a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Űrcsilliárdos

dragonDragon György – vagy informatikus és videojátékos körökben közismert nevén: Gyu – emlékére rendezett kiállítással jelentkezik a Finta Múzeum és a MaNDA Túrkevén, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében.

A kiállítás az idén év elején elhunyt legendás újságíró, zeneszerző, játéktervező és gamer emléke előtt tiszteleg. A testvére, Dragon Ferenc közreműködésével rendezett tárlaton láthatjuk Gyu kedvenc számítógépeit, köztük a felejthetetlen Commodore-64 és Amiga típusokat, no meg a neve miatt is kedves Dragon-32-t.

dragon

Dragon György Kolumbiában, Bogotában járt egyetemre, ahol az ország legnagyobb Commodore User Groupjának tagja lett, ott ismerkedett meg az Amiga számítógéppel. 1988-ban vette meg saját példányát, amely évekig eszköze, alkotótársa volt. Az Amigát tervező Jay Miner születésének évfordulójára időzítve 2014. május 31-én hirdette meg a Nemzetközi Amiga Napot, amelyet a Douglas Adamsra emlékező Törülköző Naphoz hasonló, spontán megnyilvánulásként kezdett terjeszteni a világ minden részén élő barátai körében. Az Amiga máig összetartó és lelkes felhasználói közössége számára Gyu nemcsak a különböző informatikai lapokba írt, egyedi humorú cikkei révén lett elismert szereplő, de játékfejlesztői, zeneszerzői munkája révén is, melynek talán legismertebb példája az 1992-ben bemutatott Abandoned Places játékprogram, melynek ő komponálta a zenéjét.Gyu retró számítógép gyűjteménye mellett személyes relikviákat is láthat az érdeklődő a kiállításon, olyan tárgyakat és dokumentumokat, amelyek sokoldalúságát bizonyítják. Sok más érdekesség mellett a magyar sci-fi egyik leghíresebb szerzője, Zsoldos Péter neki írt levele, valamint a zene és a sport iránti rajongását jelző emlékek is megtekinthetőek a GameStar szerkesztőjeként és a Modem Idők / Netidők rádióműsor állandó szakértő-megszólalójaként is ismert informatikai polihisztor világából.

Dragon Györgyöt színes anekdotái, történetei tették a most huszonévesek egyik kedvenc újságírójává. Élete utolsó éveiben történeteit egy közösségi finanszírozásban megjelent tudományos-fantasztikus regénybe szőtte egybe.Az Űrcsilliárdos pedig – bár a távoli jövőben és az univerzum különböző bolygóin játszódik – annyira az álmait és a világra való, ártatlan nyitottságát fejezi ki, hogy a kiállítás rendezői a könyv címét választották a tárlat címének is. Remélik, hogy a kiállítás egyfajta tér- és időutazás lesz Gyu világában, hiszen ez lenne méltó a Time Machine című album zeneszerzőjéhez.Finta Múzeum, Túrkeve, 2015. október 15. - 2016. január 10.
December 18. és január 10. között csak előzetes telefonos bejelentkezést követően látogatható.

Megnyitó: 2015. október 16-án, pénteken, 16 órakor a Vadász Pál Kiállítóteremben (Túrkeve, Kossuth utca 6.)
A kiállítást megnyitja: Képes Gábor főosztályvezető (MaNDA)
A megnyitó után Digitális Talkshow Mindenkinek (DTM) podcast felvétel.

• Publikálva: 2015.10.12. 11:25 • Címke: manda, kiállítás