a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Amikor várták az izotópsofőröket

paksNegyven éve, 1975. október 3-án tették le a Paksi Atomerőmű alapkövét. A baráti Szovjetunió hathatós közreműködésével 1987-re mind a négy blokk elkészült, ma pedig hazánk energiatermelésének több mint 50 százalékát biztosítja.

Biztonságosan, olcsón és környezetbarát módon, ahogy ezt a cég internetes oldala hirdeti. A termőre forduló szocializmus évei voltak nálunk ezek a hetvenes évek, amikor áttört a könnyűzene, és Gálffi László a Kenguruban izotópsofőrnek készült az épülő paksi erőműbe. 1975-ben került a mozikba Zsombolyai János filmje, amiben Gálffi a kedvese szülei előtt tett dacos kijelentésre, hogy az izotópsofőröket Pakson lakás is várja, az após csak azt mondta, hogy „tele van a ti fejetek minden marhasággal”.

kenguru_plakat
forrás: MaNDA

Hogy aztán marhaság volt-e Pakson atomerőművet építeni, arról akkoriban és most már természetesen az erőműbalesetek hatására is, megoszlottak és megoszlanak a vélemények. A tények viszont azt mutatják, hogy tavaly az ország áramtermelésének 53,6 százalékát adta Paks, és ehhez nem kellett semmit eltüzelni, füstöt a levegőbe eregetni. Aztán az erőmű történetéhez az is hozzátartozik, hogy akkoriban az a szóbeszéd járta, hogy a Szovjetunióba szállított mecseki uránért kompenzáltak így valamit a szovjet elvtársak. Azt is tudni kell, hogy a szocializmusban a szabad sajtó hiánya miatt is mindenféle történetek keringtek az országban. Talán olyanok is, mint ez az izotópsofőrködés, amiről nem nagyon lehet tudni, hogy mit is takar. Az biztos viszont, hogy 1966-ban kormányközi egyezmény született Moszkvával az építésről, 1967 februárjában pedig a Nehézipari Minisztériumban kijelölték az addig békés, csendes nagyközséget, Paksot telephelynek. A döntés mögött stratégiai szempontok (Paks az ország közepén van, mégis 100 kilométerre a fővárostól) és a Duna álltak. Szeptemberben felállt a beruházás titkársága Szabó Benjámin István mérnök vezetésével. Aki később az erőmű első igazgatója is lett, de addig még várnia kellett jó néhány évet. Sőt, 1970 januárjában le is fújták a projektet, csak 1972-ben vették elő, talán azért is, mert kezdtek „begyűrűzni” az olajárak. Mindenesetre volt néhány olajtüzelésű erőművünk, amik ezután igen csak gazdaságtalanul működtek, éppen úgy, mit most a gázerőművek.

paks
1975. október 3-án helyezték el a Paksi Atomerőmű alapkövét (forrás: atomenergiainfo.hu)

Végül aztán 1974 augusztus elsején megvolt az a bizonyos első kapavágás, megindultak a tereprendezési és a járulékos munkálatok. Csúcsidőben 8-10000 ember dolgozott az építkezésen, akiknek aludni és táplálkozni is kellett, sőt, a szabadidejüket is el kellett tölteniük valahogy. Így 1979-ben már város volt Paks, 1980-ra pedig el is készült az első reaktor tartálya, mert az orosz nyomottvizes erőműveknek a lényege a víztartály, amiben az üzemanyagkazetták el vannak helyezve. Itt a vizet 100-150 bar nyomáson tartják, hogy 315 Celsius fokon ne tudjon egyszerűen gőzzé válni. Aztán ez a hő lesz az, ami áttételesen megpörgeti a turbinákat és a generátorokat, és így előállítja az áramot. Blokkonként kezdetben 1760 megawattot évente (egy tisztességes naperőmű 15-öt tud csak 365 nap alatt), az első blokkot 1982. december 28-án, a negyediket pedig 1987. augusztus 16-án kapcsolták rá az országos hálózatra. Aminek azóta is legnagyobb és kiapadhatatlan táplálója. A rendszer biztosnak tűnik, az egyetlen komolyabb baleset 2003-ban, egy a blokktól független víztartályban következett be a fűtőelemek tisztítási folyamata során.  Arra a kérdésre pedig, hogy mit is kellett fuvaroznia egy igazi izotópsofőrnek, a kedves olvasótól várjuk a választ szerkesztőségünkbe, előre is megköszönve a tájékoztatást.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2015.10.03. 11:22 • Címke: televízió