a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Budapesti Állatkert

zoo lead1912. május 20-án nyitotta meg újra kapuit az újjáépített budapesti állatkert, amelynek épületei világhírűek lettek.

A sokak számára örömteli esemény egyben azt is jelentette, hogy az 1866-ban alapított, majd a XIX–XX. század fordulóján csődbe ment igen népszerű állat- és növénygyűjtemény világszínvonalon folytathatta a tudományos ismeretterjesztésnek ezt a formáját. A száz évvel ezelőtti új létesítmény elődje az újkori állatkertek közül a világon harmincadikként nyílt meg. Az elsőnek tartják az osztrák Schönbrunn állatkertjét, amelyet 1752-ben alapítottak, majd a következő száz évben London, Berlin, New York, Madrid és Szentpétervár is követte példáját.

A budapesti állatkertnek is voltak előzményei hazánkban, igaz, ezek csak nagy jóindulattal nevezhetők állatkertnek. Nagy Lajos királyunk Nápolyból szerzett be egy oroszlánt, Mátyás a Velencei Köztársaságból kapta ajándékba az állatok királyát. A középkori Magyarország legtöbb vadaskertjét vadászatra használták, ezekben hazai vadfajokat tartottak. Közülük a Kodolányi János és Gárdonyi Géza által is megírt Árpád-házi Szent Margit-történet színterét, a mai Margit-szigetet, a korábbi Nyulak szigetét említjük meg. A reformkor előtti időszakban nagy divat volt arisztokrata körökben a magán vadaskertek kialakítása, ezekben egzotikus állatfajok is megjelentek a félelmetes hazai nagyvadak, a medvék, farkasok, hiúzok mellett. Hogy milyen lehetett egy ilyen főúri parkban megépített állatház, arra jó példa a felcsúti arborétumban, József nádor egykori kastélyának parkjában megtalálható medveház.

Allatkert_uj_fokapu_1920_as_evek_eleje.jpg
A főkapu (Neuschloss Kornél) egy, az 1920-as évek végén készült felvételen.

Az 1866-ban megnyílt budapesti állatkert alapítói a kor híres természettudósai közül kerültek ki: Szabó József, Kubinyi Ágoston és Xántus János a maga szakterületén a tudományos világ élvonalához tartozott. Nagy nemzeti összefogással hozták létre ezt az első állatkertet, a közönség ötszáz különféle állatot láthatott, tizenegy nagy és sok kisebb állatházban. A legnépszerűbb állat Kristóf, a barnamedve volt, akit Deák Ferenc is módfelett kedvelt. Kilencféle majmot mutattak be, és szinte teljes volt a Magyarországon őshonos állatok gyűjteménye. Érdemes megemlíteni, hogy a jellemzően állatkerti fajok, mint például a zsiráf, az elefánt, a víziló, a tigris ekkor még hiányoztak. Akkoriban nagyon sokba kerültek ezek az állatok. Évek múltával azonban a kezdeti lelkesedés alábbhagyott. Nem volt annyi látogatójuk, hogy a jegybevételekből az állatkert fennmaradását és fejlesztését előteremthették volna. Sokféle módon próbálkoztak az anyagi gondok megoldásával, mutatványosokat, komédiásokat engedtek be a területre, szakszerűtlenné, eredeti feladata ellátására, a tudományos ismeretterjesztésre egyre inkább alkalmatlanná vált.

Bolenyhaz04.jpg
A régi Bölényház (Kós Károly, Zrumeczky Dezső). Forrás: zoobudapest.com

A millecentenárium idején az állatkert ügyében is megvalósult az össznemzeti összefogás. Az állatkert vezetői elhatározták, hogy Magyarországon addig soha nem látott állatok sorát szerzik be az ünnep tiszteletére. Így került Budapestre Jónás, az első víziló, a szumátriai orrszarvú, az orángután, az oroszlánfóka, a gnú és a jegesmedve. 1896-ban az állatállomány már kétezer egyedből állt, aztán azonban ez a szám alaposan csökkent. A XIX. század végére a budapesti állatkert csődbe ment. Ennek oka a magas bérleti díj és a közönség érdektelensége volt. 1907-ben a főváros feloszlatta a kertet fenntartó Állat- és Növényhonosító Társaságot, és megindította a csődeljárást. Ugyanakkor Andrássy Gyula belügyminiszter javaslatát elfogadva a kormány úgy döntött, hogy az állatkert üzemeltetését a társaságtól vegye át Budapest városa. Ettől számíthatjuk a tudomány és a nagyközönség számára egyaránt fontos terület új korszakát, amit a neve is jelez: Budapest Főváros Állat- és Növénykertje.

Kezdetét vette az újjáépítés. Bárczy István főpolgármester nagyszabású városépítészeti tervei között fontos helyen szerepeltek a közparkok és a ligetek, így az állatkert is. Megalapították az állatkertépítő bizottságot, melynek tagjai mindannyian jeles zoológusok, botanikusok, építészek és politikusok voltak. A nagy testületet több vezető irányította, Bódy Tivadar alpolgármester az újjáépítési munkálatokat vezette, Kovách Aladár a közönség érdeklődésének megnyeréséért, Lendl Adolf a tudományos program kidolgozásáért felelt. Az állatkert a rendszertani alapú bemutatást tekintette céljának, vagyis rokonságuk szerint csoportosították az állatokat. Nemcsak az állatkertet, hanem a növénykertet is megújították. Az állatok bemutatásakor a Carl Hagenbeck feltalálta panoráma-kifutót vették mintául. Az állatokat a közönségtől nem vasrácsokkal, hanem széles vizesárkokkal választották el. Hagenbeck hamburg–stellingeni állatkertjében nagy műsziklák is voltak, Budapesten hasonlókat terveztek és építettek meg. A régi épületeket elbontották, az újak egy részét nagynevű építészek tervezték.

Zsirafhaz00.jpg
A régi Zsiráfház (Kós Károly, Zrumeczky Dezső). Forrás: zoobudapest.com

A világon szinte egyedülálló az a sokszínű stílusegység, ami ekkor megvalósult. Az érett szecesszió formai jegyeinek szinte teljes arzenálja megtalálható itt. Az egzotikus ornamentika, a különös, nálunk kevéssé ismert állatfigurák éppúgy megjelennek a díszítésben, mint a népi építészet motívumkincsével dolgozó magyar szecesszió. A főkapu és az elefántház Neuschloss Kornél tervei alapján készült. A világhírnévre szert tett állatházakat, a madárházat, a bölényházat és a szarvasházat Kós Károly és Zrumeczky Dezső tervezte. Az újjáépítéskor készült el Räde Károly és Ilsemann Keresztély tervezésében a pálmaház az akváriummal. A száz évvel ezelőtt megnyílt újjáépített állatkert akkortájt Európa legmodernebb létesítményének számított. Igen gyorsan tett szert az óriási népszerűségre. Tömegek özönlöttek a korábbiaktól eltérő módon bemutatott állatok közé, és ismerhették meg a világ flórájának és faunájának sokszínűségét. Az állatkert visszakapta azt a szerepet, amelyet egykori alapítói szántak neki: igényes módszerekkel szolgálta a tudományos ismeretterjesztést.

Hiába pusztított itt is az első és a második világháború, az 1912-es ünnephez hasonlót többször is átélt a Fővárosi Állat- és Növénykert, a romokból újra és újra felépült, megújult. Már a második világháború előtt Európa-szerte ismert és elismert tudományos műhellyé vált, nemzetközi tekintélyét a második világháború után a nehéz körülmények dacára is növelni tudta. Ez Anghi Csabának, a neves zoológusnak is köszönhető, aki 1958–68 között az Állatkert főigazgatója volt.

Dippold Pál

• Publikálva: 2012.05.19. 07:00 • Címke: történelem, épület