrata párt régi tagja révén természetes is, hogy a háborúellenességhez a szociális igazságosságért való küzdelem is társul. Kassák, aki magát „szocialista embernek” nevezi, a művészetet politikai állásfoglalásnak tartja. A Tett híres, 1916 augusztusi „internacionális számában” az ellenséges országok költőit, íróit is szerepelteti. A vezércikkben pedig arról ír, hogy mindenütt meggyulladnak a kis vörös lámpák, de az ájuló magyar ugarnak „nem világítanak a Rollandok, Hal Caineek és Liebknechtek”. (Caine a Man-szigetre visszavonuló, társadalmi problémákat is feszegető, de amúgy háborúpárti regényíró volt, Liebknecht pedig a háború után kommunista puccskísérletet vezetett.)

tett
A Tett 1915. november 1-én (forrás: kassakmuzeum.hu)

Végül joggal merül fel a kérdés, hogy lehet mindezt megjeleníteni a kiállítótérben. Nos, a Kassák Múzeum ezt a feladatot kitűnően megoldotta azzal, hogy saját forrásból vagy magángyűjtőktől összeszedte az ide passzoló kiadványokat. Így kerültek a falra a Tett (kéthetenként megjelenő lap szerkeszti: Kassák Lajos) címlapjai és tartalomjegyzékei. Tanulmányozhatjuk az internacionális szám szerzőgárdáját Kandinskytől Verhaeren át Bernard Shaw-ig. Itt vannak a társfolyóiratok és kiadványaik: a Der blaue Reiter Almanach, a Der Sturm és a Die Aktion egyes példányai, Georges Duhamel és Émile Verhaeren kötetei és a Tettben is kinyomtatott verseik. A futuristák egy teljes falat kapnak Marinetti Poesiájának címlapjától a Firenzében 1914-ben kiadott futurista manifesztumáig. Itt van a Boccioni, Carra, Russolo, Balla és Severini által jegyzett, Milánóban 1910-ben kinyomtatott futurista festészeti manifesztum. És itt van végül a korabeli magyar sajtótermékek széles palettája mellett az 1916. október 11-re keltezett belügyminiszteri „megjelenés és terjesztés eltiltás” is, ami a Krausz I. és tsa nyomdájában előállított Tettre vonatkozik a hadviselés érdekeit veszélyeztető tartalmak miatt.

Pálffy Lajos

Jelzés a világba – Háború, Avantgárd, Kassák
Kassák Múzeum
2015. június 6 – szeptember 27.

• Publikálva: 2015.08.17. 12:27 • Címke: kiállítás