a rovat írásai

Ösvények a múzeumi digitalizációban 2.

Interjú Ruttkay Zsófia matematikussal, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem oktatójával, a 2010-ben elindított Digitális múzeum kurzus egyik vezetőjével. Második rész.

Ösvények a múzeumi digitalizációban 1.

Interjú Ruttkay Zsófia matematikussal, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem oktatójával, a 2010-ben elindított Digitális múzeum kurzus egyik vezetőjével. Első rész.

Szecesszió 3D-ben

Az Iparművészeti Múzeum kiállítása 3D-ben is megtekinthető.

Magyar részvétel a világháborús filmek felújításában

Az első világháború kitörésének százéves évfordulójához közeledve befejeződött a 2012-ben elindult, EFG1914 elnevezésű európai uniós projekt, amelynek keretében 23 európai archívum több, mint 660 órányi háborús tematikájú filmanyagot, 5500 plakátot, fotót és dokumentumot digitalizált uniós forrásból.

15 000 oldalnyi perzsa kézirat online

A British Museum Ázsia- és Afrika-kutatói 15.000 oldalnyi perzsa nyelvű kéziratot digitalizáltak és tettek online elérhetővé – írják az intézmény Asian and African Studies blogján.

Megnyílt a Getty virtuális könyvtára

A Getty Publications 250 művészeti és műemlékvédelmi, restauráláshoz kapcsolódó, utóbbi 45 évben kiadott könyvet tett online elérhetővé.

Getty Publications
Getty Publications
Getty Publications

Új helyen a Cseh Tamás Archívum

Jövő szerdán, a magyar kultúra napján nyílik a budai Várban, az Úri utcai hajdani Mailáth palotában a Cseh Tamás Archívum. Az eddig az Országos Széchényi Könyvtár által gondozott gyűjtemény új otthona a Magyar Nemzeti Levéltár egyik épülete.

Bemutatják Hitchcock holokauszt-filmjét

Maga Alfred Hitchcock a képeket annyira elrettentőnek találta, hogy sokáig a stúdióba sem tudta betenni a lábát. A filmtekercsek évtizedekig érintetlenül, elfeledve porosodtak. A bergen-belseni tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából restaurálva kerülnek a nézők elé a nehezen kibírható, mégsem feledhető képek.

​Internetes honlap készült a németek jelenlétének bemutatására

Internetes honlap készült a 18. századi délnémet kivándorlók világának és négy Duna-menti országban élő leszármazottaik jelenlétének bemutatására.

A Norvég Nemzeti Könyvtár is digitalizál

Teljes gyűjteményét digitalizálni kívánja a Norvég Nemzeti Könyvtár, hogy a nemzet memóriabankjaként archiválja és mindenki számára, bármikor, bárhonnan elérhetővé tegye a lehető legtöbb digitális tartalmat – olvasható a könyvtár portálján.

Online görög Biblia és a legrégebbi héber kódex

A Vatikáni Könyvtár és az Oxfordi Egyetem Bodley Könyvtárának közös digitalizációs projektje.

Digitalizálás összes cikke »

Az Europeana digitális kulturális gyűjteményről tartottak konferenciát Brüsszelben

europeana logoAz Europeana nevű digitális kulturális gyűjteményről tartottak konferenciát szerdán  Brüsszelben, az Európai Bizottság, a soros dán EU-elnökség és az uniós tagállamok kulturális ügyekben illetékes minisztereinek részvételével.

Magyarország képviseletében Szőcs Géza államtitkár vett részt az esti pódiumbeszélgetésen, ahol bemutatta az Europeana online felületén immár elérhető, Leonardo da Vincinek tulajdonított lovasszobrot, amelyet a Budapesti Szépművészeti Múzeumban őriznek.

Az Europeana digitális gyűjteménye a kontinens kulturális örökségét hivatott hozzáférhetővé tenni a legkorszerűbb technológia segítségével. Jelenleg 2200 európai kulturális intézmény összesen mintegy 23 millió "objektumát" – művészeti, kulturális alkotását – tartalmazza, de a digitalizálás folyamatos, az online gyűjtemény egyre bővül.

Szőcs Géza a Leonardónak tulajdonított szoborral kapcsolatban elmondta: csak feltételezhető, hogy a műalkotás az Anghiarai csata című freskóhoz készült a Palazzo Vecchióba. Az viszont határozottan ismeretes – tette hozzá –, hogy szemben a Leonardónak tulajdonított egyéb lovas variánsokkal, ezt a szobrot olyan bronzból és olyan technikával öntötték, amely a XVI. században volt használatos.
"Ha másolat, nem sokkal a mester halála után készült másolat lehet" – jegyezte meg.
Szőcs felhívta a figyelmet arra, hogy miközben "Leonardo minden egyes festményét vízmélyi nyugalom jellemzi", ez a lovasszobor az egyensúlynak, a statikának, a nyugalomnak a tagadása: a szenvedélyesség, amely ebből a szoborból sugárzik, "a barokkig, sőt a romantikáig mutat előre, Shelley, Byron és Liszt Ferenc néhány művéig".

"Nemcsak a könyveknek van meg a maguk sorsa, hanem minden egyes szobor is olyan, mint a palackba zárt üzenet" – mondta az államtitkár, megjegyezve: ezt a palackot a Duna mentén sodorták partra a hullámok, és onnan kerül most vissza az értékek európai körforgásába.

Szőcs Géza a pódiumbeszélgetésen bemutatta Kisfaludi Strobl Zsigmond hármas lovasszobrát is, amely is több mint négy évszázaddal Leonardo után készült.
"Azért választottam ki, mert eleven, szuggesztív cáfolata annak a nézetnek, hogy a klasszikus minták elavulnak, idejétmúlttá, anakronisztikussá válnak, vagyis hogy ma már nem lehet heroikus lovasszobrot készíteni" – mondta az államtitkár.

Forrás: MTI.

• Publikálva: 2012.05.10. 14:38 • Címke: konferencia, manda, europeana

Kapcsolódó írások