a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

„Azok szája vagyok, akik már nem tudnak beszélni”

Simon Wiesenthal

wiesenthal_lead

Tíz éve halt meg Simon Wiesenthal, a náci háborús bűnösök felkutatója és üldözője. Működése révén mintegy háromezer háborús bűnöst állítottak bíróság elé. „Nem szabad megengedni, hogy náci gyilkosok, bármilyen öregek is, önmagukkal megbékélve haljanak meg” – tartotta.

Az akkor az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó, galíciai Buczaczban (ma Bucsacs, Ukrajna) született 1908. december 31-én. Apja, aki az oroszországi pogromok elől menekült ide, az első világháborúban elesett. Özvegye és gyermekei a harcok elől Bécsbe menekültek, majd a front elvonulása után, 1917-ben hazatértek. Wiesenthal lengyel nyelvű gimnáziumba járt, majd Prágában szerzett építészmérnöki diplomát (az akkor Lengyelországhoz tartozó lwówi egyetemre a zsidó hallgatók számát előíró kvóta miatt nem vették fel.) Ezután Lwówban (ma Lviv, Ukrajna) élt és dolgozott 1941-ig, amikor a náci Németország megtámadta a Szovjetuniót. Zsidó származása miatt több koncentrációs tábort is megjárt, sokszor a csodával határos módon menekült meg az agyonverés, kivégzés, éhenhalás elől. 1945. május 5-én, amikor az amerikai páncélosok felszabadították a mauthauseni lágert, a 180 centiméter magas Wiesenthal súlya alig 45 kilogramm volt. Felesége, akit ugyancsak elhurcoltak, túlélte a holokausztot, de kettejük családjából csaknem száz ember pusztult el.

wiesenthal
Simon és Cyla Wiesenthal – összesen 89 családtagjukat veszítették el a holokauszt során. Cyla Wiesenthal 1993-ban halt meg, 95 éves korában (© Simon Wiesenthal Archiv)
   
Wiesenthal a második világháború után határozta el, hogy életét a borzalmakért felelős bűnösök felkutatásának szenteli. Az adatgyűjtést a túlélők beszámolóival kezdte, és csaknem száz SS-hóhér nevét gyűjtötte össze. Az amerikai hadsereg háborús bűnöket kivizsgáló részlegénél folytatta a bizonyítékok gyűjtését, majd egy évig az amerikai hírszerzésnek dolgozott, adatait felhasználták a náci főbűnösöket felelősségre vonó nürnbergi perben is.
   
1947-ben Linzben hozta létre a Zsidó Történelmi Dokumentációs Központot, hogy információkat gyűjtsön a náci háborús bűnösök pereihez. A hidegháború éveiben azonban sem az amerikai, sem a szovjet fél nem érezte szükségét az újabb jogi eljárásoknak, és a központ 1954-ben beszüntette működését. Wiesenthal jótékonysági szervezeteknek dolgozott, de folytatta kutatómunkáját is, mert úgy érezte: tartozik ezzel az áldozatok emlékének. Új dokumentációs központját 1961-ben nyitotta meg Bécsben, a működési költségeket jelentős részben adományokból teremtette elő.

wiesenthal
1973-ban egy keresett náci, Walter Rauff fotójával, aki több ezer zsidót gázosított el teherautóban (© Simon Wiesenthal Archiv)
   
Állítása szerint az ő értesülései segítettek 1960-ban az európai zsidóság megsemmisítését irányító Adolf Eichmann nyomára bukkanni. Több nyomozás indult az általa szolgáltatott adatok alapján, így fogták el 1963-ban az Anne Frankot letartóztató Karl Silberbauert, valamint a treblinkai és sobibori hóhért, Fritz Stanglt. Ő leplezte le azokat az SS-tiszteket, akik a 150 ezres lwówi zsidóság kiirtásáért feleltek, és a majdaneki lágerben legyilkolt több száz gyermek halálában bűnrészes Hermine Braunsteinert is segített kézre keríteni. Az általa vezetett központ részt vállalt a római hóhér, Erich Priebke felkutatásában is.

eichmann
Eichmann Jeruzsálemben

Wiesenthal működése révén mintegy háromezer háborús bűnöst állítottak bíróság elé, archívuma 160 ezer náci gyilkos adatait tartalmazza. A legtöbb esetben ő maga nem nyomozott, csak gyűjtötte, összesítette és elemezte az információkat. 1977 óta Los Angelesben is működik Wiesenthal Központ és Múzeum, ezenfelül Jeruzsálemben, Párizsban, New Yorkban, Torontóban és Buenos Airesben is létrejöttek helyi fiókintézetek. Wiesenthal 2001-ben bejelentette visszavonulását, az általa alapított szervezet azonban folytatja a munkát. Közép-Európában Utolsó esély elnevezéssel indítottak programot a még élő háborús bűnösök felkutatására, ezt követően bukkantak az Ausztráliában élő Zentai Károly (Charles Zentai) nyomára, akit azzal vádoltak, hogy 1944-ben részt vett egy zsidó fiatalember meggyilkolásában. Wiesenthal idős kora ellenére 2002-től haláláig még részt vett a Holokauszt Tanulmányok Bécsi Wiesenthal Intézete tudományos koncepciójának kidolgozásában, az intézmény 2009 őszén kezdte meg működését.

wiesenthal
Steven Spielberggel (© Simon Wiesenthal Archiv)

Munkája miatt számos fenyegetést kapott, 1982-ben bomba robbant a házában. Kritikusai is szép számmal akadtak, azzal is vádolták, hogy meghamisította az életrajzát, sokan visszatetszőnek találták, hogy fél évszázados bűnökért aggastyánokat állíttatott bíróság elé és összekülönbözött a szintén holokauszt-túlélő, Nobel-békedíjas Elie Wiesellel is. Ő azt hangoztatta: nem a bosszú, hanem az igazság vezérli, a bírálatokra pedig azt válaszolta: „Nem szabad megengedni, hogy náci gyilkosok, bármilyen öregek is, önmagukkal megbékélve haljanak meg”. Hozzátette: „Azok szája vagyok, akik már nem tudnak beszélni”.

wiesenthal
Hobbija a bélyeggyűjtés volt, amibe álmatlansága miatt kezdett (© Simon Wiesenthal Archiv)
   
A 2005. szeptember 20-án Bécsben elhunyt Simon Wiesenthal életéről A gyilkosok köztünk járnak címmel készült film. Számos könyvet adott ki életéről, tevékenységéről, visszaemlékezéseit Az igazság malmai címmel 1989-ben írta meg. Magyarországon a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány 2008 óta ítéli oda a Wiesenthal-díjat a magyarországi holokauszt emlékének megőrzéséért végzett önkéntes, civil tevékenységért.

MTI/mandarchiv

• Publikálva: 2015.09.20. 11:12 • Címke: történelem, holokauszt70