a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Francia Filmtavasz 2012

francia_filmtavasz_leadAz Anjou Lafayette második alkalommal rendezi meg a Francia Filmtavaszt, a francia film ünnepét, tíz magyar városban.

A fesztiválon értékes, a kommersz filmforgalmazás körén kívül eső kortárs francia filmeket láthatunk egyedi vetítéseken, két budapesti helyszínen, majd több vidéki városban.

A fesztivál célja, hogy a tavasz színeit, szépségét, változatosságát belopja a mozitermekbe, ahol franciás hangulat, önfeledt és igényes szórakozás várja a nézőket. A filmek közt van könnyed, elegáns vígjáték, társadalomkritika, életmódfilm, kosztümös kalandfilm, és nem hiányozhat természetesen egy igazi francia rendőrfilm sem, amely a francia krimi új távlatait nyitja meg – véleményformáló filmes újságírók szerint ez az elmúlt évek legjobb rendőrsztorija.

A fesztiválon levetítjük az Anjou Lafayette elmúlt években bemutatott, sikeres francia filmjeit is.

video

Az Anjou Lafayette hivatalos weboldala
Vetítési időpontok az Örökmozgóban

Facebook oldal
Facebook esemény

Program:

Fehér éjszaka / Nuit Blanche
francia akciófilm, 98 perc, 2011, r: Frédéric Jardin
Egy éjszaka, egy drogüzlet, két átverés, menekülés, gyermekrablás – egy igazi francia rendőrfilm. Frédéric Jardin egyetlen éjszaka történéseit meséli el: 100 perc feszített tempóban, tömény akció, váratlan fordulatok. Egy piszkos zsaru (Tomer Sisley – Largo Winch megformálója) története, aki megköti élete legnagyobb üzletét, de ezzel egy időben kockára teszi egyetlen fia életét. A film egyszerre alkalmazza a kortárs filmes és vizuális kultúra legújabb megoldásait, a klasszikus akciófilmek feszített cselekményességét és az európai filmekből ismert lélektani motivációk logikáját. Egy igazi midcult film, amely biztosan a moziszékhez szögezi a nézőt.
Előzetes
IMDB oldal
Magyar oldal

feherejszakak
 
Életem szerelme / La chance de ma vie
francia romantikus vígjáték, 87 perc, 2010, r: Nicolas Cuche
Nicolas Cuche romantikus vígjátéka könnyed, elegáns és mégis igényes alkotás. A történet a félreértések klasszikus vígjátékát idézi, ahol képzelet és valóság, átok és szerencse, barátság és szerelem elválaszthatatlanul fonódik egybe, folyamatos nevetésre késztetve a nézőt. A történet főszereplője Julien Monnier, a harmincas éveiben járó párterapeuta, aki minden, vele kapcsolatba lépő lányra szerencsétlenséget hoz. Így jár Joannával is, de a lány megérti: a bosszantó kellemetlenségek ellenére, vagy éppen azok hozományaként, megtalálta az igazi szerelmet és a sikerhez vezető utat a karrierjében.
Előzetes
IMDB oldal
Magyar oldal, plakát
eletem szerelme


Nannerl, Mozart nővére / Nannerl, la soeur de Mozart
francia életrajzi dráma, 120 perc, 2010, r: René Féret
A film központi szereplője Mozart nővére, Nannerl, aki kitűnő csellójátékos és kivételes hangja is van. Hiába virtuóz előadó, apja nem engedi hegedülni, és nem tanítja meg a zeneírás gyakorlatára. Nannerl köztes állapotban reked: magasan képzett és szenvedélyes zenész, de ugyanakkor nő, akinek kötött szerepe van, egy olyan korban, amikor e két út között nincs átjárás. A film hangoltságát az eredeti helyszínek, a kiváló jelmezek és a szereplők mozgásának lassú, helyenként absztrakt koreográfiája teremti meg. A szenvedélyek, a dráma nem valósulhat meg ebben a normatív, etikett által szabályzott világban. Nannerl, ahogyan az egész Mozart család, a zenében és a zene által él, érzékeny és önfeláldozó életet.
Előzetes
IMDB oldal
Magyar oldal, plakát
nannerl


Hétszer lenn, nyolcszor fenn / 8 fois debout
francia dráma, 103 perc, 2009, r: Xabi Molia
Jól menő állás, felfelé ívelő karrier, életbiztosítás, takaros ház, minimum két gyerek, ezek az alapvető feltételei egy, a társadalmi normáknak megfelelő életnek. De mi a helyzet azokkal a perifériára szorult emberekkel, akik egyik albérletből költöznek a másikba, egyik sikertelen állásinterjúról a másikra mennek? Hányszor kell a földre esni, hogy végül már föl se keljünk? Xabi Molia forgatókönyvíró első rendezői munkája egy nő és egy férfi történetét meséli el, akik többszöri bukás után is képesek újra felállni. A film nem a túlfűtött dramatizálásra helyezi a hangsúlyt, ehelyett szerethető és érthető szereplőket teremt, akik, mint oly sokan közülünk, hétszer lenn, nyolcszor fenn vannak.
Előzetes
IMDB oldal
Magyar oldal, plakát

hetszernyolcszor


Kezeket fel, srácok! / Les mains en l'air
Francia dráma, 90 perc, 2010, r: Romain Goupil        
A nyugat-európai országok egyik legégetőbb problémája a migráció, ami olyan politikai, etnikai és kulturális problémákat vet fel, amelyek már nem egyszerűen a statisztikai és bevándorlási hivatalok hatáskörébe tartoznak, hanem a lakosság életében is új szituációkat teremtenek. Roman Goupil filmje bebizonyítja, hogy egy ilyen helyzetben is meghatározóak lehetnek a humánus értékek, így a másság elfogadása, a szolidaritás, a kitartás és önfeláldozás egy másik emberért. Mindezt pedig a gyerekkor tiszta és varázslatos tükrén keresztül láthatjuk.
Előzetes
IMDB oldal
Magyar oldal, plakát

kezeketfel


A provence-i fűszeres / Le fils de l'épicier
Francia romantikus dráma, 96 perc, 2007, r: Eric Guirado
Napsütötte provence-i tájak, mindentől elzárt kedves, bogaras emberek, kihalás szélén álló gazdasági formák – A provence-i fűszeres magával ragadó film, amelyben bensőséges módon fonódik össze a főszereplők egyéni története és a környezet ahol játszódik. Eric Guirado filmjében a régi életmódok iránti keserédes nosztalgia felidézése, egy csipetnyi fűszeres iróniával keveredik, a játékos könnyedségbe komolyság vegyül, mindezt pedig egy húzdmeg-ereszdmeg ritmusú szerelmi történet keretezi.
IMDB oldal
Magyar oldal, plakát, előzetes

provence

Gyermekeim apja / Le père de mes enfants
Rendezte: Mia Hansen-Love
Francia–német dráma, 110 perc, 2009
A filmes világban a producer általában minden dolgok legfőbb tudója, ő a kezdet, a vég és az őseredő. Ha ő nincs, nincs film sem, hiába van zseniális ötletek birtokában az író, vagy a rendező. A dán-francia Mia Hansen-Love, az ismert francia filmproducer, Humbert Balsan tragikus öngyilkossága kapcsán arról elmélkedik filmjében, hogy ha meghal a producer, mi lesz a filmmel és mi lesz a családjával. Tarr Béla producerének váratlan halála ihlette a filmet, amely egy óda a házastársi szerelemhez. A producer minden percben rohan és telefonál, míg cége is épp a vesztébe rohan. Más kiutat nem találva öngyilkos lesz, így feleségére marad a pénzügyek kálváriája és a férj szellemi örökségének életben tartása.
IMDB oldal
Magyar oldal, plakát, előzetes

gyermekeimapja


Menedék / Le refuge
francia filmdráma, 88 perc, 2009, r: François Ozon
Heroin, családi dráma, drogfüggő anya terhessége, terhesszex, meleg pasik, napfény, tengerpart, méla esték egy villában, nyugtalan alvásból zörejre ébredés egy szellős, világos, elegáns szerkezetű, tömör drámában. François Ozon Halál-trilógiájának befejező része. A Menedék ízlésesen megfogalmazott elbeszélésmódja könnyednek, szinte légiesnek tűnik, holott a történet rendkívűl súlyos. François Ozon mesterire csiszolt szakmaiságát üdvözölhetjük újra egy olyan film belső tájain, ahová önmagunk elől menekülünk.
IMDB oldal
Magyar oldal, plakát, előzetes

menedek



Ketten a hullámban / Deux de la Vague
Francia dokumentumfilm, 91 perc, 2010, r: Emmanuel Laurent
A film a francia újhullám két legendás alakjának (François Truffaut és Jean-Luc Godard) párhuzamos életrajzát mutatja be, miközben bepillantást nyerhetünk a filmtörténet egyik legszínesebb, a legnagyobb kihívásokat kereső korszakába. Ekkor Truffaut és Godard még barátok voltak, de talán a sikernek, vagy a különböző társadalmi hátterüknek, személyiségüknek és alkotói felfogásuknak köszönhetően szembe kerültek, a sajtó pedig mohón figyelte és nagyította fel az eseményeket.
IMDB oldal
Magyar oldal, plakát, előzetes

ketten


Séraphine / Séraphine
francia–belga életrajzi dráma, 125 perc, 2008, r: Martin Provost
Martin Provost filmje Séraphine de Senlis (1864-1942), a naiv festészeti irányzathoz sorolt festőnő élettörténetét meséli el. Séraphine egy közönségesnek tűnő takarítónő, de kezében bármilyen anyag: a templom gyertyáiból elcsent faggyú, vagy a rét virágai, csodává válik, a művészet csodájává. A fáradságos napi munka után éjjel festett, titkos elszigeteltségben, míg meglehetősen nagy gyűjteménye felfedezésre nem került. A festőnő természetközeliségének és misztikus hitének művészi látomásai, nem csak a megfestett képekben fejeződnek ki, ezt a misztikus szépséget, a világ buja és fenséges ornamentikáját mutatja meg a film képi világa is.
IMDB oldal
Magyar oldal, plakát, előzetes

serpahine


A tánc – A Párizsi Opera Balettje / La danse – Le Ballet de L'Opéra de Paris
Francia, zenés dokumentumfilm, 159 perc, 2009, r: Frederick Wiseman
Frederick Wiseman hét balettelőadás születését követi végig a Párizsi Operában.
A kiváló előadások kulisszatitkaiba pillanthatunk be, így nem csak a csillogást, hanem az épület sötét, kopott belsejét, a szűk folyosókat, az elhasznált díszleteket is láthatjuk. Azt, hogy minden előadás és minden zseniális koreográfus mögött, elképesztő mennyiségű munka van. Wiseman nem kommentál, nem magyaráz, ő és kamerája végig észrevétlen marad, (ami a rengeteg tükör miatt tényleg különleges teljesítmény) egyszerűen csak megmutatja nekünk azt, amit tényleg érdemes látni.
IMDB oldal
Magyar oldal, plakát, előzetes

tanc


Severn, gyermekeink hangja / Severn, la voix de nos enfants
francia dokumentumfilm, 120 perc, 2010, r: Jean-Paul Jaud
Jean-Paul Jaud, Vigyázat ehető! – a francia bioforradalom rendezőjének új filmje a mindössze tizenkét éves Severn Suzuki történetével indul, aki generációjának jövőjéért szólalt fel, az 1992-ben Rio de Janeiróban összehívott Világcsúcson. Egyszerű és élhető jövőt szeretett volna, ahol az étel és a víz nem mérgezett, és nem kell félnünk levegőt venni. Azóta eltelt majdnem húsz év, a helyzet pedig csak romlott. Severn most várja első gyermekét és újra beszél, ezúttal mindannyiunkhoz, a generációkon és személyes életeken átnyúló súlyos környezetvédelmi problémákról. A felelősségvállalás alól senki nem vonhatja ki magát, mert egyszer mindenki gyermek volt, és szülővé válik: "A földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön." A Föld 4,5 milliárd éves története során több olyan univerzális katasztrófát is túlélt, melyben az élet nagy része elpusztult. Most úgy tűnik, éppen az ember mint a Föld mostohagyermeke sodorja veszélybe az életet a Földön, a környezet érzékeny egyensúlyát. Ez a film a Föld édesgyermekeinek környezettudatos és felelős hangja. Mint a film forgalmazói, reméljük, minél több nézőhöz eljut.
IMDB oldal
Magyar oldal, plakát, előzetes

severn

Helyszínek:

Budapest: Örökmozgó és Puskin ART mozi
Debrecen: Apolló Mozi
Eger: Agria Mozi
Jászberény: Lehel Filmszínház
Kaposvár: Szivárvány Kultúrpalota
Miskolc: Művészetek háza - Uránia és Béke ART mozi
Nyíregyháza: Krúdy Art Mozi
Szeged: Belvárosi Mozi
Szentendre: P'ART Mozi
Szolnok: TISZAp'ART Mozi

• Publikálva: 2012.05.15. 12:34 • Címke: trailer, videó, program, ajánló, örökmozgó

Kapcsolódó dokumentumok