a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Europeana-napok a MaNDA oldalain

europeana logoMájus 9-én, az Európa-nap alkalmából Brüsszelben tudományos szimpóziumot tartanak az Europeana, Európa online digitális adattárán dolgozó tudósok.

Május 9-én, az Európa-nap alkalmából Brüsszelben tudományos szimpóziumot tartanak az Europeana, Európa online digitális adattárán dolgozó tudósok. Ezt követően a kultúráért felelős állami vezetők bemutatják nemzeti hozzájárulásukat az Europeana-projekthez. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) úgy járul hozzá az eseményhez, hogy Europeana-napokat tart a kulturkincs.hu portálon, valamint a MandaTV-n.

A tudományos szimpóziumon Magyarországot prof. dr. Horváth Iván és Golden Dániel, a MaNDA tudományos kutatócsoportjának munkatársai képviselik a Concert Noble Brussels-ben. A miniszteri ceremónián Szőcs Géza, a NEFMI kultúráért felelős államtitkára mutatja be a Szépművészeti Múzeumban található, Leonardo da Vincinek tulajdonított Lovas című szobrot 3D-változatban. Az estet záró ünnepségen a program szerint részt vesz Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Neelie Kroes, digitális ügyekkel foglalkozó uniós biztos.

A MaNDA a héten az alábbi digitális programmal csatlakozik a brüsszeli Europeana-nap rendezvényhez a kulturkincs.hu és a mandatv.hu online kulturális oldalakon:

o    Videóinterjú Szőcs Gézával, a NEFMI kultúráért felelős államtitkárával és Lovas Lajossal, a MaNDA főigazgatójával a mandatv.hu oldalon
o    Személyes „Best of Europeana”-cikkek, amelyek az Europeana oldalain található kulturális értékekből dolgoznak fel és ajánlanak néhányat a kulturkincs.hu oldalon
o    Mi az Europeana, az Európai Unió online digitális kultúrkincstára? – ismertető a kulturkincs.hu oldalon
o    Magyar kultúra az Europeana portálon – átfogó ismertető a kulturkincs.hu oldalon
o    A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, dokumentumfilm a Duna-menti népek kulturális kapcsolatairól, 1957. – a mandatv.hu oldalon
o    A Nyolcak nyomában, dokumentumfilm arról a progresszív magyar művészcsoportról, mely leginkább meghatározta a magyar festészet európai integrációját a XX. század elején, 2011. – elérhető lesz a mandatv.hu online kulturális televízió oldalán (részlet a kulturkincs.hu-n)
o    Interjú Szalay Péterrel, A Nyolcak nyomában című film rendezőjével a kulturkincs.hu oldalon

• Publikálva: 2012.05.09. 14:28 • Címke: manda, manda tv, hír, digitalizálás, europeana